Dýňový koláč na oslavu babího léta
Dýňový koláč sice nemá v Čechách tak dlouhou tradici jako v jeho severoamerické domovině, avšak stále více také u nás získává na popularitě. Je nenáročný na přípravu, dobře se kombinuje i s dalšími netradičními surovinami v kuchyni a je lahodným dezertem na oslavu babího léta!

Postup se skládá ze tří částí – dýňového pyré – korpusu – náplně. Množství ingrediencí volte podle velikosti dýně. V našem případě jsme použili středně velkou, přibližně dvoukilovou dýni hokaido, z níž jsme připravili jeden koláč a jeden dort.
Ingredience
Korpus
Zatímco se nám v troubě peče dýně, můžete začít přípravou korpusu, na který budete potřebovat:
- 350 g hladké mouky
- 2 PL třtinového cukru
- špetku soli
- 200 g vychlazeného másla rozkrájeného na malé kousky
- 120 ml ledové vody
Toto množství vystačí na přípravu dvou korpusů do koláčové formy o průměru 26 cm nebo dvou dortových forem o průměru přibližně 22 cm.
Ve velké míse smíchejte mouku, cukr a sůl. Poté postupně začněte přidávat máslo a prsty prohněťte. Jakmile se vám začne tvořit hrudkovité těsto, přidejte vodu a opět pořádně promíchejte, dokud se všechny ingredience nesmísí. Poté z těsta vytvarujte kouli, zabalte do potravinářské fólie a nechte přibližně hodinu chladit v lednici.
Předehřejte troubu na 180 °C, vymažte formy a těsto rozválejte na dvě placky, kterými formy až ke krajům naplníte. Takto připravené korpusy vložte přibližně na 10 minut do trouby.
Náplň
Náplň si stihnete připravit během pár minut, zatímco máte korpusy v troubě. Na přípravu potřebujete:
- 450 g měkkého tučného tvarohu
- 400 g třtinového cukru
- 1 PL mleté skořice
- 2 ČL mletého zázvoru (volitelně)
- kůra z poloviny nastrouhaného citronu (volitelně)
- 400 ml smetany
- připravené dýňové pyré
- špetka soli
- 4 celá vejce
- 100 g rozpuštěného másla
V míse si ušlehejte tvaroh s cukrem, skořicí, zázvorem a smetanou. Přidejte pyré, sůl, kůru, vejce a na závěr rozpuštěné (ale ne horké) máslo. Vše dobře promíchejte, aby směs byla hustá, kašovitá, ale ne úplně tekutá. Poté ji nalijte do připravených korpusů a dejte do trouby péct na přibližně 50 minut (koláč) až 70 minut (dort) při 180 °C. Z trouby vyndejte, jakmile je náplň tuhá a na lehký dotek prstu drží tvar. Pokud necháte déle, mohla by popraskat.
Vychlazený dezert můžete dozdobit podle chuti šlehačkou, dýňovými semínky, javorovým sirupem či citronovou kůrou. Vychutnejte si jej společně s naším jemným zázvorovým čajem Ahmad Tea Detox, který skvěle všechny chutě propojí a naladí vás na začínající podzimní sezónu.