Ahmad Tea Blog
Články
Recepty
Tagy
7 minut

Osvěžující recepty z čaje pro horké letní dny

Ani se stoupajícími teplotami není důvod vzdávat se chuti svého oblíbeného čaje. Tento tisíciletý nápoj, který miluje celý svět, totiž nemusíme pít jen horký! Pojďme se společně podívat na ty nejlepší tipy a triky, jak si namíchat perfektní osvěžující letní čaj, který vás bude bavit!

 

foto alt

Klasika v cool provedení: čajové kostky


Když se řekne „kostka“, většina z nás si asi představí polévkový bujon. Ale není kostka jako kostka! Pojďte s námi objevit čajové kostky!

Pokud se nechcete vzdát oblíbeného černého čaje, který přes rok pijete horký, ale v létě byste radši preferovali osvěžující ledovou variantu, máme tu skvělý tip, který navíc lze upravovat dle potřeby přesně tak, aby co nejvíce ladil s tím, co máte rádi, a hlavně s vaším oblíbeným typem černého čaje. Řeč je o ledových čajových kostkách, které jsou snadné na přípravu a odmění se vám explozí svěžesti, po které během letního počasí toužíme ze všeho nejvíce.

 

Co budete potřebovat?
Svůj oblíbený sáčkový černý čaj – my doporučujeme Ceylon Tea, který má vyváženou a svěží chuť. Dále si připravte podle chuti bylinky a ovoce: lístky máty, tenké plátky citronu nebo limetky, borůvky, maliny apod. A samozřejmě džbán na ledový čaj; ideální je takový, který dokáže odolat teplotním změnám a je dostatečně velký (1 l). Nezapomeňte na tvořítka na led, ideálně silikonová, pracuje se s nimi totiž pohodlně. Náš tip jsou pak tvořítka s větším objemem, aby naše čajové kostky byly pokud možno větší.

 

Jak na to?
Přiveďte vodu k varu a zalijte ve džbánu 1–2 sáčky černého čaje (podle toho, jak intenzivní chuťový zážitek si chcete dopřát). Čaj nechte dle instrukcí na obalu louhovat a také odstát, aby se zchladil. Čekání na optimální teplotu můžete zkrátit tím, že džbán s čajem dáte do ledničky, ale pozor, nechte ho předtím aspoň trošku vychladnout na zhruba 15–30 minut. Mezitím si pokrájejte bylinky a ovoce tak, aby se co nejsnáze daly navrstvit do tvořítek na led. Zalijte je vychladlým čajem a dejte do mrazničky. Zbytek čaje nechte dál chladit v lednici.

Za pár hodin by měly být vaše ledové kostky připravené, do sklenice vložte jednu až dvě, dle jejich velikosti, a zalijte vychladlým čajem. Pro ty, kdo mají radši sladší varianty, lze samozřejmě čaj osladit – kromě klasického cukru je náš tip zkusit tuhle letní dobrotu osladit lžící javorového sirupu, medu nebo agávového sirupu.  A je hotovo! Dokonalý ledový čaj, který vás osvěží, chutná po bylinkách a ovoci, je na světě! Výhoda je, že díky ledovým kostkám zůstane opravdu ledový ještě déle a kostky můžete skladovat pohodlně v mrazáku.

 

 

Pro milovníky mléka a kořeněných chutí


Pokud si podle návodu výše připravíte ledový černý čaj, můžete ho využít i na další osvěžující čajový drink, který ocení všichni milovníci kořeněných chutí. Do větší sklenice dejte pár kostek ledu, přidejte mléko (nebo veganskou alternativu), přisypejte špetku skořice a zalijte vychlazeným černým čajem. Pak už stačí vše jen lehce zamíchat a tenhle osvěžující nápoj si vychutnat! Extra tip pro milovníky sladkých chutí: místo mléka zkuste Salko!

 

 

Zelený čaj s bazalkou a citronem


Tenhle recept je pro všechny, kdo se nemůžou nabažit zeleného čaje a rádi experimentují. Napadlo by vás zkombinovat zelený čaj s výraznou chutí bazalky a svěžestí citronu? Zkuste to, je to absolutně dokonalé!

 

Co budete potřebovat?
Svůj oblíbený zelený čaj – náš tip je Green Pure, který má plnou chuť a je připraven z těch nejkvalitnějších čínských čajových lístků. Jeden či dva citrony a svazek bazalky. Samozřejmě si připravte také praktický džbán na ledový čaj.

 

Jak na to?
Pokrájejte na měsíčky umytý citron, z druhého vymačkejte šťávu a vše dejte do džbánu. Přidejte lístky bazalky – doporučujeme je natrhat ručně. Přiveďte k varu 1 l vody, zalijte ovocno-bylinkovou směs, přidejte sáček zeleného čaje. Čaj nechte luhovat dle instrukcí na obalu a následně vyndejte.
Pořádně zamíchejte a nechte 15–30 minut odstát předtím, než dáte džbán vychladit do lednice. Za 4 hodiny bude váš zelený čaj připravený! Pro všechny, kdo rádi sladší chuť, lze přidat čajovou lžičku cukru nebo jemný agávový sirup, nezapomeňte vše řádně promíchat a uležet, aby se chutě krásně spojily. 

 

 

Cold brew čaje – jednoduchá příprava, maximum osvěžení a chuti


Pro všechny, kdo milují ledový čaj, ale zrovna nemají čas na dlouhou přípravu, tu máme naši řadu Cold Brew. Jde o vyladěné směsi, které kombinují ten nejlepší čaj a chuť ovoce a díky naší technologii je stačí jen zalít studenou vodou, nechat luhovat 5 minut a je hotovo. Samozeřejmě, že fantazii se meze nekladou a lze je dle libosti doplnit ovocem, bylinkami a pořádně zachladit v lednici. 

 

https://www.ahmadtea.cz/ledove-caje/ledovy-caj-mango-and-lichee-20x2g-sacku

 

Doufáme, že jsme vás inspirovali a že si díky našim tipům užijete léto naplno i se svým oblíbeným čajem. Protože hydratace je za letního počasí naprosto zásadní. Tak ať vám chutná!
 

Sdílet článek

Štítky článku

Mohlo by vás zajímat