Ahmad Tea Blog
Články
Recepty
Tagy

Zrecyklujte čajové sáčky

Otevřít krabičku s čajem, vzít z ní jeden sáček, vložit do hrnku, zalít horkou vodou, vylouhovat, vypít a vyhodit použitý sáček do koše… Není to škoda? Nedal by se ješt nějak využít?

foto alt

No dobrá. Ne každý si chce pochutnávat na čaji z už jednou použitého sáčku. I přesto nemusí hned skončit mezi odpadky. Hlavně ne ten s černým a zeleným čajem. Přemýšlejte ekologicky a vyzkoušejte pár tipů, jak dát použitým čajovým sáčkům ještě jednu šanci – třeba při údržbě vaší domácnosti.

 

Eliminujte zápachy všeho druhu

Čajové sáčky dokážou odstranit nejrůznější zápachy. V domácnosti bývá častým problémem například odér linoucí se z koše, myčky nebo lednice, kde se mísí pachy různých potravin. Zkuste dovnitř vložit několik čerstvě vylouhovaných sáčků černého čaje v misce nebo na talířku. Dokud neuschnou, pomohou vám eliminovat nepříjemný zápach.

Tip: Přidejte k sáčkům navíc rozpůlený citron. Má podobné účinky jako čaj a pomůže vám odstranit
i pronikavé vůně a pachy.

 

Pomůže vám odstranit pronikavé pachy.

Máte domácí mazlíčky a potýkáte se s údržbou koberců a dalších textilií? Nechte čerstvě vylouhované sáčky s černým čajem mírně oschnout, aby byly lehce vlhké, ale ne mokré, a rozdrolte je na tkaninu. Nechte působit přibližně 15 minut a poté vyluxujte. Vylouhované čajové lístky můžete zkusit smíchat také se stelivem v kočičím záchodu.

 

Lesk jako blesk pro váš nábytek i sklo

Pokud váš nábytek působí omšele, vhoďte přibližně pět sáčků černého čaje do litru horké vody. Namočeným a dobře vyždímaným hadrem pak otřete všechny dřevěné povrchy v bytě a klidně
i podlahu. Dejte ale pozor. Tento čisticí prostředek je vhodný pouze na dřevo. Umělé povrchy byste mohli poškodit!

 

Lesk jako blesk pro váš nábytek i sklo

Čajové sáčky odstraní také skvrny a mastnotu z vašich oken a zrcadel. Postačí, když čaj opětovně v podobném poměru jako při čištění nábytku vylouhujete a nastříkáte rozprašovačem na sklo, necháte chvíli působit a poté čistým hadrem utřete do sucha.

Lesk jako blesk pro váš nábytek

Osvěžte vzduch v místnosti i v autě

Čajové sáčky můžete díky šňůrce skvěle využít také jako nenápadné osvěžovače vzduchu v domácnosti i ve svém automobilu. Nechte je uschnout, kápněte na ně pár kapek svého oblíbeného esenciálního oleje a prostě je někam zavěste.

 

Vyživte své rostliny

Pokud rádi zahradničíte nebo máte alespoň pár rostlinek za okny, pak se u vás použité čajové sáčky ani lístky z čajové směsi rozhodně neztratí. Jsou totiž skvělým výživným preparátem a zároveň dezinfekcí pro vaši zeleň. Zejména zelený čaj je bohatý na dusík. Převařte jej ve vodě, abyste získali slabý odvar, nechte vychladnout a rovnou jím své rostlinky zalévejte. Čaj působí doslova jako elixír života například pro kapradiny nebo růže, ale poskytne výživu i vašim dalším rostlinám.

 

 

Použít samozřejmě můžete také samotné lístky, které rozdrolíte kolem stonků rostlinek a poskytnete jim tak zároveň ochranu například před dotěrnými hlodavci a dalšími škůdci. Anebo lístky při přesazování nasypejte na dno květináče. Co se zbytkem? Ten hoďte klidně do kompostu!

Sdílet článek

Mohlo by vás zajímat