Ahmad Tea Blog
Články
Recepty
Tagy

Jak na pitný režim v létě

O pitném režimu se toho již napsalo hodně, základ je ale stále stejný. Měli bychom vypít denně alespoň 2,5 litru tekutin, nejlépe vodu a neslazené nápoje, abychom tak podpořili správnou činnost ledvin a celého našeho organismus.

foto alt

Schválně si přiznejte, jak pravidelně a důsledně pitný režim dodržujete. Pijete až tehdy, když se cítíte žízniví? To je trochu pozdě. Na pití bychom měli myslet v průběhu celého dne a nedohánět to až tehdy, když máme vyschlo v krku.

Rychlý přísun velkého množství tekutin pro naše tělo taky není to nejlepší. Jak se ale dokopat, když celý den vysedáváte u počítače, ve škole na přednáškách nebo pobíháte na schůzkách..? 

 

Zkuste pár jednoduchých tipů, které vám s pitným režimem pomůžou:

Postavte si lahev s vodou nebo karafu přímo na stůl vedle počítače. Ideálně tak, ať ji máte na očích, ale nerozlijete ji. Budete na pití myslet častěji a snáze se vám připomene se napít.

Pořiďte si zdravotně nezávadnou láhev a noste ji s sebou do školy, na schůzky i do fitka. Nebudete zbytečně plýtvat plasty, neohrozíte svoje zdraví mikročásticemi plastu a navíc máte nápoj vždy po ruce, kdykoliv se budete chtít napít. Chytrá láhev ve stylu termosky udrží vychlazenou vodu i horký čaj při teplotě.

Nastavte si na telefonu upomínky. Třeba každou hodinu či půlhodinu, abyste se napili ze své sklenice nebo láhve. Raději malé doušky v průběhu celého dne, než žíznivé hltání po litrech.

Pokud nemusíte nikam během dne odcházet, nechte na stole velkou 2 litrovou láhev či karafu a poznačte si na ní čtvrtiny. Podle toho budete vědět, kolik jste toho měli již vypít dopoledne, v poledne i navečer. jednoduše tak můžete kontrolovat, jak na to s pitím během dne jste  a zda jste na pitný režim nezapomněli.

 

Co teda pít?

Nejlépe obyčejnou vodu. Ta je pro naše tělo nejpropěšnější.

Co ale dělat, když vám obyčejná voda moc nejede a nechcete se zaplácnout slazenými limonádami? Zkuste si do vody přidat plátky citrusů a lístky máty. Voda dostane chuť a vy ji snadněji vypijete bez nucení se.

Pokud u vás ani to neuspěje, zkuste Ahmad ledové čaje. Jsou z kvalitních čajových lístků, louhují se za studena, takže nemusíte čekat, až se zchladí a navíc jsou bez cukru, takže si na nich můžete ujíždět bez obav o linii. Po vylouhování sáčku čaje ve vodě získáte skvělý chlazený nápoj se super chutí, který si zamilujete. Vyzkoušejte si do karafy přidat i kousky ovoce a lístky bylinek nebo plátky citrusů. O svěží letní nápoj máte postaráno a věříme, že se do pití nebudete muset nutit.

Pokud máte v oblibě džusy a odšťavněné šťávy, zkuste je naředit více vodou, ať vás více osvěží a doplní tekutiny.

Bylinkové čaje. Pro pití během celého dne i večer jsou nejvhodnější bylinkové čaje. Během dne si dopřejte zelený čaj, který má blahodárné účinky na tělo, obsahuje totiž velké množství antioxidantů. Večer se mu ale již vyhněte, ať si nerušíte klidný spánek.

To samé platí i o černém čaji. Ten si naopak dopřávejte ráno třeba jako alternativu za kávu. Je vhodnější pro citlivý žaludek a umí probrat stejně dobře jako černá káva. Co takhle oblíbený Earl grey? Můžete do něj přidat trochu mléka a špetku medu, tak jak ho tradičně pijí Angličané. Pro ty,co bez černého čaje nemůžou být ani večer, máme decafeinovou verzi, po kterém se nemusíte bát, že byste neusnuli.

Čemu se naopak vyhnout?

Nadměrnému pití sladkých limonád energy drinků, příliš kávy, mléčných nápojů, apod. Sladké nápoje obsahují prázdné kalorie, které zvyšují hladinu cukru v krvi a rozhodně nám neprospívají. Energy drinky zase zatěžují ledviny obsaženými látkami, černá káva dehydratuje, pokud jí pijete hodně a mléčné nápoje není vhodné pít každý den a po litrech.

Tady platí, všeho s mírou. Ale voda je základ a čaje vhodným způsobem doplní tekutiny během celého dne.

Pití je základ pro naše zdraví, funkci vnitřních orgánů. naši výdrž, soustředění i pro krásu. Hydratovaná pokožka bude vždy vypadat odpočatěji :)

Sdílet článek

Štítky článku

Mohlo by vás zajímat