Ahmad Tea Blog
Články
Recepty
Tagy

Pochlubte se svou domácí čajovou zmrzlinou

Málokdo by si asi dokázal představit horké letní dny strávené venku u vody, na výletě anebo třeba v pohodlí své vlastní zahrádky či terasy bez osvěžující zmrzliny. A zejména děti. Ty možná uspokojí pověstný „cuc na kládě v čokoládě“, pokud se ale chcete před rodinou nebo přáteli trochu vytáhnout, vyzkoušejte naše tipy na domácí čajovou zmrzlinu z černého Earl Grey a zeleného Matcha čaje.

foto alt

Zelená vzpruha: zmrzlina Matcha Green 

Od zelené zmrzliny nejčastěji očekáváme pistáciovou příchuť. Zkuste tentokrát vyzkoušet variantu se zeleným čajem Matcha, který má hluboké kořeny v japonské kultuře a je považován za superpotravinu bohatou na celou řadu tělu prospěšných látek. 
Na přibližně litr této pochoutky budete potřebovat:

  • 200–250 ml smetany ke šlehání
  • 90 gramů cukru (vyzkoušejte třtinový, který zmrzlině propůjčí lehce medovou barvu)
  • 3 vejce
  • 3 PL vroucí vody
  • 3 PL jemně namletého čaje Matcha

 
V misce smíchejte tři lžíce cukru s čajem a vroucí vodou. Vše důkladně promíchejte, dokud se prášek nerozpustí. Pokud voda nestačí, přidejte další lžíci. Bokem si z celých vajec vyšlehejte pěnu, do níž průběžně přisypávejte zhruba 40 gramů cukru. Kašičku i pěnu smíchejte dohromady. Následně vyšlehejte vychlazenou smetanu se zbytkem cukru a zlehka ji vmíchejte do směsi. Příprava zabere okolo 20 minut, následné tuhnutí v mrazáku zhruba 5 hodin.


Fígl s polárkou
Rádi byste otestovali Matcha zmrzlinu, ale nechce se vám čekat, než si mrazák poradí s tekutou konzistencí této lahodné a osvěžující dobroty? Máte-li doma alespoň klasický polárkový dort, můžete trochu švindlovat a Matcha zmrzlinu si připravit bez prostojů i za pár minut. Jednoduše čaj i polárku smíchejte dohromady a máte hotovo. 
Na skvělé zmrzlině s lehce natrpklou chutí zeleného čaje si pochutnáte nejen vy, ale i netrpělivé děti nebo nečekaná návštěva. Můžete do ní navíc také najemno nasekat čerstvou meduňku.


Vůně dálek: zmrzlina Earl Grey Dark Choco

Earl Grey byl pravděpodobně pojmenován po Charlesi Greyovi, britském předsedovi, který údajně obdržel tradiční recepturu na přípravu tohoto čaje při svých cestách po Číně. Verzí příběhu ovšem existuje více. Ať už je historie jakákoliv, můžete si netradiční kombinací čaje Earl Grey a tmavé čokolády připomenout vůni (a především chuť) dálek, i když zrovna sedíte v pohodlí domova.


Na přibližně 900 ml této pochoutky budete potřebovat:

  • 200 ml mléka (můžete vyzkoušet i mandlové)
  • 400 ml smetany
  • 90 g cukru (vyzkoušejte třtinový)
  • 9 vaječných žloutků
  • 1 vanilkový lusk (můžete nahradit díl cukru vanilkovým)
  • přibližně půl hrnku lístků černého čaje
  • pár nadrcených kostiček hořké čokolády

 
V hrnci smíchejte mléko a smetanu, přisypejte černý čaj a vanilku. Přiveďte k varu a poté hned dejte bokem a nechte přibližně 5–8 minut odstát. Mezitím si pořádně rozmíchejte vaječné žloutky s cukrem. Po odstátí čajovou směs přeceďte do větší nádoby a promíchejte s vaječnou směsí. Poté ji vraťte do hrnce a 10 minut za stálého míchání na mírném ohni povařte, dokud nezhoustne. Směs nechte vychladnout a přidejte nadrcenou čokoládu dle chuti. Příprava zabere okolo 30 minut, následné tuhnutí v mrazáku zhruba 5 hodin.
 

Autor: Barbora Nykodýmová (Instagram: @Hometure_com)

Sdílet článek

Mohlo by vás zajímat