Ahmad Tea Blog
Články
Recepty
Tagy

Alchymie vůní – jak vytvořit domácí vůni

Vůně na nás promlouvají denně. Dokážou vytvořit domácí pohodu, dokreslují vzpomínky, vyvolávají emoce, stimulují paměť a mají neskutečný vliv na lidskou psychiku. Tvorba nové vůně se srovnává s uměním stejně složitým, jako je třeba malířství nebo hudební skladatelství. Aniž bychom o tom tušili, každá vzpomínka je spojena s určitou charakteristickou vůní, kterou tvoří vůně těla, jídla, parfému nebo šamponu. Tyto vjemy mají moc ovlivňovat míru sympatií, jak na nás působí určité místo anebo pocity které v nás dotyčná osoba vzbuzuje.

foto alt

Původ rozkoše

Historie parfému je stará jako lidstvo samo. Již ve Starém Egyptě se využívaly extrakty z vonných látek. Sloužily nejen pro osobní potěšení, ale i jako nezbytný doplněk všemožných rituálů. Vůně v rukou chytrých svůdnic působily jako mocná zbraň k dosažení přízně mnohých mocných mužů!

Jeden z největších objevů Arabů pochází z 10. století a je jím vynález destilačního přístroje. Právě díky němu se zlepšila technika výroby parfémů. Do střední Evropy se používání parfémů dostává ve 14. století. Jejich popularita, díky (jak jinak) Francii, s velkou grácii okouzlila zbytek Evropy okolo 16. století. 

 

Jaká je nejvhodnější vůně do domácnosti?

Proč dát přednost přírodním vůním? Umělé esence dokážou pěkně unavit nebo dokonce i dráždit. Navíc jejich složení nepotěší, jelikož obsahují podpůrné chemikálie. Ovlivňuje to i jejich efekt, který je na rozdíl od esenciálních olejů krátkodobý.

Vhodná kombinace ingrediencí dokáže ovlivnit jak relaxaci, tak i spánek a celkovou náladu člověka. V dnešní době, díky bohatému výběru dostupných přísad, můžete v pohodlí domova vytvořit originální domácí parfém dle vlastního gusta. Zde je několik tipů. 

 

Rozmarýn a sladká vanilka

Ingredience
2 plátky citronu
2 větvičky rozmarýnu
1 vanilkový lusk
200 ml studené vody

 

 

Vložte přísady do menšího hrnce a povařte, než se uvolní aroma. Potom nechte vychladnout. Hotovou vůni přelejte do malé lahvičky s rozprašovačem. Krásně provoní nejen místnost, ale i polštářek nebo čisté prádlo.

 

Svěží okurka a zelený čaj

Ingredience
1 sáček zeleného čaje
Půlka okurky
Mátový esenciální olej
250 ml vody

 

 

Uvařte šálek zeleného čaje a nechte ho vychladnout. Mezitím zbavte okurku slupky a rozmixujte dužinu. Oddělte šťávu od dužiny. Přelejte ¼ šálku čaje do lahvičky s rozprašovačem. Přidejte 2 polévkové lžíce šťávy z okurky a 1-2 kapky mátového oleje. Protřepejte lahvičku. Uchovávejte v ledničce nejdéle týden. 


Teď už se jen zachumlat se šálkem čaje do oblíbené deky a nechat se unést magickou vůni domova!
 

Sdílet článek

Štítky článku

Mohlo by vás zajímat