Ahmad Tea Blog
Články
Recepty
Tagy

Putování Čínou za tradicí a historií čaje

Nápoj opojné vůně dálek, společník při osamělém rozjímání i diskuzi s přáteli či partnery. Tradice, harmonie, inspirace, energie. To jsou spojení, která čaj doprovází po tisíciletí. Jeho příběh se začal odvíjet v Číně – dávno předtím, než Britové poznali jeho delikátní chuť a nalezl si své místo i v české kultuře

foto alt

Ačkoliv dnes nikdo stále s určitostí netuší, kdo, kdy a kde poprvé čaj vlastně ochutnal, podle staročínské legendy byl jeho objevitelem císař Šen-nung, který údajně žil v letech 2737-2697 př. n. l. Byl považován za zakladatele bylinné léčby a farmakologie a nazýván „Božským zemědělcem“, neboť prý vymyslel dřevěný pluh a naučil s ním lid obdělávat půdu a pěstovat obilí.

Traduje se, že jednoho letního dne, kdy byl i se svým doprovodem na cestě přes hory do odlehlejší části své říše, výprava zastavila, aby načerpala síly. Zatímco Šen-nung odpočíval ve stínu stromu, jeho lidé v kotlíku převařovali vodu, aby se všichni mohli napít. Mezitím vítr z nedalekých stromků shodil z větví několik lístků, které přistály v horké vodě. Císař po chvíli ucítil opojnou vůni, která z kotlíku vycházela, a tekutinu ochutnal. Její chuť ho nejen zaujala, ale zjistil, že zároveň příjemně povzbuzuje tělo i mysl, tak se rozhodl nápoj popíjet pravidelně. A čaj byl na světě!

Ať už je to pravda nebo ne, Čína má skutečně neuvěřitelně dlouhou čajovou historii a hluboce zakořeněnou kulturu. Rostlina čajovník původně pochází z horských oblastí Číny – provincií Yunnan a Sečuán. Zpočátku byl čaj připravován jednoduchým louhováním čerstvého lístku čajovníku v horké vodě, obdobně jako jej popíjel mytický císař Šen-nung. Brzy si získal pověst léčivého nápoje, který dodává energii, pomáhá se lépe soustředit a udržuje pozornost. Pro běžného smrtelníka byl však prakticky nedostupný, platil za skutečně velmi drahé zboží určené výhradně císaři a vysoce postavené šlechtě. Trvalo dlouhá staletí, než se z něj stala masová záležitost.

 

Čaj společníkem všedního dne

Do každodenního života čínského lidu se čaj začal dostávat přibližně až od druhé poloviny prvního tisíciletí našeho letopočtu, kdy vládla dynastie Tang (618-907). Právě v tomto období se změnil z čistě léčivého nápoje na společenský nápoj konzumovaný mezi rodinou a přáteli. Čerstvé čajové lístky se napařovaly a byly lisovány do cihliček známých jako čajové koláče. Ty se poté rozemlely v kamenné maltě a práškový čaj se přelíval horkou vodou. Díky formování do čajových koláčů zůstaly lístky dlouho čerstvé a zvládly i putování do vzdálených míst světa. 

Číňané nicméně stále hledali způsoby, jak zajistit, aby si čajové lístky uchovaly co nejvíce esenciálních látek a silné nezaměnitelné aroma a chuť. Jako efektivní se nakonec ukázalo lístky namísto dušení pražit, a tím je vysušit. Čaj se přestal lisovat do cihliček, byť na úkor o něco kratší trvanlivosti, a tak vznikl sypaný zelený čaj, jak jej známe dnes. V období vlády dynastie Ming (1368-1644) se vedle zeleného čaje začaly navíc vyrábět i černý a aromatizovaný čaj, které neztrácely své jedinečné vlastnosti, a později také například částečně oxidovaný (polozelený) čaj Oolong, Pu-Erh nebo bílý čaj... 

Mezinárodní obchod s čajem mohl nadále vzkvétat. Jistě i zásluhou podpory řady odborných iniciativ a organizací, které pomohly rozšířit čajovou kulturu do celého světa. Například už 19.-22. září 2019 se v Šanghaji uskuteční tradiční již deváté International Tea Trade Expo, které podporuje spolupráci na mezinárodním trhu a vývoj v tomto tradičním segmentu. 

 

Ahmad Tea v Číně

Čína je dodnes největším producentem čaje, který se pěstuje celkem v 18 regionech na jihovýchodě země. Zemědělci sklidí každoročně více než dva biliony kilogramů převážně zeleného čaje, ze kterých pro vás v Ahmad Tea pečlivě vybíráme a nakupujeme lístky z té nejlepší úrody. Čaj poté zpracováváme v našich výrobních halách v Nanchangu, hlavním městě jižní provincie Jiangxi. 

Vychutnejte si pravou chuť této exotické země v šálku našeho jemného zeleného čaje nebo jasmínového čaje s čistě přírodním aroma této omamně vonící rostliny kvetoucí v okolí provincie Yunnan, oceněného Great Taste Award 2016.

 

Přehled druhů čajů pěstovaných v Číně představuje blíže náš expert a Tea Tester – Dominic Marriott

Čaj se zkrátka během staletí stal součástí života, a zdaleka nejen čínských obyvatel, kteří s ním často svůj den začínají i končí. Je společníkem při rodinných setkáních i osobních každodenních rituálů.

Jaké aktivity a činnosti s ním máte spojeny vy?
 

Sdílet článek

Štítky článku

Mohlo by vás zajímat