Ahmad Tea Blog
Články
Recepty
Tagy

Tradice čaje o páté v moderním podání s influencerkou Koki

V Ahmad Tea ctíme tradice, a ty čajové obzvlášť. Proto jsme se rozhodli vyzdvihnout jednu z nich, kterou máme velmi rádi a která koluje v naší čajové DNA. Jde samozřejmě o rituál „čaje o páté“. Jak tuhle klasiku, která pití čaje povýšila na opravdové umění zastavení se s přáteli nebo rodinou, představit i českému publiku, navíc třeba i tomu mladšímu?

foto alt

Rozhodli jsme se přizvat k čaji o páté Koki, která nedá na naše čaje a bylinné směsi dopustit. A pasovali jsme ji do role soudobé verze vévodkyně z Bedfordu, tedy původní trendsetterky čaje o páté.

 

Vévodkyně, která měla hlad

Kdo je ovšem ona tajemná vévodkyně? Anna Russell byla 7. vévodkyně z Bedfordu a velká přítelkyně britské královny Viktorie. Během doby, kdy navštěvovala hrad Belvoir, tedy zhruba v polovině 19. století, zavedla právě onu dodnes v Británii kvetoucí tradici čaje o páté. Důvod k tomu měla velice prozaický – tehdejší etiketa nabádala k večeři mezi sedmou a půl devátou hodinou večerní a obědy bývaly navíc velmi lehké, a tak naše milá vévodkyně pravidelně koncem odpoledne mívala nepříjemný hlad. Z hladu bývala podrážděná a vyčerpaná; a není se čemu divit, že? A proto se rozhodla začít podávat malou odpolední svačinku, jejímž středobodem byl čaj, její oblíbený Darjeeling.


A protože si na čaje, malé sendviče a drobné sladké laskominy zvala i sousedy a návštěvy, tento model odpoledního zastavení u lahodného čaje a sušenek se brzy rozšířil. A to tak, že se stal britským poznávacím znamením a rituálem, za kterým jezdí turisté do vyhlášených hotelů a kaváren nejen v Londýně. Prostě tradice čaje o páté tak, jak ji známe a jaká trvá dodnes! A není už jen britskou výsadou, malé odpolední zastavení u šálku čaje dnes zařazuje do své rutiny kdekdo napříč zeměkoulí.

 


Čaj o páté jako vykročení z každodennosti

V naší nové kampani, která pojímá čaj o páté jako snový rituál plný stylu, jsme do role vévodkyně z Bedfordu obsadili Koki, která je neskutečně cool a propojuje v sobě cit pro aktuální módu a trendy s láskou k čaji.

Díky hravému stylingu jsme vytvořili fantaskní obraz novodobého čajového rituálu, který se inspiruje britskou tradicí, ale aktualizuje ji a přibližuje našemu současnému světu. Všichni se tak můžeme společně zasnít nad krásnými fotografiemi, které vyprávějí příběh jednoho magického odpoledne, jehož středobodem je čaj. Nejde jen o starou tradici, která se nehodí do dnešního světa, naopak! Právě dnes můžeme ocenit malé každodenní rituály, které nám pomohou od stresu a šedi všedních dní a dají jim půvab. Pojďte se inspirovat a těšit se i na vaše chvíle s čajem, dortíky a přáteli. Čaj není výsadou aristokracie, ale může dělat radost každému z nás!

 

Kredity ke kampani


Fotograf: Tomáš Vrana
Styling: Daniel M. Šabata
Set-design: Andrea Katonová
Vlasy: Martina Růžičková

Náušnice: Pauline Hagan

Prsteny: TYFORMY
Produkce: Havas Prague
Hlavní hrdinka a make-up: Kateřina Koki Mlejnková

Sdílet článek

Mohlo by vás zajímat