Náš svět čaje

Letem světem za vůní a chutí nejkvalitnějšího čaje. Vyberte region a vydejte se na cestu.

Japonsko

japonsko_1japonsko_2japonsko_3japonsko_4

Čaj ze země vycházejícího slunce pochází z malých zahrad zahalených v husté mlze.

Jméno země: Japonsko
Počet obyvatel: 128 milionů (UN, 2007)
Hlavní město: Tokio
Jazyk: japonština
Náboženství: šintoismus, buddhismus

Japonsko bylo vždy známé pěstováním a výrobou vysoce kvalitního zeleného čaje. Jeho vývoz však v posledních letech vzhledem k vysoké ceně výrazně poklesl. Náklady na pozemky a pracovní síly jsou relativně mnohem vyšší než v jiných čajových regionech světa.

Čaj je v Japonsku považován za nejlepší smyslový a léčebný prostředek ke zlepšení kvality života. Jedním z důvodů je i nejstarší a nejslavnější kniha o čaji, nazvaná „Jak udržovat zdraví pitím čaje“. Napsal ji Eisai, duchovní náboženství zen. Právě on přivezl jako první čajová semena z Číny do japonského Kjóta.

Japonský zelený čaj je vysoce ceněný pro svou chuť. Má zářivě zelenou barvu a je bohatým zdrojem vitamínů, zejména vitamínu C. Tyto vlastnosti jsou připisované umístění čajových zahrad nacházejících se v blízkosti řek, potoků a jezer s častým výskytem teplých hustých mlh a rosy.

Japonci povýšili způsob přípravy čaje na vysokou výtvarnou a estetickou úroveň a stále věří, že čajový rituál je důležitou součástí společenského života. Každý detail v tomto obřadu vyžaduje spoustu času, pozornosti a přesnosti. Základy leží v principech náboženství zen, podle něhož je možné dosáhnout duchovního očištění prostřednictvím soustředění se na drobné detaily každodenního života. Cílem pečlivého dodržení i těch nejmenších detailů čajového rituálu je navodit pocit klidu a harmonie mezi hostitelem a jeho hosty.

Věděli jste, že…

Japonsko se skládá asi z 3 000 ostrovů?
Asi 10 % aktivních sopek je soustředěno v Japonsku a kvůli tomu ročně dochází až k 1500 silných zemětřesení?
Slavné umění skládání papíru, známé jako origami, pochází z Japonska?
Tradiční japonská forma poezie „haiku“ se vyznačuje tím, že obsahuje pouze tři řádky, skládající se postupně z pěti, sedmi a pěti slabik?
Japonsko se pyšní nejvyšší průměrnou délkou života na světě, která je přisuzována nejvyšší míře konzumace ryb na světě.

zpět na mapu

Čína

cina_1cina_2cina_3cina_4

 

Čína je známá jako pravlast čaje. Základem jeho mnoha úprav a chutí je množství a rozmanitost pěstovaných druhů.

Jméno země: Čína
Počet obyvatel: 1,33 miliardy (UN, 2007)
Hlavní město: Peking
Jazyk: čínština
Náboženství: buddhismus, křesťanství, islám, taoismus

Čína je známá jako země, kde se zrodil čaj. Po staletí byla ve východoasijském regionu jeho jediným výrobcem. Ačkoli spotřebovává většinu vlastní produkce, stále se na celosvětovém vývozu podílí asi 18 %. Hospodaří na 1 431 300 hektarech pozemků osázených čajem. To čítá plochu 8krát větší, než je aglomerace Londýna. Vyrábí 5 hlavních druhů – zelený čaj, oolong, bílý čaj, čaje ochucené i lisované do malých bloků. Až na několik výjimek, jako je lapsang souchong, střelný prach či keemun, není většina čínských čajů mimo Čínu k dispozici.

S pitím zeleného čaje se v Číně začalo před více než 4 tisíci lety. Je považován nejen za osvěžující nápoj, ale v mnoha částech Asie i za jednu z tradičních medicínských metod. Používá se jako lék na široké spektrum různých nemocí – například při kardiovaskulárních chorobách –, na hojení ran, snižování horečky i hladiny cukru v krvi a na podporu trávení. Čínský zelený čaj je vyroben výhradně z listů čajového keře Camellia sinensis. Ty jsou během zpracování vystaveny minimálnímu okysličení. Zelený čaj byl v Evropě mnohem méně populární než černý čaj. Za posledních 10 let se však jeho spotřeba významně zvýšila, hlavně díky jeho významným antioxidačním schopnostem a celé řadě dalších zdraví prospěšných účinků.

