Ahmad Tea Blog
Články
Recepty
Tagy

Bylinné čaje a jejich účinky na zdraví

Už odpradávna naši předci zkoumali a testovali účinky různých bylinek na lidský organismus. Zatímco zpočátku to leckdy byl spíše pokus-omyl, dnes se můžeme s klidem spolehnout na osvědčené bylinné recepty a tipy našich babiček a dědů. Sestavili jsme pro vás výběr těch nejlepších pomocníků z našich luk, polí a zahrádek, z nichž si připravíte posilující čaj nebo odvar pro váš organismus.

 

foto alt

Černý bez
Čaj z černého bezu pomáhá při kašli, chrapotu i senné rýmě, působí protizánětlivě a podporuje pocení. Navíc je také pomocníkem pro sklerotiky. Kromě čaje z bezových květů si můžete připravit i lahodný sirup, bylinkovou koupel nebo voňavé bylinkové pytlíčky, které po nahřátí a přiložení na tělo pomáhají proti revma. Období června a začátek července je ideální pro sklízení květů, které sušte nejlépe zavěšené a vždy ve stínu. Počkáte-li až do podzimu, můžete sklízet čerstvé plody, které využijete třeba i do marmelády. Sklízejte ještě před prvními mrazíky.

 

Heřmánek
Bylinkový čaj nebo odvar z heřmánku má rozmanité využití zejména při léčení zánětů v těle a je skvělým pomocníkem na protažení ucpaných dutin. Ochutnejte třeba náš Ahmad Tea Camomile & Lemongrass – bylinný čaj s heřmánkem vyvážený svěží chutí citronové trávy. 
Tip: Vyzkoušejte recept našich babiček na ucpané dutiny. Spařte v horké vodě několik hrstí sušených heřmánkových květů, abyste připravili silný odvar. Přehoďte si přes hlavu ručník a inhalujte alespoň 15 minut bylinné výpary. Pokud vydržíte až půl hodiny, nebude to na škodu.
Můžete také otestovat hojivé heřmánkové obklady, které se využívají na hojení drobných ranek a poranění na kůži nebo kožní vyrážky. 

 

 

Kopřiva
Kopřivový čaj, respektive odvar je vhodný pro ekzematiky, neboť zmírňuje zánětlivé projevy kůže. Může mít také pozitivní dopad na zmírnění prostatických obtíží a díky své schopnosti zbavovat tělo nadbytečné tekutiny zklidňuje infekce močových cest. 

 

Lipový květ
Odvar z květů lípy srdčité, velkolisté a obecné (nikoliv z okrasných lip) se už od nepaměti využívá pro svou uklidňující vlastnost při snižování stresu, úzkostí a změn nálad. Ovlivňuje hladinu hormonů a navozuje stav relaxace v mysli i těle. Mimoto pomáhá proti horečce, zánětům a neutralizuje volné radikály, díky čemuž je vhodnou prevencí proti stárnutí pokožky. Lípa kvete v červnu a červenci. Květy sbírejte za suchého počasí v době, kdy je přibližně polovina květů rozkvetlých. Při sušení dejte pozor, aby se nezapařily, jinak ztmavnou. Uložené v suchu vám vydrží až do dalšího jara.

 

Máta
Mátový čaj je dnes už českým evergreenem. Kdekdo si pěstuje tuto bylinku doma na okně či v záhonku na zahrádce a má pro ni všestranné využití – v létě do salátů či nápoje mojito a v chladném období spíše do čaje. Pokud si chcete čerstvou mátu nasušit sami, sesbírejte její lístky ještě před rozkvětem a uchovávejte je nejlépe v uzavřené dóze a v suchu. Koupíte-li si sazeničku máty v obchodu, co nejdříve ji doma přesaďte do nového substrátu, aby vám dobře prospívala.
Vychutnejte si naši svěží klasiku Ahmad Tea Peppermint & Lemon – naši harmonickou a velmi oblíbenou čajovou směs, která vám navodí instantní pohodu ať už se věnujete jakékoliv aktivitě.

 

 

Mateřídouška
Mateřídouška je v našem výběru všestranným bojovníkem. Čaj z ní připravený pomáhá ženám zmírňovat menstruační bolesti a křeče, dětem ulevuje od dráždivého kašle a kuřákům napomáhá s odvykáním. Pozitivní jsou také její účinky v boji se zápachem z úst.

 

Meduňka
Trpíte nespavostí? Udělejte si čaj z meduňky na dobrou noc. Silice z této bylinky váš organismus zklidní a příjemně uvolní, že budete spát jako v bavlnce. V chladných zimních večerech si navíc můžete dopřát meduňkovou lázeň, která vás prohřeje a vaše tělo zrelaxuje. Meduňka je také vhodným pomocníkem při nadýmání a srdečních arytmiích. 

 

Šípek
Drobné sytě červené bobulky šípku jsou nabité vitamínem C. Čaj připravený z této byliny hojně rostoucí v našich přírodních podmínkách vám při nachlazení prokáže podobnou službu jako heřmánek. Šípky dozrávají koncem září až začátkem října. Máte-li domácí zásobu, stačí ji nasušit a následně rozdrtit. Šípkovou drť poté nechte přibližně 30 minut odstát ve studené vodě a teprve poté přibližně na 2 minuty povařte. 
Pokud nemáte k dispozici přírodní zdroje, nechte se zlákat naším netradičním bylinkovo-ovocným čajem Ahmad Tea Rosehip, Hibicus & Cherry obsahujícím opravdové kousky chuťově výrazného šípku a ibišku zjemněné sladkou třešní.

 

 

Třezalka 
Tato bylinka doposud není natolik rozšířenou v našich domácnostech. Jakmile však odhalíte její účinky, naučíte se ji ještě rádi používat. Třezalka podporuje krevní oběh, působí hojivě a dezinfekčně a ulevuje alergikům od jejich obtíží. Třezalkový olej je navíc ideální na ošetření spálenin a drobných oděrek. 

 

Zázvor
Náš výběr uzavírá zázvor pravý neboli lékařský. Bylina původem z Asie účinná především jako antiseptikum a bojovník s chřipkovými onemocněními. Pomáhá zároveň při žaludečních či těhotenských obtížích. Z jeho kořene si snadno připravíte nejen posilňující čaj, ale například také výbornou domácí limonádu nebo kandovanou pochoutku pro mlsné jazýčky. Nic se však nemá přehánět, a tak by denní dávka závoru u dospělého člověka neměla přesáhnout 3-4 gramy. U dětí od 2 let by pak dávka měla být maximálně třetinová. Nadužívání jinak může spíše uškodit.

 

 

A na kterou bylinku nedáte dopustit vy?

Sdílet článek

Mohlo by vás zajímat