Ahmad Tea Blog
Články
Recepty
Tagy
210 minut

30.výročí Ahmad Tea v ČR - Dort Earl Grey s čokoládovým bergamotovým krémem

Ahmad Tea je v České republice již 30 let a při této příležitosti jsme si připravili něco speciálního. Náš ambasador a cukrářský mistr pan Josef Maršálek u této vzácné příležitosti vymyslel  dort z čaje Earl Grey s čokoládovým krémem. Josef je totiž nejen skvělým cukrářem, ale také milovníkem čaje a všeho britského. Přejeme dobrou chuť! 

Quisque a eros semper dui mollis tempus.

Korpus:

4 vejce M

160 g třtinového cukru

160 g hladké mouky

20 g kukuřičného škrobu

60 ml vody

70 ml olivového oleje

6 g čaje Earl Grey 

6 g prášku do pečiva

1 g soli

 

Krém:

250 g másla

175 g pudrového cukru

100 g hořké čokolády 70 %

40 ml bergamotového pyré

1 g soli

 

Kaviár s čajem a bergamotem

130 ml vody

50 ml bergamotového pyré

35 g cukru krupice

15 ml medu

3 g čaje Earl Grey

2 g agaru

 

Na dokončení:

řepkový olej

olivové listí 

50 g pražených mandlí

 

POSTUP:

Čaj zalijeme vařící vodou a necháme ho dobře vylouhovat, poté scedíme a dobře vymačkáme. K čaji přidáme vejce a cukr. Tuto směs poté vyšleháme do husté pěny. Opatrně do ní zamícháme olivový olej a úplně na závěr všechny ostatní sypké ingredience tak, abychom příliš neztratili objem. Hmotu nalijeme do papírem vyložené dortové formy o průměru 16-18 cm a pečeme při 160 °C asi 3035 minut, nebo dokud špejle zapíchnutá do středu nezůstane zcela suchá. Korpus vyjmeme z trouby a necháme na mřížce vychladnout.

Na krém přivedeme k varu pyré a smícháme ho s čokoládou a dobře rozmícháme. V míse utřeme velmi měkké máslo s cukrem do nadýchané hmoty, přidáme sůl a čokoládové pyré a šleháme, dokud nezískáme hladký nadýchaný krém. Není nutné jej zcela přešlehat. 

Na kaviár zalijeme čaj vařící vodou a necháme ho dobře vylouhovat. Poté ho scedíme. K tekutině přidáme med, agar rozmíchaný v cukru a směs přivedeme k varu. Vaříme asi 2030 sekund, sundáme z plotýnky a přimícháme pyré. Tekutinu dáme do squeeze láhve a kapeme do sklenice s velmi chladným, lehce zamraženým olejem kapky. Necháme je v oleji 10 minut odpočinout a poté přecedíme. Olej znovu použijeme později. Kuličky kaviáru propláchneme ve studené vodě. 

Korpus dvakrát prokrojíme a naplníme dvěma třetinami krému, zbylým krémem pomažeme strany i povrch dortu. Spodní hranu odekorujeme kousky mandlí, pro větší efekt je při pražení prosypeme cukrem a po vychladnutí obalíme v jedlém zlatém prachu. Kaviár naaranžujeme po obvodu a dozdobíme olivovým listím. Nejlépe chutná v pokojové teplotě.

Sdílet recept

Štítky receptu

Koupit ingredience

Mohlo by vás zajímat