039B5385-CEBB-40AF-9BCE-2A0627E058DB@1x60FDE61A-C0CB-455C-9465-ED449E243BA4@1x28C85190-EA32-4543-9AEE-D7751B1946B8@1xF1322DC5-617C-4BC2-A1E0-6E8F2F5AFD76@1x93823C16-7D1C-4A11-9A75-17C1ABBD011193823C16-7D1C-4A11-9A75-17C1ABBD0111ACDCDD59-66B3-4ADC-B9B1-DBA00A48F44F@1x
Produkty

Výroba čaje

Jen ty nejlepší, nejčerstvější a nejaromatičtější čajové lístky jsou vybírány týmem našich čajových degustátorů. Jen takové se dostanou k zákazníkovi. Tak můžeme zaručit, že každý šálek čaje Ahmad Tea dokáže naplnit vysoká očekávání našich spotřebitelů.

Pojďme se blíže seznámit s procesy, kterými čajový lístek při svém zpracování prochází, od samotného sběru až po balení do čajových směsí.

Pěstování čaje

Čajové lístky rostou na keři jménem Thea sinensis, který patří do rodiny Camellia. Pěstuje se zejména v Číně a Indii, ale také v Africe nebo na Srí Lance. V přírodě dosahuje výšky okolo 6 metrů. Pro zemědělskou produkci se pravidelně zastřihává na výšku 90 cm. Při sklizni se trhají jen vršky a horní dvě vrstvy mladých lístků, ve kterých je koncentrována šťáva a živiny. Tímto přístupem se stimuluje růst keře, zvyšuje úroda a dosahuje se vyšší kvality. Čaji se nejlépe daří v tropických oblastech mezi obratníkem Raka a Kozoroha v nadmořských výškách 305 až 2134 m. Keřům prospívá teplé tropické podnebí s hojnými srážkami. Právě charakter podnebí rozhoduje o tom, zda je možné keř otrhávat po celý rok, nebo jen sezónně. Teplejší klima v Africe a na Srí Lance je ideální pro celoroční produkci s výrazně vyšší úrodou v období monzunů. Chladnější, např. na úpatí Himálaje, umožňuje úrodu pouze v sezónních vlnách. Kromě klimatu rozhoduje o chuti čaje i kyselost půdy nebo nadmořská výška, v níž je pěstován.

Základem dlouholeté tradice kvalitního čaje značky Ahmad Tea je bezesporu solidní spolupráce s vybranými čajovými plantážemi. Díky ní máme zcela jasnou představu o charakteru jejich plodin i o detailech jimi používaných výrobních metod.   

Zpracování čajových lístků

Krok 1 – Sběr

Jedná se o velmi pracný proces. Strmé kopcovité lokality většinou neumožňují použití moderních technologií. Sběrači trhají lístky ručně z vrcholku čajového keře. Opatrně utrhnou horní dva listy a pupen. Keř se otrhává každých 5–10 dní. Výhodou ručního sběru však je, že se daří sbírat jen nejjemnější lístky a do konečného produktu se nedostanou žádné nežádoucí příměsi, např. větvičky. Ahmad Tea London používá pouze lístky z ruční sklizně.

Krok 2 – Sušení

Jakmile jsou čajové lístky posbírány, rozloží se na speciální velké síto a suší se horkým vzduchem, což celý proces urychluje. Lístky si tímto způsobem sušení zachovají pružnost a nerozdrobí se při následném zpracování CTC nebo ortodoxní metodou. Kromě snížení vlhkosti v nich dojde i k určitým biochemickým změnám, které ovlivní výsledný charakter čaje.

Krok 3 – Rolování

Při tomto procesu se lámou žilky lístků, což uvolňuje šťávy (katechiny a enzymy), které jsou zásadní pro zahájení fermentace. Existují dvě odlišné metody zpracování: ortodoxní, primárně používaná pro sypaný čaj, a CTC (Crush-Tear-Curl), používaná pro čaje sáčkové. Zpracováním lístky získají finální tvar, dobře známý z produktů značky Ahmad Tea London dostupných po celém světě.

Krok 4 – Fermentace

Zpracované lístky se umístí do chladné, vzdušné a vlhké místnosti k fermentaci. Rovnoměrnost rozložení ovlivňuje jejich teplotu, možnost přístupu kyslíku a tím i rychlost sušení. Právě tato fáze výroby nejvíce ovlivňuje chuť, proto je důležité ji průběžně testovat. Pokud se fermentační proces ukončí předčasně nebo naopak trvá příliš dlouho, není výsledná chuť čaje dobrá.

Krok 5 – Pražení

Sušení lístků v peci zastavuje fermentaci. Cílem je přibližně 2% vlhkost, aby se předešlo zatuchlé chuti. Pokud sušení trvá příliš dlouho, čaj získá „spálenou“ chuť.

Krok 6 – Třídění 

Jakmile je pražení dokončeno, čajové lístky se roztřídí podle velikosti a kategorií a dochází k sériovému balení. Čaj se dělí do mnoha tříd ortodoxní nebo CTC metody – od tzv. čajového prachu až po kompletní, celistvé lístky, které představují jen asi 5 % celkové produkce. Proto také mají tak vysokou cenu. Jejich kvalitu neurčuje velikost, ale fakt, jestli byly sklizeny z horních dvou vrstev keře.

Krok 7 – Příprava čajových směsí Ahmad Tea

Celý proces výroby vrcholí samotnou přípravou jednotlivých čajových směsí. Za jejich kvalitou stojí talent, vybroušená chuť i velké zkušenosti týmu našich profesionálních ochutnávačů. Denně otestují více než 500 šálků čaje. Spolehlivě vyberou jen ty nejlepší, které pak putují do 80 zemí světa.