Ahmad Tea Blog
Články
Recepty
Tagy

Teatox – čajový detox pro zdravé tělo

Jste unavení, náchylní k nemocem, trápí vás špatná pleť  či jiné obtíže a vše to přičítáte nevlídnému počasí a zimě? Roční období pravděpodobně není na vině. Vašemu tělu mohou působit nepohodu toxiny, kterými jsou například těžké kovy, pesticidy nebo nechvalně známá „éčka“ – všechny jsou důsledkem nevhodné stravy i okolních vlivů. Zbavte se jich a naordinujte si „teatox“ – odlehčenou podobu klasického detoxu, se kterým nebudete muset hladovět a vašemu organizmu se uleví.

foto alt

Bezesporu pozitivní na čajovém detoxu je, že se do něj můžete pustit sami bez dohledu lékaře či odborníka na výživu. Na českém trhu dnes seženete širokou nabídku nejrůznějších bylinek i hotových detoxikačních čajových směsí, které s vaším organizmem dokáží udělat zázraky. Anebo také ne. Proto je dobré si předem zjistit více informací, abyste dosáhli co nejpozitivnějšího účinku. 

 

Jaké jsou hlavní výhody teatoxu pro vaše tělo?
•    Detoxikuje tělo od toxinů (ať už to znamená cokoli).
•    Usnadňuje trávení stravy a odbourávání alkoholu po požití.
•    Zabraňuje nadýmání.
•    Snižuje zavodnění organismu.
•    Čistí a rozjasňuje pokožku.
•    Dodává energii.

 

Vhodné detoxikační čaje jsou bohaté na tzv. flavonoidy (celkem existuje přibližně 60 typů), které mimo jiné pomáhají ochránit také srdce, mozek i kosti, zvládat stres a udržovat tělesnou hmotnost. Podle řady výzkumů jsou také skvělou prevencí při boji s rakovinou a cukrovkou 2. typu. 

Například japonský zelený čaj matcha se nutričně vyrovná přibližně deseti šálkům běžného zeleného čaje. Zároveň obsahuje pětkrát více prospěšné aminokyseliny L-theaninu a podle výzkumů napomáhá spalování tuků zvyšováním termogeneze z 8-10 % na 35-43 %. 

Mezi detoxikační čaje se řadí převážně bylinné, případně zelené, polozelené (např. oolong). Nejsou tak kyselé a dehydratační jako například černý čaj a obsahují zároveň minimální či žádné množství kofeinu. Díky tomu si můžete teatox započítat do vašeho denního pitného režimu. Ideální, pokud neradi pijete pouze čistou vodu.

 

Ranní povzbuzení a večerní očista

Čajový detox se skládá ze dvou částí – ranního povzbuzení (a probuzení) organismu a večerní očisty tlustého střeva. 

Čaj pro ranní rituál by měl obsahovat směs s vysokým obsahem antioxidantů a vitamínů. Může se jednat o zmiňovaný čaj matcha, anebo čaje s obsahem acai bobulí (Acai berry), řasy spiruliny, ženšenu nebo ječmene. Detoxikace po ránu vám pomůže nahradit vitamíny a elektrolyty ztracené v průběhu noci a při předcházející večerní očistě zažívání. Pro dochucení můžete vyzkoušet přírodní sladidlo stévii, med a také citron.

Večerní očista naopak slouží k tomu, aby se vaše tělo zbavilo usazených toxinů, kovů a dalších škodlivin. Detoxikační čaje s přísadou listu senny poslouží jako lehké přírodní projímadlo, kterého se však nemusíte vůbec obávat. Bylinka je opravdu šetrná. Mezi další doporučené ingredience pro večerní teatox patří například pampeliška, kopřiva, citronová tráva, lékořice nebo pomerančová kůra. 

Vyzkoušejte lahodný koktejl plný blahodárných látek, který vám dodá vitalitu a energii a vaše tělo pročistí. Náš bylinný čaj Detox s výrazným zázvorovým aroma a příměsí máty, fenyklu, pampelišky, břízy, rozmarýnu a kopřivy je skvělou volbou pro očistné popíjení během celého dne vaší pitné kúry.

 

Vytvořte si rutinu

Jakmile ráno vstanete, uvařte si vodu, přelejte jí plátek citronu a pár kostek zázvoru. Pomůže to probudit vaše orgány a nastartovat metabolismus. Dejte si přibližně půl hodiny pauzu a poté si připravte ke snídani detoxikační čaj ze směsi bylin uvedených výše ve článku.

V průběhu dne vypijte dalších 3-6 šálků bylinného nebo zeleného čaje, abyste dodrželi pitný režim a nezapomeňte ani na čistou vodu. Na noc si pak dopřejte šálek čaje pro očistu opět ideálně ze směsi doporučených bylinek pro večerní fázi. 

Celý rituál opakujte denně po dobu 7, 14 nebo 28 dní a sledujte, jaké změny teatox dělá s vaším organismem. Samozřejmě žádný zázrak se nemůže ve vašem těle odehrát, pokud nebudete jíst vyváženě a přiměřeně zdravě. Ale to jistě sami moc dobře víte. 

 

Vyzkoušejte teatox třeba jako novoroční výzvu.  

 

Sdílet článek

Štítky článku

Mohlo by vás zajímat