Ahmad Tea Blog
Články
Recepty
Tagy
240 minut

Velikonoční mazanec

Mazanec nebo také svěceník se tradičně pekl vždy na Bílou sobotu. O Velikonoční neděli jej pak rodina vzala s sebou do kostela a nechala posvětit. Dneska nesmí tahle nadýchaná a dozlatova upečená dobrota chybět snad na žádném svátečním stole. Podle našeho receptu zvládnete upéct rovnou dva voňavého bochánky.

Tak směle do toho!

Quisque a eros semper dui mollis tempus.

Ingredience

500 g
polohrubé mouky (můžete použít také 250 g hrubé + 250 g špaldové či pšeničné mouky)
100 g
krupicového cukru
200 ml
mléka
1/2 sáčku
vanilkového cukru
170 g
rozpuštěného másla
1 kostka
droždí
3
žloutky
1
vejce na potření
50 g
rozinek naložených na pár hodin v rumu
50 g
nasekaných mandlí
špetka muškátového květu a anýzu
špetka soli
nastrouhaná kůra z chemicky neošetřeného citronu

Každý mazanec potřebuje hlavně čas. Všechny ingredience by proto měly mít pokojovou teplotu, než je začnete zpracovávat.

Následně si připravte kvásek. Do mísy dejte vlažné mléko, dvě lžíce mouky, droždí, lžíci cukru, vše promíchejte a nechte vzejít (přibližně 20 minut). 

Mezitím do jiné mísy prosejte mouku a smíchejte s cukrem, vanilkovým cukrem, citronovou kůrou, muškátovým květem, anýzem a špetkou soli. Trochu mouky si nechte na podsypávání.

Do směsi vlijte vzešlý kvásek, přidejte žloutky, rozinky máčené v rumu, dvě třetiny nasekaných mandlí a rozpuštěné vlažné máslo (nechte trochu bokem na potření). Těsto pořádně prohněťte, poprašte moukou a dejte do čisté mísy kynout na přibližně 2 hodiny. Dbejte na to, aby byla mísa v teple mimo průvan. 

V průběhu kynutí těsto alespoň dvakrát opětovně prohněťte, aby se do něj dostal další vzduch a bylo ve výsledku nadýchané.

 

Jakmile bude těsto vykynuté, vytvořte dva symetrické bochánky, které přesunete na plech vyložený pečícím papírem a nechte pod čistou utěrkou ještě přibližně půl hodiny zrát. Než půjdou do trouby, vytvořte na nich nožem tradiční kříž, pomazejte je vejcem a posypte zbylými mandlemi. Dejte do trouby přikryté alobalem nebo pomaštěným pečícím papírem. 

Prvních 10 minut pečte na 200 °C, pak teplotu snižte na 150 °C a pečte dalších zhruba 50 minut. Na posledních 10 minut sundejte z mazanců alobal a dopečte. Jestli je mazanec hotový poznáte, když do středu píchnete špejlí, která po vytažení zůstane čistá. 

 

Bochánky po upečení potřete zbytkem rozpuštěného másla a nechte odpočinout do vychladnutí. Podávejte nejlépe s šálkem našeho voňavého čaje Earl Grey s kapkou mléka. Obě chutě se krásně doplňují. 

 

Vyzkoušeli jste recept? Dejte nám vědět, jak se povedl.

Sdílet recept

Štítky receptu

Koupit ingredience

Mohlo by vás zajímat