Ahmad Tea Blog
Články
Recepty
Tagy

Několik důvodů proč ho mít ještě radši – čaj a jeho vliv na lidské zdraví

Nejen příjemně zahřeje, skvěle uvolní a potěší, ale má i mnoho dalších super schopností. Tou nejcennější je právě pozitivní vliv na lidské zdraví. Příroda obdařila lístky čajovníku celou škálou léčivých vlastností. Co tedy v sobě rostlinka skrývá?

foto alt

Zoubky jak perličky 
Věřte tomu nebo ne, ale čaj předchází zubnímu kazu. Je skvělým zdrojem fluoridu a jeho pravidelná konzumace dokáže posílit zubní sklovinu. Díky obsaženým antioxidantům se z něj stává účinná zbraň proti bakteriím a onemocněním dásně.

 


 
Zlepšuje kvalitu spánku 
Klinicky prokázaných důkazů, že čaj jde ruku v ruce se spánkem, je zatím poměrně málo. Přesto může být šálek bylinkového čaje prospěšným nástrojem k zakončení dne a přípravě ke spánku.

Teplý nápoj uklidňuje mysl i tělo, navazuje pocit rozptýlení, a zbavuje stresu. Pomáhá navodit rovnováhu mezi tělem a myslí, což může být prospěšné pro ty, kteří trpí nespavostí.

 

Lepší koncentrace a paměť 
Dle vědeckých studií je známo, že pravidelné pití zeleného čaje má díky aminokyselině L-theanin blahodárný vliv na funkci mozku.

Navíc má ochranný účinek proti ochabování mozkové struktury, posiluje paměťové buňky a poskytuje ochranu před rozvojem demence a dokonce i Alzheimerovy choroby. 

 

Hydratace 
Ačkoli je voda nejdůležitější tekutinou pro rehydrataci těla po celý den, vědci tvrdí, že pití čaje je stejně užitečné. Navíc do těla přijmete velké množství vitaminů, minerálů a účinných přírodních látek (B1, B7, C a další), které hrají zásadní roli při prevenci mnoha civilizačních chorob. A také skvěle chutná a zlepšuje náladu!

 

Zeštíhlující šálek 
Téměř každý doplněk stravy určený k redukci hmotnosti obsahuje zelený čaj.

Tuk v břišní oblasti (hlavně u mužů) zdvojnásobuje pravděpodobnost předčasného úmrtí způsobeného cukrovkou, srdečními chorobami nebo mrtvicí. Čaj má příznivý vliv na spalování a zrychluje metabolismus.

Lístky čajovníku obsahují velké množství katechinů, což jsou antioxidanty, které podporují spalování tuků. 

 

Bojovník proti rakovině 
Již od pradávná se čaj označuje za nápoj dlouhověkosti. Vědci na lékařské univerzitě na Tchaj-wanu prokázali, že čaj díky obsaženým polyfenolům může poskytnout určitou ochranu proti rakovině plic. Jejich studie přinesly další důkaz, a to že pití tohoto nápoje má i přímo protirakovinné účinky, což zvýšilo zájem o hlubší výzkum těchto neuvěřitelných látek. 

 

Ať už plánujete shodit pár kil, či zpevnit imunitu, v kombinaci s vyváženou stravou a dostatečným pohybem se z čaje může stát skvělým parťákem k dosažení cílů.

Na zdraví!
 

Sdílet článek

Štítky článku

Mohlo by vás zajímat