Ahmad Tea Blog
Články
Recepty
Tagy

Halloweenská inspirace a dýňové brownies s Ahmad Tea

Přestože má Halloween tradici především v anglosaských zemích, těší se velké oblibě i u nás v Česku. A není divu: máme příležitost k uspořádání kostýmového večírku nebo tvořivého odpoledne s halloweenskými dekoracemi. Těžko bychom mohli vymyslet příjemnější způsob, jak zahnat stesk po teplých letních večerech!
 

foto alt

Halloween slavíme 31. října, v předvečer křesťanského svátku Všech svatých (All Hallows’s Day). Jeho kořeny ovšem možná sahají až hluboko ke keltským tradicím: Keltové poslední říjnovou noc pojmenovali dle boha Samhaina, pána mrtvých. V tento den se prolomila hranice mezi světem živých a mrtvých – živí mohli navštívit podsvětí nebo naopak ukazovat cestu světlem mrtvým. Rozdělávali velkolepé ohně a nosili masky a převleky, které je měly chránit proti zlým duchům. 

V Česku k druhému listopadu v roce slavíme Dušičky, které se totožně odvíjí od svátku Všech svatých. Dušičky jsme omezili na vzpomínání a návštěvu hrobu zesnulých; na hrob pak nejčastěji pokládáme živé květiny a zapalujeme svíčku, symbolizující víru ve věčný život. 

ktuálně bychom v Irsku, USA, Velké Británii nebo například Kanadě poslední říjnový večer potkali děti obcházející sousedství v různorodých kostýmech. Ve dveřích na obyvatele domácnosti místo pozdravu zakřičí „Trick or treat“, volně přeloženo jako „Koledu, nebo vám něco provedu“. Domácnosti, které děti neobdarují sladkostí nebo jinou drobností, se tak mohou stát obětí kanadského žertíku a vysloužit si kliku pomazanou pastou na zuby nebo křídou pokreslené auto.

 

Pokud by se vám do strašení úplně nechtělo, máme pro vás tradiční, podzimně-idylický tip. Pozvěte své přátele na večerní čaj a společné tvoření halloweenských dýní – takzvaných jack-o’-lanterns. Jistě si u toho užijete spoustu zábavy a naladíte se na klidnější podobu podzimu. K posezení a společnému tvoření si můžete upéct tematické dýňové brownies: 

 

Dýňové brownies

¼ dýně hokkaidó
200 g najemno nasekané kvalitní čokolády
100 g hladké mouky
200 g třtinového cukru
80 g másla
4 vejce
1/2 hrnku vroucí vody
1 lžička prášku do pečiva
špetka soli

 

Dýni pokrájejte na větší kusy a dejte péct na 200° zhruba na 15 minut, dokud nezměkne. Po vyjmutí ji rozmixujte na hladké pyré (můžete přidat trošku mléka, aby se vám lépe mixovala).  

Ve vodní lázni na mírném ohni rozpusťte 150 g čokolády – do hrnce nalijte vodu, na něj položte žáruvzdornou misku s čokoládou tak, aby se nedotýkala hladiny. Tato metoda je nejšetrnější a rychlá.

Do rozpuštěné čokolády přidejte také máslo a promíchejte, aby se obě suroviny spojily. Poté v jiné misce smíchejte cukr s vejci, kypřícím práškem a prosejte mouku. Po částech přidejte čokoládovou směs. Nakonec přidejte i zbytek nasekané čokolády a vše pořádně promíchejte. Směs by měla mít konzistenci řidšího těsta, ale neměla by být vodová. Přidejte dýňové pyré a ještě jednou promíchejte.

Vymažte si malý vyšší plech máslem, aby se vám koláč nepřichytil, případně vyložte pečícím papírem. Směs rovnoměrně nalijte a dejte péct na 190°C a přibližně 30 minut. Průběžně kontrolujte, zda se vám brownies nepálí. Moučník je hotový, jakmile se na povrchu vytvoří pevná krusta. Po vyjmutí z trouby nechte vychladnout, aby vnitřek ztuhl.

Sdílet článek

Štítky článku

Mohlo by vás zajímat