V současné době je zelený čaj k dispozici v různých směsích, od lisovaných přes čaj s jasmínovými květy až po osvěžující směs čaje s mátou peprnou.

Věděli jste, že…

Zmrzlina byla vynalezena v Číně kolem roku 2000 před naším letopočtem, kdy se začaly balíčky rýže s mlékem přechovávat ve sněhu?
Čínský rok je založen na fázích měsíce? Kompletní cyklus čínského kalendáře trvá 60 let.
Čínský kalendář byl vytvořen 2 600 let před naším letopočtem a je nejstarším známým kalendářem?
Červená barva je v Číně považována za barvu štěstí?

zpět na mapu

Ásám (Indie)

assam1assam2assam3assam4

Ásám je jednou ze dvou oblastí světa, odkud čajovník pochází.

Jméno země: Indická republika
Počet obyvatel: 1,1 miliardy (UN, 2007)
Hlavní město: Nové Dillí
Jazyky: hindština, angličtina a dalších 16 jazyků
Náboženství: hinduismus, islám, křesťanství, buddhismus, džinismus

Indie se podílí na celosvětovém vývozu čaje asi 12 %. Nachází se tu přibližně 532 000 ha půdy osázené čajovými keři. Od roku 1840, kdy Indie počala s pravidelnými dodávkami čaje do Evropy, se rozsah čajových plantáží pravidelně navyšuje, a to především v oblasti Ásám na severovýchodě země.

Ásám je, co se týká produkce čaje, největším samostatným regionem na světě. Je jedním ze dvou míst na Zemi (vedle Číny), která se mohou pyšnit vlastní odrůdou. Ta se nazývá Camellia sinensis var. assamica. Prospívá jí zvláštní mikroklima typické pro nížiny v podhůří Himálaje. To se vyznačuje vysokým úhrnem srážek během celého roku, které ještě zesílí během období monzunu, a trvale vysokou teplotou vzduchu. Tato kombinace vysoké vlhkosti a teploty přispívá k mimořádně silné, sladce výrazné chuti tohoto čaje nádherné barvy, známého jako assam.

Odrůda čajového keře z Ásámu byla objevena v roce 1823 skotským cestovatelem jménem Robert Bruce. Podle pověsti upozornil v době svého obchodování v tomto regionu na divoce rostoucí keře čajovníku, protože si všiml, že domorodci často pijí nálev z jeho listů. Poslal tedy vzorky do Evropy k vědeckému přezkoumání. Na počátku roku 1830 poslal Robertův bratr Charles listy keře do botanické zahrady v Kalkatě k dokončení přesné expertizy. Rostlina byla nakonec klasifikována jako druh čaje výrazně se lišící od dosud známých čínských odrůd. O něco později začaly být její sazenice pěstovány v deštných pralesích. Brzy bylo dosaženo úspěchů a tento čaj se rychle rozšířil. Již na konci roku 1830 se ve Velké Británii poptávka po čaji assam významně zvýšila. V současné době existuje v této oblasti více než 600 nezávislých čajových plantáží.

Věděli jste, že…

Móhandás K. Gándhí (1869–1948) byl známý jako Mahátma, což v překladu ze starověkého indického jazyka sanskrtu znamená „velkorysý“?
Nejvýše položené kriketové hřiště v Indii je v Chail?
Indické železnice jsou se svými přibližně 1,6 milionu zaměstnanců největším zaměstnavatelem světa?
V Indii se nachází železniční stanice s nejdelším názvem na světě –Venkatanarasimharajuvariapeta?
Indie celosvětově vede i ve velikosti filmových produkcí? Bombajský Bollywood je největší filmovým průmyslem světa a každý den se tu „vyrobí“ nová premiéra.
Indickým národním ovocem je mango?

zpět na mapu

Dárdžiling (Indie)

dargel_1dargel_2dargel_4

Dárdžiling je Champagne čajů ceněných stejně vysoce jako toto slavné víno.

Jméno země: Indická republika
Počet obyvatel: 1,1 miliardy (UN, 2007)
Hlavní město: Nové Dillí
Jazyky: hindština, angličtina a dalších 16 jazyků
Náboženství: hinduismus, islám, křesťanství, buddhismus, džinismus

Indie se podílí na celosvětovém vývozu čaje asi 12 %. Nachází se tu přibližně 532 000 ha půdy osázené čajovými keři. V roce 1840 se do Londýna začal pravidelně dopravovat po moři i čaj z plantáží v oblasti Dárdžiling.

