Ahmad Tea Blog
Články
Recepty
Tagy

AHMAD – Malby a koláže z použitých čajových sáčků

Umění je mezinárodní jazyk, kterému rozumí každý. Dokonale ho ovládáme už jako děti, ještě než se vůbec naučíme mluvit. Malujeme, vystříháváme z barevných papírů vločky a vytváříme si svůj vlastní vesmír, kde má každá maličkost svůj význam. Stejně tak je to i v dospělosti, akorát místo pastelek máme k dispozici více nástrojů k vyjádření svých myšlenek. Umění nás ale doprovází po celý život a je všude, kam se podíváme. 
 

foto alt

Recyklované umění

Věříte, že se umění dá vytvořit z čehokoli? Anebo máte konzervativnější vkus a obdivujete tzv. klasické mistry? Mnohdy i malé prazvláštní věci, které v sobě nesou myšlenku, dokážou vyvolat hluboké pocity a dokonce i změnit náš pohled nejen na umění, ale i na celý svět. 

Recyklace je proces, při kterém z již použitého materiálu vzniká materiál nebo produkt stejné kvality. Dle statistik v České republice třídí odpad více jak 75 % obyvatel, což je skvělý výkon. Ovšem málokdo ví, že z celkového množství komunálního odpadu jde na recyklaci pouhých 27 %. Pokud se o životní prostředí opravdu zajímáte, víte, že nejlepším způsobem jak planetu ochránit je produkovat odpad v co nejmenším množství anebo vůbec, na což v dnešní době existuje neuvěřitelné množství návodů a literatury. Jednou z nejslavnějších představitelek „zero waste“ životního stylu je Bea Johnsonová. V roce 2013 vydala na základě sesbíraných zkušenosti knihu Zero Waste Home: The Ultimate Guide to Simplifying Your Life by Reducing Your Waste. Kniha doposud vyšla v 17 jazycích a o tématu Bea přednáší po celém světě. V roce 2016 dokonce navštívila i Českou republiku.

Téma recyklace a využití použitého a nepotřebného materiálu již mnoho let vyvolává velký zájem umělců všech možných směrů. Po celém světě vznikají neuvěřitelná díla, ba i celé galerie plné soch, obrazů a módy. Jedna z nejznámějších galerií moderního umění, Hand Crafted Recycling Gallery, se nachází v Manchesteru, další v Berlíně. Materiály jsou někdy opravdu překvapivého původu, což dokazuje, že lidská fantazie nezná hranice. 

 

Nejmenší plátno na světě

Svého dobrodružství se dočkal i čajový sáček. Všichni již známe recepty na domácí kosmetiku s čajem, ovšem co s takovým sáčkem? Na tuto otázku našla odpověď americká umělkyně a velká milovnice čaje Ruby Silvious, která v roce 2016 založila jedinečný projekt 363 Days of Tea.

Jedná se o sérii miniaturních obrazů a koláží vytvořených z použitých čajových sáčků. Proměnila je ve vizuální deník, do kterého pomocí obrázků a koláží zaznamenávala svůj každodenní život a zážitky. Projekt měl neuvěřitelný úspěch a netrvalo dlouho, než Ruby vytvořila další série obrázků, tentokrát inspirované cestováním po Japonsku a Francii.

Příroda, magické zahrady, romantické uličky a portréty, to vše dokázala přenést na mini plátna. Práce umělkyně si můžete prohlédnout na instagramovém účtu @silvirub a naživo je můžete spatřit ve Filadelfii v Paradigm Gallery. 

 

Jak přeměnit nepotřebné na užitečné a zábavné

Přichází podzim a večery, kdy se nejvíc těšíme na šálek oblíbeného čaje a knihu. Pokud rádi tvoříte anebo hledáte zajímavý způsob jak zabavit děti, můžete si takové recyklované umění vyzkoušet i doma. A my vám poradíme, jak na to. 

Budete potřebovat vylouhované čajové sáčky (usušené), barvy a tenký štěteček. Pokud je sáček světlejší, můžete zvolit akvarely nebo pastelky. Ovšem pokud je sáček hodně zbarvený od čaje, zvolte hutnější barvy, např. tempery. Tip Ahmad Tea – úžasně vypadá zlatá a stříbrná barva. Kompozice se dá dokreslit fixou, pro výraznější efekt. Nebojte se experimentovat a sáčky vrstvit přes sebe, díky tomu vznikne plastický obraz nebo koláž. Dál už je to jen na vaší fantazii a vkusu.

 

Tvořte a relaxujte!

Sdílet článek

Mohlo by vás zajímat