Ahmad Tea Blog
Články
Recepty
Tagy

It is tea o’clock! Připravte si odpolední čajový dýchánek

Dlouhé prázdninové dny přímo vybízí k setkáním s přáteli či rodinou – třeba nad šálkem kvalitního čaje a dobrým jídlem. Uspořádejte si odpolední čajový dýchánek ve stylu anglického „čaje o páté“ a připravte svým nejbližším pohoštění v příjemné atmosféře. A nedivte se, když se vám zábava protáhne až do pozdního večera. Máme pro vás pár tipů, jak svým hostům dopřát skvělý zážitek.

foto alt

Kvalitní čaj je základ

K tradičnímu „čaji o páté“ tak, jak jej dodržují Britové, patří černý čaj Earl Grey, Darjeeling či o něco méně tradiční polozelený čaj Oolong, který se pěstuje v jižní Číně a na ostrově Tchaj-wan. Vy si samozřejmě můžete vybrat čaj, který vám chutná nejvíce, neomezujte se jen na černý. Více hostů, více chutí, a tak připravte klidně i několik variant a nechte je všechny vyzkoušet. 
Tip: Pro rozproudění zábavy můžete uspořádat čajové klání. Připravte několik různých čajů. Můžete zvolit buď různé druhy – černý, ovocný, zelený, bylinný – anebo několik variant příchutí jednoho druhu, třeba ovocného. Neříkejte hostům, který je který, a nechte je hádat. Nezapomeňte hosta s nejpřesnějšími tipy odměnit – třeba krabičkou čaje, který mu chutnal nejvíce.
 
Ať už zvolíte jakoukoliv variantu, neměli byste zapomenout před podáváním konvici a šálky vypláchnout horkou vodou, která nádobí ohřeje a tekutina v něm tak zůstane déle teplá. 

Cukr, mléko, citron

Podle anglické tradice patří do odpoledního čaje mléko. Ostatně Britové jsou tímto zvykem skutečně pověstní. Důvod je ryze praktický – kapka mléka má zabránit horkému černému čaji, aby obarvil porcelán. Ačkoliv vám může kombinace mléka a čaje připadat poněkud zvláštní, jakmile překonáte obavy z neznámého, možná si ji ještě oblíbíte a nebudete chtít příště jinak. 

 
Každý z hostů nejspíše nebude příznivcem novot, a tak by mělo být na stole k dispozici také několik plátků citronu. Pozor, mléko a citron však do jednoho šálku nepatří. Citronová šťáva má totiž tendenci mléko v horkém čaji srážet. 

Sladké i slané

K čaji se skvěle hodí obě varianty. Angličané dodržují pravidlo čtyř druhů sendvičů nakrájených na úzké hranoly či trojúhelníky. Vyzkoušejte jejich klasické příchutě – s uzeným lososem, se šunkou, s okurkou a vajíčkovou s řeřichou. Na stole by měly být alespoň dva druhy sendvičů k výběru. 


Nezapomeňte ani na milovníky sladkého. Můžete vyzkoušet tradiční britské vdolky Devon scones s džemem a smetanou. Džem a smetanu podávejte zvlášť. Anebo si to udělejte celé po svém, využijte sezóny a upečte výborný ovocný koláč.

Dekor hraje prim

Chcete-li nabídnout něco výjimečného, rozhodně byste vedle chuťového zážitku neměli opomenout také zážitek vizuální, který svým hostům dopřejete pohledem na pěkně připravenou tabuli. Schováváte si sváteční porcelán po babičce? Teď je čas jej vyndat z police a nechat na stole zazářit! Máte raději decentní tvary a vzory? Vsaďte naopak na jednoduchost a monochromatické ladění. Fantazii se meze nekladou.
Ujistěte se, že na stole máte vše potřebné – ubrousky, šálky, talíře, konvici, podnos na dezerty (ideálně dvou- a vícepatrový na sladké a slané variace), lžičky, ostrý nůž a další příbory podle dezertů. To je základ, díky kterému si ušetříte zbytečnou cestu do kuchyně.


Příjemnou zábavu!
 

Sdílet článek

Mohlo by vás zajímat