Čaj Darjeeling zaujímá podle čajových znalců z Velké Británie mezi černými čaji zvláštní postavení. Je přezdíván „šampaňské čajů“ a oceňují ho labužníci po celém světě, zejména pro jeho plnou chuť, světle zlatou barvu a charakteristickou muškátovou vůni. Jako první, v roce 1841, vypěstoval tento druh čajovníku ve své zahradě ze semen dovezených z Číny dr. Campbell, civilní chirurg pracující pro indickou zdravotnickou službu. Od roku 1986 se čaj Darjeeling pěstuje ve velkém měřítku, a to na úpatí Himálaje, v nadmořské výšce 700 až 2 000 m. Doba růstu je ve srovnání s jinými čajovými odrůdami velmi dlouhá, často to trvá i 10 let, než jsou listy vhodné pro sklizeň. Keřům prospívají pravidelné srážky, slunce a nízko padající mlhy. Pro jejich správný vývoj vytvářejí vhodné podmínky i hornatý terén a půda bohatá na živiny.

zpět na mapu

Srí Lanka

srilanka_1srilanka_2srilanka_3srilanka_4

Srí Lanka – perla Indického oceánu, proslavená vynikajícím čajem Ceylon.

Celé jméno: Srílanská demokratická socialistická republika
Počet obyvatel: 19,3 milionu (UN, 2007)
Hlavní město: Kolombo (komerční), Šrí Džajavardanapura Kotte (administrativní)
Jazyky: sinhálština, tamilština, angličtina
Náboženství: buddhismus, hinduismus, islám, křesťanství

Srí Lanka disponuje více než 188 000 hektary čajových plantáží. Ty vyprodukují asi 298 000 tun čaje ročně, což znamená více než 19 % celosvětového vývozu. V roce 1972 se tehdejší ostrov Ceylon vrátil ke svému původnímu názvu Srí Lanka. V názvech čajových produktů se však dodnes název Ceylon používá.

Čaj ze Srí Lanky lze rozdělit do tří kategorií. Nízko pěstovaný (pod 2 000 m n. m.) se sklízí především na jihu ostrova. Dále jde o čaj pěstovaný ve středních výškách (2 000 až 4 000 m n. m.). Jedná se o dvě velmi známé kvalitní čajové oblasti – na východě je to oblast zvaná Uva a na západě oblast Dimbala. Třetí kategorií je čaj vysoko pěstovaný (nad 4 000 m n. m.) z horské oblasti ve středu ostrova zvané Nuwara Eliya. Odtud pocházejí opravdu prémiové čaje. Nadmořská výška dává jednotlivým kategoriím jejich jedinečný, nezaměnitelný charakter. A právě díky míchání čajů z různých poloh může Srí Lanka nabízet tak širokou škálu vůní, chutí i barev nálevů. Některé z nich jsou plné, jiné lehké a velmi jemné. Všechny ceylonské čaje však spojuje výrazná chuť a zlatavá barva. Vzhledem k zeměpisné poloze se čaj na Srí Lance sklízí v průběhu celého roku. Díky tomu, že je ostrov v centrální části rozdělen již dříve zmíněným pohořím, dochází k tomu, že v jedné oblasti sklizeň končí a ve druhé právě začíná.

Do historie čajového průmyslu Srí Lanky se významně vepsala především postava Jamese Taylora. Byl to právě on, kdo zde v roce 1867 založil první čajové plantáže. Zpočátku hospodařil pouze na 19 hektarech a časem postupně plochu svých plantáží zvětšoval. Obdělávání strmých svahů Srí Lanky nebyl jednoduchý úkol. Známý anglický autor sir Arthur Conan Doyle o cejlonských čajových plantážích napsal: „Čajová pole Cejlonu jsou opravdovým pomníkem odvahy, stejně jako vztyčení lva na kopci u Waterloo.“ První balík ceylonského čaje dorazil do Londýna v roce 1893 a vážil asi 23 liber (cca 10 kg).
Na ostrově se původně pěstovala káva, a to až do roku 1869. S ním přišla plíseň Hemileia vasatatrix a kávovník na tehdejším Cejlonu zcela vyhubila. To donutilo majitele plantáží přejít k pěstování čaje. V současné době je Srí Lanka čtvrtým největším producentem čaje na světě.

