Ahmad Tea Blog
Články
Recepty
Tagy

Připravte vaše rostliny na zimu vhodnou péčí

Jste vášniví zahradníci nebo máte alespoň pár zelených rostlinek pro radost na okenním parapetu? Aby vám dělaly jen samou parádu i příští rok, je dobré je před zimou pořádně posílit. Zabráníte tak škůdcům a podpoříte je v růstu, lesku i kvetení. A pokud přitom zrecyklujete i použité čajové sáčky? To je přímo ekologie 2 v 1!

foto alt

Čaj jako biologické hnojivo na preventivní ochranu a podporu zdraví rostlin se využívá už od nepaměti. Netřeba chemie. Čajové esence, které si lístky uchovávají i po vylouhování, jsou účinným prostředkem. Nebojte se shromažďovat sáčky od různých druhů čajů. Lístky čaje, zejména zeleného, obsahují mnoho živin a vitamínů včetně dusíku a draslíku, které rostliny přímo milují. Nemusíte je ani před použitím kompostovat. Ocení je pak zejména ta kvítka, která mají ráda kyselejší půdu, jako jsou například růže, hortenzie, begonie nebo kapradiny. 

 

Ochrana před škůdci i kočkami 
Chuť čajovníku přirozeně odpuzuje hmyz, drobné hlodavce a zároveň kočky, které nebohé rostlinky ničí svými výlety přes jejich výhonky. Čaj je zároveň vhodný do kompostu, kde si na něm naopak pochutnají žížaly. Biologické hnojivo organismům neublíží a vaše zelená chlouba zůstane bez úhony. 

 

 

Jak hnojit
Čajové lístky zbavte sáčků, které se v půdě rozkládají déle, a navíc mohou plesnivět. Hnojivo můžete rovnou rovnoměrně přisypávat k vašim rostlinkám v bytě i na zahradě. Pokud jej necháte na povrchu půdy, funguje jako skvělá prevence například proti plísním. Jestliže zahrabete hrstku lístků pár centimetrů do půdy, ochrání vaše rostliny či zeleninu před nechtěným plevelem. 

Plánujete-li přesazovat domácí zeleň, smíchejte čajovou drť přibližně v poměru 1:4 se substrátem. Předtím můžete ještě samotné lístky vylouhovat alespoň půl dne ve vodě a zředěný výluh použít k zalití. Rostlinka tak získá potřebnou hydrataci. 

Využívat můžete přímo i nedopitý čaj, který napřed trochu zředíte. Například heřmánkový čaj má příznivé účinky na výsev. Výluh z přesličky zase pomáhá ochránit rostliny proti houbovým chorobám. Se zaléváním to ale příliš nepřežeňte a v případě bylinných čajů nejprve vyzkoušejte malou zálivkou, jak bude rostlina reagovat. Teprve poté jí naordinujte pravidelnější pitnou kúru.

 

Domácí zásoba
Čajové lístky ze sáčků vysypejte a vysušte na sítku nebo na novinách. Nenechte je v hrudkách, aby nezplesnivěly, raději je průběžně prohrábněte, aby opravdu dobře proschly. Poté je nejlépe rozdrťte na drobnější kousky, ne však prach, aby se lépe v půdě rozkládaly. Takto je můžete hnojivo uchovávat delší dobu na tmavém a suchém místě. 

Sdílet článek

Štítky článku

Mohlo by vás zajímat