Ahmad Tea Blog
Články
Recepty
Tagy

Průvodce typy černého čaje

Není černý čaj jako černý čaj. Odlišují je nejen oblasti pěstování, místní podnebí a aktuální podmínky, ale především různé způsoby zpracování. Obecně rozeznáváme čtyři typy černého čaje: listové, zlomkové, drcené a práškové. Pomůžeme vám se lépe zorientovat v tom, co pijete. 

foto alt

Jemné čaje pro požitkáře

TGFOP/FTGFOP/SFTGFOP (Tippy/Finest Tippy/Special Finest Tippy Golden Flowery Orange Pekoe) – prémiový čaj pocházející z indických oblastí Assam a Darjeeling, kde se získává vyštipováním a zpracováním dvou vrcholových lístků a pupenu čajovníku (Tippy).

Zjednodušeně se dá říci, že čím více písmenek ve zkratce, tím vyšší kvalita. Vyzkoušeli jste například náš oblíbený Ahmad Tea Darjeeling?

GFOP (Golden Flowery Orange Pekoe) – špičkový čaj získávaný především z keňských plantáží. Vyštipované vrcholové pupeny jsou však zralejší, nazlátlé (Golden) a výsledný čajový nálev má charakteristickou načervenalou barvu.

FOP (Flowery Orange Pekoe) – velmi jemný indický čaj, který v sušené směsi poznáte nejsnáze podle celých dlouhých částečně dřevnatých lístků s malým množstvím pupenů.

 

Silné čaje pro fajnšmekry

OP (Orange Pekoe) – nachází se zejména ve směsi vynikajícího cejlonského čaje. Získává se z větších celých lístků čajovníku po rozvinutí vrcholového pupenu.

FP (Flowery Pekoe) – čajová směs z mladých, stále ještě svinutých lístků.

P (Pekoe) – čajová směs ve střední jakosti ze středně velkých a hrubších listů, chuťově výraznější než typ OP.

S (Souchong) – tzv. kouřový čaj, který se připravuje uzením v kouři z velkých, málo svinutých lístků.

 


Zlomkové, drcené a práškové čaje

Tyto typy černých čajů neobsahují celé lístky, ale zpracovávají se na různě velké části do drtě nebo na čajový prach. Kvalitní zlomkové černé čaje se využívají například i do pestré nabídky našich ochucených čajových směsí, které vyváženě propojí chutě a vůně jednotlivých přísad pro skvělý zážitek.

GFBOP/GBOP (Golden Flowery/Golden Broken Orange Pekoe) – nejvyšší třída zlomkového čaje, často se jedná o úlomky celých lístků (Broken) s vyšším podílem vrcholových pupenů.

TGBOP/TGFBOP/STGBOP/FTGFBOP (Tippy/Special Tippy/Finest Tippy) – velmi podobný typ černého čaje jako výše s vysokým podílem vrcholových pupenů.

BP/BOP (Pekoe/Broken Orange Pekoe) – drcený nebo sekaný čaj z větších lístků, BOP se zpracovává převážně v níže položených oblastech Srí Lanky, kde se lístky drtí speciální metodou. Chuťově se jedná spíše o silnější typ čaje. 

BOPF (Broken Orange Pekoe Fannings) – převážně drcený čaj bez vrcholových pupenů, který se velmi rychle louhuje. Má velmi silnou chuť a tmavou barvu.

OF/PD/RD/FD – čajové drtě a prach (Dust), používají se často také ve formě listovaných kuliček nebo cihliček. 

BMF (Broken Mixed Fannings) – nejnižší třída čajů, která je směsí různých poddruhů nebo pěstebních oblastí.

Často bývá čajová směs označována také jinými zkratkami, např. Ex., I nebo 1 (označení nejvybranější kvality). FF, SF, TF jsou zase označeními pro jarní, letní a podzimní sklizeň. Jednotlivé zkratky nicméně určují pouze charakter čajové směsi a kvalitu čajového listu použitého pro výrobu. O výsledné chuti rozhoduje také fermentace a další kroky v procesu zpracování.

 

V pokračování článku se budeme věnovat charakteristice typů černých čajů podle jejich původu.

Dozvíte se, v čem se liší například Earl Grey od Darjeeling čaje nebo proč English Breakfast vlastně nepochází z Anglie.

Sdílet článek

Štítky článku

Mohlo by vás zajímat