Ahmad Tea Blog
Články
Recepty
Tagy

Čaj jako letní kosmetický pomocník

Čaj není jen výborný letní nápoj, který osvěžuje, a dokonce je doporučován v největších vedrech, protože tělo nedostane takový šok, jako když si dáte ledový nápoj, takže dokáže mnohem lépe regulovat tělesnou teplotu. Zároveň je i skvělým pomocníkem v domácí péči, ať už se spálíte na sluníčku, nebo si dopřáváte svůj kosmetický rituál.

foto alt

Čaj pro zklidnění podrážděné pokožky

Léto k nám přišlo rychleji, než jsme čekali. Náš středoevropský typ pokožky se na silné sluneční paprsky nestihl za tak krátkou dobu aklimatizovat, a proto mnohé z nás první teplejší dny zaskočily. Kombinace silného záření a žádné či velmi slabé ochrany končí většinou podrážděním pokožky. To má za následek její zčervenání nebo puchýřky, které mohou i svědit. Při slabém podráždění můžete pokožce ulevit např. bílým jogurtem, panthenolem nebo chladivými mastmi po opalování. Věděli jste ale, že skvěle fungují 
i obklady z černého a zeleného čaje? Čaj zklidňuje podrážděnou pokožku a pomáhá v hojení. 

V silném a vychladlém odvaru namočte lékařskou gázu, obvazy nebo jiný kus textilie, dobře poslouží třeba i kuchyňská utěrka, a obklad přiložte na pokožku. Využít můžete i vylouhované a vychladlé sáčky čaje, které přiložíte na postižená místa na obličeji a necháte nějakou dobu působit.

Pozor ale v případě, že se vám na obličeji nebo na těle objevila ošklivá kopřivka. Může jít o zánět, který sám od sebe jen tak nezmizí, a je určitě lepší zajít za svým kožním lékařem, aby vám doporučil vhodnou péči a přípravky. 

Čaj proti otokům

Stalo se vám někdy po prohýřené noci, že jste se ráno probudili nevyspalí a měli jste nateklé oči? Nic neobvyklého – někdy stačí, když špatně spíte, a ráno jste celí zlámaní. Zkuste náš trik s čajovými sáčky. Černý i zelený čaj zmírňuje tmavé kruhy pod očima a otoky. Zelený čaj je dokáže eliminovat díky obsahu vitaminu K. Vylouhované sáčky čaje dejte vychladit do lednice alespoň na půl hodiny, nebo nejlépe přes noc, a poté je přiložte na oteklé oči. Chlad způsobí splasknutí otoku a čaj zase podporuje regeneraci a funguje jako přírodní antioxidant. Nechte na očích působit, dokud otok nezmizí. 

Čajová maska pro krásu

Zkusili jste si někdy doma vyrobit pleťovou masku? Je to přírodní metoda bez chemie, díky čemuž nezatěžujete svou pleť ani přírodu zbytečnými obaly. Přírodní kosmetika je obecně šetrnější i k citlivé pokožce, takže se nemusíte obávat ji doma otestovat. A proč zrovna čaj?

Černý i zelený čaj se může pochlubit pozitivními účinky na pleť. Díky obsaženým katechinům působí proti stárnutí způsobenému zejména fotostimulací, tedy pobytem na sluníčku. Má stahující účinky, což oceníte, pokud trpíte na zvětšené póry, které vedou k tvorbě pupínků a akné. Také omezuje otoky a stimuluje regeneraci buněk, jež pomáhá 
v hojení i postupném odstraňování jizviček. Černý i zelený čaj navíc podporuje vylučování interferonu, což je látka, která naše tělo chrání před infekcemi a bakteriemi. Pokožka je po aplikaci matnější, hydratovaná a získává zpět svoji elasticitu.

Zkuste si doma vyrobit masku podle našeho receptu

Budete potřebovat sáček černého i zeleného čaje, pár lístků máty pro osvěžující účinek, bio citron pro rozjasnění pleti, a pokud budete chtít, přidejte i aloe vera gel, který zase skvěle hydratuje a má hojivé účinky.

Z čaje připravte odvar podle návodu, stačí vám 200 ml vody i méně. Přidejte lístky máty a nechte louhovat do zchladnutí. Poté zakápněte citronovou šťávou a přidejte lžičku aloe vera. Dobře promíchejte. 

Jak masku nanést? Můžete aplikovat vatové tamponky, které nasajete tekutinou, přiložíte na obličej a necháte působit. Nebo použijte vatovou textilii, která se dá sehnat v galanteriích, případně vlhký ubrousek. Pokud obsahuje i výtažky z aloe vera, tím lépe. Ubrousek vystřihněte do tvaru obličeje, udělejte otvor pro oči, nosní dírky a ústa, namočte ho 
v tekutině, přebytečnou vodu opatrně vyždímejte a vlhkou masku přiložte na obličej. Nechte působit alespoň půl hodiny. Takovou masku aplikujte klidně 1x až 2x týdně podle potřeby. Vždy si připravte čerstvou, suroviny totiž neobsahují konzervanty.

Čaj do koupele a jako kondicionér

Čajové sáčky se hodí i místo soli do koupele. Použít můžete nejrůznější druhy, nejlépe ale hydratuje zelený. Pokud se při koupelích zaměříte na nohy, možná vás překvapí, že čajová lázeň dokáže chodidla zbavit nepříjemného zápachu, což bývá problém zvláště v létě, jelikož se chodidla během horkých dnů snadněji zapotí. Tři až čtyři použité sáčky nechte louhovat deset minut v litru vody. Pak si dopřejte půlhodinovou lázeň a máte vystaráno.

Čaj dobře poslouží také jako přírodní kondicionér a blahodárně působí i na pokožku hlavy. Vyzkoušejte ho místo svého běžného kondicionéru. Pro blond vlasy sáhněte po heřmánkovém čaji, u tmavých vlasů použijte černý čaj. Odvarem z čajových sáčků vlasy opláchněte po umytí šamponem. Získají lesk, budou uhlazené a vyživené.

 

Sdílet článek

Mohlo by vás zajímat