Ahmad Tea Blog
Články
Recepty
Tagy

Magická podzimní rovnodennost

Přichází podzim a s ním magický den podzimní rovnodennosti. Co to ale znamená, kromě posunuté ručičky na hodinách a bližšímu příchodu tmy? Vědecky vzato nastává rovnodennost v okamžiku, kdy se Slunce nachází v rovině zemského rovníku. Jeho paprsky tedy dopadají na zemský povrch kolmo. Tento okamžik nastává v roce dvakrát. V jednom případě hovoříme o jarní rovnodennosti, ve druhém o rovnodennosti podzimní. Zajímavé je si uvědomit, že zatímco v našich končinách očekáváme v září příchod podzimní rovnodennosti, na opačné polokouli nyní čekají na rovnodennost jarní.

 

foto alt

Rovnodennost v nejstarších kulturách
Nejstarší kultury s rovnodenností spojovaly svůj kalendář a odvozovaly od ní počátek roku.

Například staří Keltové pak podzimní rovnodennost slavili jako přechodný bod mezi temnou a světlou částí roku a pořádali oslavy zvané Alban Elved, kdy děkovali bohům za úrodu, kterou jim poskytli.

 

Výlet za magickými místy
Pokud chcete uctít magické období podzimní rovnodennosti výletem, vydejte se na některá místa opředená mýty o pohanských rituálech. Takzvané Pohanské kameny najdete je například u polsko-české hranice poblíž obce Višňová. Navštívit můžete také slavný Králův stůl u Uherského Hradiště. Ten měl sloužit právě jako nástroj ke stanovení dnů rovnodennosti. 

 

Podzimní rituály

Období podzimní rovnodennosti je prý časem, kdy se máme obrátit sami k sobě. S přibývající tmou bychom měli přemítat nad tím, co jsme v uplynulém období sklidili. Je čas uvědomit si, co jsme získali a jak s tím naložit. A jak jinak se nejlépe přemítá, než nad šálkem teplého nápoje, zachumlaní v klidu a teple našeho domova?

Ideální je vytvořit si vlastní rituál, ve kterém se budete cítit nejlépe. Možná to může být nad šálkem voňavého čaje Rooibos a skořice. Vezměte si váš nejoblíbenější zápisník, pusťte si relaxační hudbu a sepište si milníky uplynulého léta. Co vás nejvíc zaujalo, potěšilo čeho byste se chtěli vyvarovat? Jaké zážitky vás utvořily, posunuly a změnily váš život nebo smýšlení? Která setkání vám přináší největší radost?

V samotný den podzimní rovnodennosti se pak můžete obklopit svými nejbližšími a sdílet s nimi své poznatky. Je něco, co byste jim chtěli sdělit? Vytvořte si bezpečné a uvolněné prostředí, uvařte všem oblíbený šálek čaje a sdílejte společně to, co jste během léta nestihli. 

 

Máte svůj vlastní podzimní rituál? Probíhá ve společnosti dobrého čaje? Dejte nám vědět!
 

Sdílet článek

Mohlo by vás zajímat