Ahmad Tea Blog
Články
Recepty
Tagy

Čajové mýty pod lupou: co se říká o čaji, ale není to tak úplně pravda?

Kolem čaje se vznáší spousta mýtů a nepřesností, které mají nejrůznější původ a je rozhodně zajímavé jim přijít na kloub. Ať už jste opravdový čajomilec, nebo si tenhle lahodný nápoj užíváte jen občas, přinášíme vám přehled častých čajových nepřesností a uvádíme je na pravou míru.
 

foto alt

Je černý čaj ten s nejvyšším obsahem kofeinu? Který čaj je nejzdravější a co je to rooibos? Přesně na tyto otázky i různé zajímavé lidové teorie nabízíme jednoduché odpovědi!

Čaj dehydratuje

Tohle je jeden z velmi rozšířených mýtů. Proč to tedy není tak úplně pravda?

Čaj z největší části obsahuje vodu – ať už ohřátou, ochucenou, nebo jinak upravenou, jde stále v základu o nápoj na bázi vody. A voda nás hydratuje! Ačkoli některé typy čaje mají zvýšené diuretické účinky (tzn. podporují vylučování vody z těla), neznamená to automaticky, že z těla vychází všechna voda, kterou jsme s čajem vypili. Čaje a bylinné směsi se také doporučují do základních pitných režimů.

 

Zelený čaj je zdravější než černý

Není to tak. Jak černý, tak zelený či bílý čaj obsahují antioxidanty a další prospěšné látky a každý typ čaje má své specifické benefity.

 

Rooibos je čaj

Pozor na to, rooibos nelze klasifikovat jako čaj. Ani tento typ bylinné směsi totiž nepochází z čajovníku čínského, ale z afrického keře jménem čajovec kapský (Aspalathus linearis). Jde o rostlinu dlouhodobě populární v jižní Africe, která pravý čaj nahrazovala a jejíž popularita se celosvětově rozšířila.

 

Přidáním mléka ztrácí čaj své přirozené benefity

Že by to Angličané netrefili a během svých čajových rituálů se připravili o benefity, které má čaj na lidské zdraví? Ani nápad! Přidáním mléka se z čaje žádné živiny jako mávnutím kouzelného proutku neztrácejí.

Podle nejrůznějších rituálů, tradic či chuťových preferencí jsou tací, kdo by si do poctivého Earl Greye nenalili ani kapku mléka, ale pokud je právě mléko tou ingrediencí, kterou například k pití černého čaje milujete, určitě si to nenechte vymluvit tímhle mýtem. Sto lidí – sto chutí! A v tomto případě jde právě a jen o chuť, o žádné benefity čaje vás mléko nepřipraví.

 

Černý čaj obsahuje více kofeinu než jiné typy čajů

Ani tento rozšířený mýtus není pravdivý. Hladina kofeinu ve většině běžných čajů se pohybuje mezi 3  a 5 % a přesné číslo záleží na množství nejrůznějších faktorů bez ohledu na typ čaje. Výše hladiny kofeinu v čaji může například záviset na zeměpisných podmínkách, ve kterých se čaj pěstoval, roli hraje také nadmořská výška čajové plantáže. Záleží i na tom, zda čaj roste v oblasti stinnější a během které části roku se pěstuje a sklízí. Vliv na množství kofeinu má také samozřejmě to, jak dlouho budete čaj ve vodě louhovat – čím více času mu dopřejete, tím více kofeinu se stihne uvolnit.

 

Bylinné směsi neobsahují kofein

Pozor na tento mýtus! Některé typy bylinkových směsí samozřejmě mohou kofein obsahovat. Kofein najdeme totiž v přírodě i v jiných rostlinách než v čajovníku. O jaké bylinné směsi jde? Kofein obsahují třeba směsi guarany nebo yerba maté. A yerba maté pak může dosahovat obsahu kofeinu, který si nezadá s kávou!

 

Čajový sáček byla náhoda

Traduje se, že vynález čajového sáčku byla jedna velká náhoda, za kterou stojí americký obchodník čajem Thomas Sullivan. Ten začal rozesílat v roce 1908 pečlivě naporcované vzorky svých čajů v hedvábných sáčcích a jeho zákazníci je začali místo rozbalování zalévat tak, jak byly.

Jenže už sedm let před touto historickou náhodou tu byly Roberta Lawson a Mary Mclaren z Milwaukee, které si v roce 1901 nechaly patentovat „obal na čajové lístky“. Ten byl navržen právě tak, aby obsahoval pečlivě vyměřenou jednu porci čaje a předešel tak zbytečnému plýtvání. A zatímco Sullivan ze začátku používal hedvábí, Lawson a Mclaren použily bavlněnou gázu. A právě to je předek moderního čajového sáčku.

 

Díky zelenému čaji zhubnete.

I toto je jen mýtus, i když se zakládá na pravdivé informaci. Zelený čaj totiž obsahuje stimulanty, které mají schopnost urychlit metabolické procesy v těle, ale jejich obsah je velmi nízký. A tak i když za den vypijete 4–5 šálků zeleného čaje, jen díky tomu nezhubnete. Nicméně zelený čaj může být součástí bohatého a pestrého jídelníčku, který je základem dobrého zdraví a takového tělesného typu, ve kterém se budete cítit dobře a fit.


 

Sdílet článek

Mohlo by vás zajímat