Ahmad Tea Blog
Články
Recepty
Tagy

Pusťte Ahmad Tea do kuchyně

Víte, že lze čaj zapojit i do vaření? Čajový výluh může sloužit na několik způsobů a my vám dnes ukážeme, že ho jde využít skvěle i do krémového italského risotta. Třeba jako tip na rychlou a skvělou večeři ve dvou nebo pohoštění pro návštěvu. :)

Quisque a eros semper dui mollis tempus.

Ingredience

1
sáček čaje Rooibos
1
filet lososa bez kůže
250 g
rýže na risotto (nejlepší odrůda je Arborio)
parmezán na strouhání
hrst hrášku (stačí mražený)
500 ml
vývaru (postačí i bujón)
3
menší cibule
sůl
pepř

Postup:
Jako první si připravte vývar z kostí, či zeleniny. Pokud chcete postup urychlit, vystačíte si i 
s bujónem, doporučujeme hovězí, má výraznější chuť. Do horkého vývaru dejte louhovat sáček čaje Rooibos. Dodá vývaru specifickou chuť čaje a bylinek a docílíte tím zajímavé souhry chutí, která vás překvapí.

Cibuli oloupejte a pokrájejte nadrobno. Rozpalte ve vyšší pánvi nebo hrnci lžíci másla (můžete přidat i olej) a na něm osmahněte cibuli, až zesklovatí. V ten moment, kdy je cibule změklá a rozvoněla se, nasypte do hrnce všechnu rýži. Krátce ji orestujte a zalijte vývarem s čajovým výluhem, aby byla hladina 1 cm nad vrstvou rýže.

 

 

Promíchejte, snižte plamen na minimum a pozvolna vařte. Po pár minutách zkontrolujte, promíchejte a pokud se bude vývar vyvařovat, dolijte ho. Jakmile začne být rýže cca po 10 minutách na skus měkká (záleží vždy na typu rýže), vsypte do hrnce hrášek a na plátky pokrájeného lososa. Promíchejte, aby se ryba uvařila a maso zesvětlalo. Potom vsypte do hrnce parmezán a nechte ho rozpustit, důkladně promíchejte. Parmezán je důležitá součást, stejně jako správný druh rýže, který je vhodný do krémového risotta. Rýže Arborio totiž obsahuje, narozdíl od jiných druhů, rýžovou moučku a ta při vaření způsobí, že bude mít risotto krémovou konzistenci. Stejně jako parmezán, který se v rýži rozpustí a zahustí ji. 

 

 

Risotto osolte podle potřeby. Vývar bývá sám o sobě dost slaný, stejně jako sýr, takže nejspíš nebude potřeba. Opepřete a můžete podávat s hoblinkami parmezánu. Správné italské risotto má mít hustou krémovou konzistenci a rýže by měla být uvařená al dente, tedy na skus, ani rozvařená, ani tvrdá. Risotto podávejte pouze čerstvé, jedině tehdy je rýže krémová a akorát. A nezapomínejte u jídla na pitný režim. Jako vhodný nápoj doporučujeme šálek čaje.
 

Sdílet recept

Štítky receptu

Koupit ingredience

Mohlo by vás zajímat