Věděli jste, že…

Čajový průmysl poskytuje na Srí Lance přímo i nepřímo téměř 1 milion pracovních míst?
Skořici pocházející ze Srí Lanky objevili už Egypťané?
Srí Lanka byla první zemí světa, ve které se premiérem stala žena?
Srí Lance se přezdívá „perla Indického oceánu“?

zpět na mapu

Keňa

kena_1kena_2kena_3kena_4

Povzbuzující rudý čaj z plání horké Afriky.

Jméno oblasti: Keňská republika
Počet obyvatel: 34,3 milionu (UN, 2005)
Hlavní město: Nairobi
Jazyky: svahilština, angličtina
Náboženství: křesťanství

Keňa je jednou z nejstarších čajových oblastí Afriky. Chcete-li proniknout do její historie spojené s pěstováním čaje, musíte se vrátit do roku 1903. Semena čajovníku, dovezená z Indie, byla tehdy vysazena na dvou akrech. Dnes v Keni existuje 69 000 ha čajových plantáží s místními pracovníky, kteří jsou pod neustálou ochranou keňského úřadu Kenya Tea Development Authority.

Keňa vyváží 348 tisíc tun čaje ročně, což činí 22 % světového exportu. Rovníkové podnebí umožňuje pěstování čaje v průběhu celého roku. Sklízí se jednou za 17 dní. Nejkvalitnější čaj pochází ze sklizní od února do března. Keňské čaje jsou velmi jasné, načervenale měděného odstínu s příjemně povzbuzující chutí. Keňský čaj je výbornou součástí směsí vhodných k snídani, např. English Breakfast.

Věděli jste, že…

Mt. Kenya je nejvyšší horou Keni a druhou nejvyšší horou Afriky?
Během každoroční migrace antilop a zeber se jich mezi Keňou a Tanzanií pohybuje dva a půl milionu?
Hroši se pohybují rychlostí 20 km/h? Pokud byste jimi byli někdy pronásledováni, pohybujte se zleva doprava v přímce a máte šanci, že vás nechytí.
V Keni existuje více než 40 kmenů, z nichž každý má svůj vlastní jazyk, tradice, způsob oblékání i kuchyni?
Keňa má jen dvě roční období – období dešťů a období sucha?

zpět na mapu

Velká Británie

london_3london_4london_1london_2

Čaj AHMAD TEA London je dostupný v 70 zemích světa, a přesto zůstává věrný anglické čajové tradici a odkazu svého zakladatele.

AHMAD TEA London je rodinná firma se sídlem ve Velké Británii. Byla založena z vášně a lásky k nejjemnějšímu a nejlepšímu čaji. Dodnes čerpáme z bohatých zkušeností čtyř generací s jeho mícháním a ochutnáváním. Pochopili jsme, že lidé touží po výjimečném nápoji, na který se budou každý den těšit. Vývoj celého procesu výroby, počínaje výběrem prvních plantáží a partnerů až po dnešní každodenní balení hotového produktu, vždy poháněl závazek tuto touhu naplnit. A díky tomu jsme se právě my stali společností, jež začala prezentovat čaj formou originálních balení, která zdůrazňují jeho hodnotu, potěší a učiní z něj krásný a vděčný dárek.

V současnosti je značka AHMAD TEA London synonymem pro nejlepší čaje z celého světa. Klademe důraz především na kvalitu surovin, a tedy i na tradiční metody ručního sběru. Jsou nejšetrnější k vzácným čajovým lístkům a tvoří základ celého pečlivě sledovaného výrobního procesu. Jeho výsledkem je vždy nekompromisní kvalita. Pestrá nabídka společnosti AHMAD TEA London zahrnuje klasické černé, zelené, ovocné a bylinné čaje, ale i skutečně nevšední speciality. Naše klasické směsi sahají od nesmírně jemných a delikátních až po aromatické, plné chuti a síly. Těší nás, že jsou vysoce ceněné jak uznávanými čajovými odborníky z celého světa, tak především našimi zákazníky.

Náš vztah k čaji je ovlivněn vědomím, že obrovské množství lidí na celé planetě sdílí denně svoji touhu po šálku opravdu dobrého čaje. A my vším svým konáním usilujeme o to, abychom jim ho dopřáli v nejvyšší možné kvalitě. Aby jim přinášel každodenní nevšední zážitky, aby je spojoval, dodával jim dobrou náladu i spoustu energie potřebné k úspěšnému životu. AHMAD TEA London si udržuje přízeň a sympatie milionů svých zákazníků v 80 zemích na 6 kontinentech možná i díky zdánlivě prosté, ale nadčasové myšlence svého zakladatele: „Nikdy nebudu prodávat to, co bych sám nepil.“

zpět na mapu