Ahmad Tea Blog
Články
Recepty
Tagy

Ponořte se do čajové lázně

Olejová, bahenní, bylinná... Kdo z nás někdy nevyzkoušel koupel obohacenou o vitamíny a tělu prospěšné látky? Už jste se někdy vykoupali v čajových lístcích? Silice a látky obsažené v čaji jsou zdravé nejen při vnitřním užití, ale dokáží divy i s naší pokožkou a myslí – stačí jen pár minut. Vyzkoušejte sami!

foto alt

Hydratace je základ

Trápí vás suchá pokožka obličeje, rukou, chodidlech nebo dalších partií? Není divu. Každodenní vystavování okolním vlivům či práce s úklidovými prostředky narušují ochrannou vrstvu naší kůže a tím ji vysušují.

Hydratační krémy jsou přitom v zimě pod vlivem mrazu paradoxně spíše na škodu. Pleť a kůži je potřeba vyživit.

Do vany nasypejte dvě až tři hrsti zelených čajových lístků, přilijte dva litry plnotučného mléka (ideálně čerstvého kravského) a dvě deci medu. Pokud máte velmi suchou kůži, nebojte se množství klidně zdvojnásobit. 

 

Sbohem, pupínky 

Acne vulgaris je už podle názvu velmi nepříjemné onemocnění. Trápí nejen obličej, ale i dekolt nebo záda. Zanícené mazové žlázky dokáže spolehlivě léčit heřmánek.

K vyvážené stravě a dobrému pitnému režimu si dopřejte i pravidelnou očistu v podobě koupele z heřmánkového čaje.

Přibližně dva hrnky směsi nechejte nejprve louhovat ve studené vodě alespoň 12 hodin. Poté čtvrt hodiny povařte, nechejte odstát a následně nalijte do vany.

Vedle akné vám heřmánková lázeň pomůže ulevit také od křečí a nadýmání a zklidní tělo před spaním. Sáčky s heřmánkovým čajem můžete použít i jako obklad na kruhy pod očima. Vedle této bylinky je osvědčeným pomocníkem na akné také čaj roiboos. Vyzkoušejte vylouhovanými sáčky potírat postižená místa na kůži.    

 

Čistá a napnutá pleť

Přidejte do své koupele namísto aromatických solí a pěny pár pytlíků černého čaje, klidně už jednou vylouhovaného.

Vodu příjemně provoní a čaj pomůže pokožku vyhladit a dodat jí přirozený tonus.

Černý čaj je také dobrým pomocníkem v domácí pedikúře. Nohy zbaví pachu a bakterií a revitalizuje pokožku. Postačí je namáčet přibližně čtvrt hodiny v teplé lázni s pár sáčky.

 

Klidné nervy

Zenový klid si navodíte s jasmínovým čajem. Jasmín působí jako přírodní antidepresivum, neboť pomáhá zbavovat úzkostných stavů a napětí.

Čaj ze dvou hrstí lístků nebo přibližně 10 sáčků čaje vylouhujte v míse a odvar nalijte do připravené lázně. Sáčky zároveň poslouží jako skvělý obklad na pokožku, kterou rozjasní a dodají jí vláčnost. 

 

Půl hodiny pro sebe

Bylinkové čaje mají silné aromaterapeutické účinky a tak nic nezkazíte tím, pokud si připravíte vlastní směs smíchanou se zeleným nebo černým čajem podle toho, jakých účinků chcete dosáhnout.

Přibližně dva hrnky směsi předem vylouhujte 20 minut ve dvou litrech čisté vody a poté nalijte do vany. Můžete přidat i oblíbený esenciální olej. Pro uvolnění a zklidnění je ideální rozmarýn či levandule. Na bolavé tělo a protažení dýchacích dutin zabere zase máta – nic nezkazíte tím, pokud olej smícháte přímo s hrstí mátového čaje.

 

Máte vlastní osvědčený tip na čajovou lázeň? Sem s ním!
 

Sdílet článek

Štítky článku

Mohlo by vás zajímat