Ahmad Tea Blog
Články
Recepty
Tagy

5 mýtů o bylinných čajích, o kterých jste netušili

V srpnu je nejvyšší čas se připravovat na zimu. Tedy alespoň, co se týče sběru bylin do čajových nálevů. Právě teď jejich sběr v naší české kotlině vrcholí. A pokud jste příznivci tradiční medicíny a věříte, že vám silice bylinek podpoří pevné zdraví a pomohou od různých neduhů, zbystřete. Možná máte o svých oblíbencích leccos načteno, v některých případech se však tvrzení rozchází a vzniká řada mýtů. Tak schválně, jestli se nám podaří pár mylných domněnek vyvrátit! :)

foto alt

Všechny bylinné čaje se připravují stejně

Každá bylina je jiná, a tak i bylinný čaj vyžaduje rozdílnou přípravu. Pravděpodobně nejčastěji si bylinný čaj připravíte jako bylinný nálev, kdy lístky, květy nebo celé natě zalijete vroucí vodou a poté necháte přibližně na 15 minut uvolnit bylinné silice. Pokud však čaj obsahuje například i plody rostlin, můžete dobu louhování prodloužit na 20-25 minut. Naopak mátový nebo heřmánkový čaj postačí louhovat pouhé 1-2 minuty.

Alternativou této přípravy je využití bylin na odvary, pro které jsou části bylinek (zejména kořeny či kůra) přelity studenou vodou a následně se povaří po dobu 1-5 minut. Třetím způsobem přípravy může být macerace, tedy louhování po dobu několika hodin ve studené, popřípadě teplé, nikoliv vroucí, vodě. Různé možnosti zpracování představují i různé možnosti využití a lze je i kombinovat.

Zkuste třeba náš heřmánkový čaj se svěží chutí citronové trávy, který máte připravený doslova za pár minut. 

 

Bylinné čaje neobsahují kofein

Ano, převážná většina bylinných nálevů pochází z jiných druhů rostlin než z pravého čajovníku (Camelia Sinensis), který obsahuje kofein, známý také jako thein. Z toho důvodu lze považovat nálevy z bylinných směsí za bezkofeinovou variantu oblíbeného nápoje. Také proto se čistě fakticky nejedná o čaj, i když jej tak běžně nazýváme... ALE! Existují bylinkové „čaje“, které kofein obsahují, a ne zrovna málo. Například Guarana Tea a Yerba Mate jsou dokonalým příkladem. Yerba Mate dokonce obsahuje podobné množství kofeinu jako káva!


Mátový čaj pomáhá na podrážděný žaludek

Mátový čaj je známý především jako skvělá bylinka na podporu trávení. Pokud však trpíte na žaludeční obtíže, může vám spíše uškodit. Jeho užívání může zapříčinit, respektive podpořit refluxní chorobu jícnu. Část kyselého obsahu žaludku SE vrací zpět do jícnu a dráždí citlivou tkáň. Nepříjemný pocit pálení žáhy, tlak za hrudní kostí, bolestivé polykání nebo nadměrné slinění mohou být úvodními symptomy. Takže opatrně!

Pokud vás ale žaludeční obtíže netrápí, a naopak si rádi mátu dopřejete nejen do vychlazeného letního drinku, vyzkoušejte náš oblíbený Mátový čaj s citronem.

 

Bylinky jsou vhodné pro těhotné i kojící ženy

Pro nastávající i kojící maminky je zapovězeno užívat řadu léků, a tak se často obrací na přírodu. O bylinkách se traduje, že jsou šetrnější k tělu a zároveň mnohdy i levnější alternativou předepsaným medikamentům. Pravdou je, že dokonce i některé poměrně běžné a oblíbené bylinky mají své kontraindikace, ať už jde o neblahý vliv na laktaci nebo chuť a složení mateřského mléka.

Kterým bylinkám se proto raději vyhnout? Mezi tři nejznámější patří: máta, šalvěj nebo skořice. Vhodnými bylinkami pro maminky jsou naopak meduňka (zklidnění, uvolnění, spánek), kopřiva (růst vlasů), heřmánek a měsíček lékařský (jako obklad na hojení a desinfekce), lípa a šípek (nachlazení), pampeliška (antioxidant), anýz, kmín a fenykl (podpora produkce mateřského mléka). Vždy se však raději poraďte se svým lékařem, popřípadě vyhledejte radu zkušeného bylinkáře!


Bylinkového čaje můžete vypít kolik chcete

Naprostý omyl. Preferujete-li čaj před kávou a navykli jste si na ty bylinné, pak vězte, že stejně jako těhotným a kojícím maminkám, i vám ostatním mohou bylinky uškodit. Některé totiž obsahují přírodní toxické látky, jejichž účinek v přiměřeném množství tělu neublíží, avšak při vyšší konzumaci může napáchat neplechu. Je vhodnější čaje střídat a kupovat je pouze od ověřených výrobců. Dokonce i když kupujete bylinné směsi z trhu, může se stát, že budou obsahovat některé jedovaté bylinky nebo pesticidy, o kterých prodejce nemusí ani tušit.
 

Sdílet článek

Štítky článku

Mohlo by vás zajímat