Ahmad Tea Blog
Články
Recepty
Tagy

Nejzajímavější čajové kultury

Čas na tichou reflexi, denní doba vyhrazená setkání celé rodiny, ideální způsob jak se osvěžit v saharských podmínkách. Čaj v různých místech světa plní různé funkce. Jedna z nich ale spojuje všechny: lidé napříč národy vytvořili z pití čaje důležitou součást vlastní kultury. Pojďme se podívat na některé z nich.

foto alt

Výživné horské posezení

Tibetská čajová kultura začíná být zajímavá už ve fázi přípravy nápoje. Ve vysokých horách nejdřív místní vaří nasekané čajové cihly (slisované lístky), a to dlouhé hodiny, někdy dokonce až několik dní.

Výluh se pak přelévá do speciální nádoby zvané “dongmo”. A přichází závěrečná část: roztloukání jačího másla s čajem.

Má to ovšem jeden háček. Nezřídka totiž dochází k tomu, že máslo vlivem nevhodného skladování trochu žlukne. Výsledkem je specifická chuť, ke které si nezkušení ochutnavači musí vytvořit vztah. 

 

Tibetský silný čaj s máslem a solí je nicméně obrovským zdrojem živin, a to zejména pro tibetské mnichy, kteří tráví většinu času modlitbami. V náročných horských podmínkách je ale “jačí čaj” zásadní pro všechny obyvatele, kteří jej ochotně nabízejí návštěvám.

Pokud se tedy někdy do Tibetu vydáte, pamatujte, že odmítnutím tohoto speciálního nápoje se dopouštíte urážky srovnatelné s odmítnutím podané ruky.

 

Čaj, kam se podíváš

V Maroku představuje čaj integrální součást společenského života. Silně oslazený zelený čaj smíchaný s mátou, popíjí místní po litrech a po všech koutech ulic. Oblíbené je zejména vypít si toto “thée de la mente” v některé ze všudypřítomných kaváren a pozorovat okolní ruch.

Čaj se podává ve sklenicích na měděných tácech zdobených ornamenty. A když zrovna nejste v kavárně, ale třeba v tradiční chýši, degustuje se rovnou na koberci.

 

Trocha čaje, trocha hudby

Také v Afghanistánu se stal čaj národním nápojem, a právě zde najdeme nám tak dobře známé čajovny. V těch se místní scházejí nad silně slazeným černým či zeleným čajem kus řeči, bafají z vodních dýmek a když přijde čas, muzicírují.

 

Čas na rozjímání

Zatímco v Maroku pití čaje plní socializační funkci, v obyvatelům Japonska poskytuje pravý opak: prostor pro zklidnění, čas na tiché rozjímání.

Japonci z pití čaje vytvořili obřad, který má svá pravidla, náčiní i nádoby. Známý je pod názvem Cha-no-yu a pro některé představuje součást osobní spirituální cesty.

 

Rodinný tmel

Slavný anglický čaj o páté neznamená jen heslo známé po celém světě. “Tea time”, neboli čas na čaj, pro Brity historicky znamenal také stmelovací materiál.

Tradiční čaj o páté se servíroval s obloženými sendviči a čajovým pečivem. Nad studenou pečení či míchanými vejci, podávanými s plnou konvicí černého čaje, se pravidelně scházely celé rodiny v čase takzvaného “High Tea”.

Tato tradice velké rodinné večeře se ale dnes drží spíše ve Skotsku.

 

Možná by stálo za to ji obnovit i v našich končinách?
 

Sdílet článek

Mohlo by vás zajímat