Ahmad Tea Blog
Články
Recepty
Tagy

Ricottový koláč na sto způsobů

Koláče, buchty a různé dorty jsem milovala už od dětství a nejvíc asi ty tradiční od babičky. Každé léto v naší šumavské chalupě roztopila starou pec a upekla celý pekáč vynikajících tvarohových buchet. Jedli jsme je pak společně k snídani pod starou lípou a zapíjeli horkým čajem. Prostě idyla. Co si ale budeme povídat, nikdo se po tak vydatném chodu nemohl další dvě hodiny pohnout a líné letní ráno se mnohdy překulilo do ještě línějšího odpoledne…

foto alt

Dnes spolu buchty péct nebudeme. Zato si připravíme vynikající koláč z ricotty, který je lehký nejen na přípravu (do 60 minut i s pečením), ale také do žaludku a dovolí vám fungovat i během teplejších dní. Navíc je bezlepkový a můžete si jej připravit na sto způsobů podle své chuti nebo podle toho, co dům dá. Jdeme na to.

Univerzální základ

Recept mám od své kamarádky, pro kterou je vaření a pečení jedním velkým zábavným experimentem. Zatímco ona se nebojí netradičních kombinací, já jsem hlavně pro snadnou přípravu, a tak si jednu netradiční jarně-letní rychlovku ukážeme. Na základ pro 6 porcí budeme potřebovat:

  • 500 g sýru ricotta
  • 3 PL kokosové nebo mandlové mouky
  • 2 PL rozehřátého kokosového oleje
  • 2 vejce
  • 1 PL šťávy z citronu
  • 2 PL medu (nebo jiného sladidla)

Všechny suroviny dobře promícháme, až získáme hladký krém. Máme hotový základ. Jednoduché, že?

LEHKÝ RICOTTOVÝ KOLÁČ NA STO ZPŮSOBŮ

Bezovolevandulové tajemství

Nyní si rozdělte připravenou základní směs na dvě poloviny a budeme experimentovat:

  • do první poloviny přimíchejte 2 PL sušeného černého bezu,
  • do druhé poloviny přimíchejte 1 PL sušených levandulových květů.

Postupně nalijte nejprve jednu a poté druhou část směsi do připravené dortové formy (já použila formu o průměru 18 cm) a uhlaďte stěrkou. Dejte péct při 160 °C přibližně na 35–40 minut. Koláč průběžně kontrolujte a po upečení nechte ve formě zcela vychladnout.

Levanduli i bez seženete například na trhu nebo v obchodech se zdravou výživou. Černý bez kvete v naší domovině v květnu a červnu. Jeho plody skvěle pročišťují organismus, působí močopudně a pomáhají ulevit bolestivým kloubům. Levandule je naopak ryze letní bylinou, která váš domov provoní francouzským venkovem. Jejím obecným blahodárným účinkem na organismus je především schopnost ulevit od obtíží nervového původu, třeba od bolesti hlavy.

Lehký ricottový koláč na sto způsobů

Nezapomeňte také na pitný režim. K naší jarně-letní variantě koláče se skvěle hodí například černý ledový čaj Ahmad Tea Cold Brew s příchutí Lemon & Lime nebo klasický English Tea. Obojí servírujte vychlazené na zahrádce nebo terase a klidně do čaje trochu levandule či pár kuliček bezu, které zbydou, také přihoďte. J

Kombinace surovin samozřejmě můžete měnit podle libosti. Levanduli a bez nahraďte například kokosem a mandlemi, banánem a kakaem, směsí lesních plodů, zkrátka čímkoliv, co vás napadne nebo máte zrovna po ruce.

Dobrou chuť!

 

Autor: Barbora Nykodýmová (Instagram: @hometure_com) 

Sdílet článek

Mohlo by vás zajímat