Ahmad Tea Blog
Články
Recepty
Tagy

Poznáte, který černý čaj pijete?

V minulém článku jsme vás zahrnuli zkratkami různých typů černých čajů podle způsobu zpracování čajových lístků. Tentokrát vyrazíme do světa a navštívíme oblasti, kde má pěstování černého čaje tradici, i místa, která si čajovou kulturu vybudovala časem a naučíme vás jednotlivé druhy rozlišovat.

Každá čajová oblast, dokonce i jednotlivé plantáže, které od sebe mohou být vzdáleny jen pár desítek kilometrů, mají svá specifika daná kvalitou půdy, podnebím či počasím v různých obdobích. Měnící se podmínky dokonce umožňují odborníkům rozeznávat různé ročníky sklizně a tedy i jejich kvalitu. Mezi nejznámější oblasti pěstování černého čaje patří Čína, Indie, Srí Lanka, Keňa nebo Turecko. 
Čína

foto alt


Čína

Čína je zemí, v níž se tradice pití čaje zrodila. Čajové plantáže zde zabírají plochu přibližně osmkrát větší, než je aglomerace Londýna a většinu své produkce Čína sama spotřebovává.

Mezi druhy čínského černého čaje vyráběného z odrůdy Camellia sinensis patří zejména Yunnan Red (Dian Hong) – prémiový čaj, s bohatou, jemnou a zemitou chuť a nazlátlou barvou nebo Keemun – jeden z nejoblíbenějších čínských čajů se svěží, ovocnou a téměř vínu podobnou chutí. Specifickým typem je tzv. kouřový čaj (Lapsang Souchong), jehož čajové lístky se suší nad ohněm z borového dřeva a absorbují kouř, který je dobře rozeznatelný ve velmi silné chuti a aromatu. 

 


Indie

Indie společně s Čínou patří mezi země s vlastní původní odrůdou čajovníku, který se zde nazývá Camellia sinensis var. assamica. Právě severoindický Ásám je z pohledu produkce čaje největším samostatným regionem na světě. Ásámský čaj má jasně vínovou barvu a velmi výraznou sladší a lehce trpčí chuť. Pravděpodobně jste jej už ochutnali, ani o tom nevíte, bývá totiž oblíbený ve směsích snídaňových čajů, třeba našeho Ahmad Tea English Breakfast.

Oproti tomu Darjeeling si vychutnáte nejlépe při odpoledním posezení. Ve světě čaje má velmi zvláštní postavení. Pěstuje se přímo na úpatí Himaláje a je považovaný za šampaňské mezi čaji pro svou plnou a bohatou chuť s jemným podtónem muškátu. Charakteristické je také jeho výrazné aroma a světlá jantarová barva. 


Srí Lanka

Perla Indického oceánu je domovinou vynikajícího cejlonského čaje. Ty nejkvalitnější produkce pocházejí z horské oblasti (nad 4000 m. n. m.) ve středu ostrova zvané Nuwara Eliya.

Cejlonský čaj se díky členitosti krajiny jemně liší škálou vůní, chutí i odstínů nálevu. Společným znakem je nicméně jeho výrazná, svěží citrusová chuť a zlatavá barva. Je ideální pro přípravu ledového čaje. 


Keňa

Sazenice čajovníku indického se do Keni dostaly teprve počátkem 20. století. Tropické klima regionu a sopečná půda bohatá na živiny dodávají keňskému černému čaji charakteristickou, příjemně zemitou a povzbuzující chuť a jasně načervenalou barvu. Nejlepší čaj z této oblasti pochází ze sklizní od února do března. Keňský čaj je vhodný zejména k popíjení v ranních a dopoledních hodinách.

 


Čajové směsi

Nesmíme opomenout ani čaje, které jsou v Čechách a ve světě obecně velmi oblíbené. Mezi ty nejznámější patří zmiňovaný English Breakfast, který má překvapivě původ v americké koloniální historii a získal si oblibu mezi britskými osadníky. Jelikož by čajovník v podmínkách evropského souostroví strádal, tvoří tento druh černého čaje většinou směs ásámského, keňského a cejlonského čaje. Díky tomu získává plnou, nasládlou a velmi silnou chuť. S kapkou mléka nebo citronu tvoří dokonalý pár. Velmi podobnou alternativou je také původní typ čaje Irish Breakfast.

Korunu na závěr našeho čajového výčtu nemůže nasadit žádný jiný, než Earl Grey. O jeho původ se vždy vedly spory mezi Anglií a Čínou. Název nicméně získal po britském ministerském předsedovi z let 1830-1834 Charlesovi Greyovi.

Jisté také je, že spíše než o směs čajových lístků jde o černý čaj s přísadou bergamotového oleje. Je jemný, s příjemným květinovým a ovocným podtónem, avšak s plnou chutí.

 

Který černý čaj máte v oblibě a při jaké příležitosti si jej nejvíce vychutnáte? 

Sdílet článek

Štítky článku

Mohlo by vás zajímat