Ahmad Tea Blog
Články
Recepty
Tagy

O Vánocích – odkud se vlastně vzaly?

Život je překrásný koloběh, ve kterém má každé roční období své osobité kouzlo. Váže se k tomu spousta zajímavých tradic a zvyků, starých jako lidstvo samo. Mezi jeden z největších bezpochyby patří Vánoce. Tento radostný svátek se slaví v každé zemi a dokonce i domácnosti trochu jinak. Hlavní význam ovšem zůstává stejný – strávit čas s rodinou a našimi nejbližšími.

foto alt

U nás doma

Co jsou vlastně Vánoce? Podle vědců je kořeny Vánoc třeba hledat již v pohanských oslavách zimního slunovratu. Původní název byl „Svatá noc“ a noc z 24. na 25. prosince se pokládala za dobu zrození boha Slunce. Pohané zpozorovali, že po této noci slunce totiž stoupá denně výš a výš.

Církev pak dala posvátným nocím křesťanský význam. Ve většině případů tradice přebíráme od našich rodičů a postupně je obohacujeme o nové a vlastní. 

 

Původně na štědrovečerní stůl patřilo až osm pokrmů a celá rodina se většinou postila, aby viděla zlaté prasátko. Tato stará tradice se stále v některých rodinách dodržuje, dnes ale naleznete na vánoční tabuli velmi zajímavé a originální kombinace. Většinou ale nechybí kapr a bramborový salát.

Bohatý sortiment obchodů umožňuje vytvořit dokonce i vegetariánskou a veganskou verzi oblíbených svátečních pokrmů. Další starý zvyk udával, že jakmile celá rodina usedla k večeři, nikdo už se nesměl od stolu zvednout, dokud se nedojí. Věřilo se totiž, že by se již příští rok nesešli všichni přítomní. 

Věštění budoucnosti člověka vždy přitahovalo a mnoho lidí věřilo a věří, že v tak magickou noc jako jsou Vánoce se podaří poodkrýt roušku tajemné budoucnosti. Lití olova, rozkrojování jablíček, lodičky ze skořápek nebo házení bačkorou – takové legrace ve skutečnosti spíš spojovaly rodinu, nežli prozrazovaly budoucnost. 

 

Radujte se a relaxujte

Můžete se konečně s chutí pustit do nové knihy nebo zkouknout oblíbený seriál u šálku horké čokolády nebo čaje.

Pokud budete chtít vyrazit ven, o zábavu nemějte strach. Zabalte se do kabátku a vyrazte třeba na lední brusle! Nebo na vánoční trhy na svařené víno a pečené kaštany.

Pro ty, co touží vyrazit na výlet, doporučujeme pro inspiraci navštívit trhy v Drážďanech nebo Vídni. Pochutnáte si na místních specialitách a narazíte na originální dárky. Navíc můžete navštívit i místní galerie.

 

Když končí rok

Vánoční svátky se označuji hlavně za svátky klidu. Na konci roku bývá člověk unavený a cítí se někdy i dost vyčerpaně. Nastává ideální čas k tomu, abychom se na chvíli zastavili a sami sebe pochválili za všechno, co jsme za tento rok zvládli, ať už se jedná o práci, těžké studium, nebo péči o děti.

Dnešní doba i my sami na sebe klademe velké požadavky. Chceme být úspěšní, zvládat se postarat o rodinu a zároveň mít i čas na zábavu. Neměli bychom ale zapomínat na naše zdraví a odpočinek. Proto byste si měli během vánočních svátků dopřát ten správný relax!


 

Sdílet článek

Mohlo by vás zajímat