Ahmad Tea Blog
Články
Recepty
Tagy

Čaje na zklidnění zažívání

Chladná zimní rána a večery, to jsou ty pravé chvíle pro šálek horkého čaje, který zahřeje a pohladí na duši. Ale umí i jiné zázraky.

foto alt

Třeba když si pochutnáváte na vánočních dobrotách, jste po vydatné štědrovečerní večeři, ukusujete vánoční štolu, nebo čokoládové figurky, připijete si sklenkou vína či piva a po tom všem se vám udělá špatně. Naše trávení nemusí být na těžší zimní jídla a takový příjem zvyklé a občas nám ty dobroty prostě nesednou a dostaví se nepříjemné stavy, které asi každý z nás minimálně jednou zažil.  Co potom dělat? V tu chvíli může čaj přijít právě vhod. 

Takový jednoduchý tip, jako je čaj, totiž může snadno pomoct od žaludečních potíží nebo přinejmenším od pálení žáhy. Zkuste proto příště nesahat hned pro léky na zklidnění žaludku, které není vhodné používat často, ale raději si uvařte konvičku dobrého čaje. 

Nechte ho dostatečně vylouhovat a zchladnout na příjemnou pitelnou teplotu, usrkávejte ho po malých doušcích. Uvidíte, že vám za chvíli slehne a udělá se vám lépe. Bez chemie a čistě přírodní cestou, která nijak neškodí. 

A po kterém čaji sáhnout?

Zkuste mátový. Máta je skvělá bylinka nejen na domácí limonády a zdobení dezertů, ale i na přípravu čaje. Mátový čaj umí zklidnit žaludek po těžkém jídle, dokonce ulevuje i těhotným při ranních nevolnostech. Aromatická chuť i vůně mátového čaje pomáhá zklidnit mysl a zbavit se stresu. V chladném období je pak mátový čaj vhodný na různé dýchací potíže a kašel nebo na zmírnění nachlazení a chřipky. Dopřávejte si mátový čaj častěji i preventivně na posílení imunity a proti různým infekcím.

 

 

Nebo si uvařte konvičku uklidňujícího heřmánkového čaje. Má krásnou bylinkovou vůni, příjemnou chuť a spoustu pozitivních účinků. Jde o bylinkový čaj, který si můžete dopřávat pravidelně i večer před spaním. Pomáhá uklidnit podrážděný žaludek, zlepšuje spánek, odbourává stres a dokonce bojuje proti chřipce, protože posiluje váš imunitní systém. Což se zrovna v tomto období hodí. Díky své relaxační schopnosti uvolňovat svaly je super volbou i při menstruačních bolestech. V létě je skvělým pomocníkem proti otékání nohou. Čajové sáčky po vylouhování nevyhazujte, můžou se hodit. Umí zklidnit podráždění kůže např. po popálení, kousnutí hmyzem nebo při různých vyrážkách a ekzémech. Vyzkoušejte ho.

 

 

Pokud vám nevadí aroma zázvoru a nepřitěžuje vám, vyzkoušejte i náš čistící bylinkový čaj. Kromě zázvoru, obsahuje směs máty, pampelišky, břízy, rozmarýnu, kopřivy, ale také fenyklu. Fenykl je sice znám více jako koření, ale má i blahodárné účinky připravený ve formě čaje. Pomáhá bojovat např. s nadýmáním a uvolňuje od nepříjemných křečí v břiše. Díky svým antibakteriálním a protizánětlivým účinkům posiluje imunitní systém. Podporuje činnost ledvin, eliminuje zadržování vody, proto je vhodný při detoxu a snižování váhy. A pokud budete mít po některém pokrmu pocit zápachu z úst, určitě si nalijte šálek tohoto čaje. Pomůže vám.

 

Sdílet článek

Štítky článku

Mohlo by vás zajímat