Ahmad Tea Blog
Články
Recepty
Tagy

Balzám na rty se zeleným čajem

Víte, že zelený čaj je blahodárný pro naše tělo zevnitř i zvenčí? Jeho zázračné účinky objevili již staří Číňané, proto je tento nápoj u nich doma na denním pořádku. Zelený čaj obsahuje množství antioxidantů, které při pravidelné konzumaci snižují riziko rakoviny. Pozitivně působí na činnost srdce a kognitivní funkce. Tento čaj je však ceněný i v kosmetice pro své regenerační a vyživující schopnosti. Obsahuje totiž polyfenoly a flavonoidy, které zklidňují pleť a chrání je před škodlivými vlivy zvenčí. Zelený čaj obsahuje kofein, který je důležitý pro látkovou výměnu.

foto alt

Zelený čaj jako nápoj

Pokud si chcete zelený čaj připravit doma jako blahodárný nápoj, dodržte pár kroků, abyste z něj získali co nejvíce důležitých látek. Použijte pouze kvalitní směs čajových lístků, doporučujeme náš Ahmad sypaný čaj s jasmínem. Čaj je ideální nechat louhovat přibližně tři až pět minut, aby se uvolnily všechny léčivé látky. Všeobecným pravidlem u zelených čajů je zalévání vodou, která prošla varem a zchladla na 60–80 °C, jinak byste horkou vodou zničily účinné látky a čaj by zhořkl.

Zelený čaj v domácí kosmetice

Víte, že se zelený čaj pro své účinky hojně využívá i v kosmetice? Zkuste si s námi doma vyrobit vlastní balzám na rty. Ideální v zimním období, kdy je máme vysušené a popraskané. Balzám navíc můžete použít i na popraskané koutky nebo nehtová lůžka, která také potřebují pravidelnou výživu.

Co budete potřebovat na výrobu?

Množství je čistě na vás, ale řiďte se tímto poměrem surovin:

●    hrst čajových lístků zeleného čaje;
●    1/3 vosku (včelí nebo kandelilový);
●    1/3 tuhých olejů nebo másel (bambucké máslo, kokosový olej);
●    1/3 tekutých olejů (olivový, ricinový, mandlový, meruňkový...);
●    několik kapek vitaminu E (vyživuje, působí proti žluknutí olejů).

 

Kokosový olej dnes seženete běžně v potravinách, bambucké máslo a další přírodní oleje mívají i zdravé výživy a ricinový olej koupíte běžně v lékárnách. Pokud neseženete v obchodech, suroviny se dají sehnat vždy online.

 

Abyste do balzámu získali léčivé látky ze zeleného čaje, je potřeba ho nechat nejprve louhovat. Ideálně přes noc. Rozehřejte nad vodní lázní pozvolna kokosový olej a včelí vosk či jiné tuhé oleje a másla, které budete mít k dispozici. Přidejte čajové lístky a další den přefiltrujte přes plátno nebo využijte praktické čajové sítko. Lístky musí být celé ponořené.

 

Jakmile získáte čajový výluh a směs ztuhne, opět ji pozvolna rozehřejte a zakápněte např. ricinovým, olivovým nebo mandlovým olejem a pokud máte, dodejte i pár kapek vitaminu E. Vše špachtlí důkladně promíchejte a přelijte do připravených nádobek na balzám. Nechte ztuhnout v lednici. A máte hotovo. Vyrobte si větší zásobu, ať máte balení do každé kabelky či tašky. V zimě přijde vhod a uvidíte, jak krásně vám vyživí a zregeneruje rty.

 

Sdílet článek

Štítky článku

Mohlo by vás zajímat