Ahmad Tea Blog
Články
Recepty
Tagy

Teplý čaj vás v létě zchladí

Teplota atakuje 30 °C ve stínu a vy pomalu začínáte uvažovat nad tím, jestli by ještě bylo společensky únosné vzít si na sebe plavky, když naneštěstí musíte vyrazit do rozpálených ulic. Vhodný oděv nicméně není jediným faktorem, který vám pomůže s optimální termoregulací těla. Nezapomeňte také na adekvátní pitný režim, který překvapivě zahrnuje i teplý čaj. 

foto alt

Studené vám v těle pořádně zatopí, teplé naopak zchladí

Napadlo vás někdy, proč jsou studené nápoje sycené oxidem uhličitým? Tato látka totiž brání přímému styku kapaliny s žaludeční stěnou, tudíž naše tělo nápoj považuje za teplejší, než ve skutečnosti je. Organizmus si zkrátka potřebuje nápoj před vlastním zpracováním ohřát. Musí jeho teplotu vyrovnat s průměrnou teplotou těla. Teplo potřebné k zahřátí nápoje v žaludku musí dodat naše srdce, které je už beztak zatěžováno nadměrným horkem z okolí, a studené nápoje mu jen přitěžují.

Tip: Skvělou letní vzpruhu si můžete dopřát například s našimi ovocnými čaji Black Currant nebo Wild Strawberry

 


Chlad navíc ztužuje tuky, a jelikož jsou tuky v těle zpracovávány štěpením, ke kterému je zapotřebí teplo, studené tuky jednoduše ztuhnou a organizmus je efektivně nezpracuje. Tuky se pak usazují v tkáních a cévách, což zvyšuje riziko kardiovaskulárních onemocnění a vaší linii to také neprospěje.

Obyvatelé východních zemí proto už dávno pochopili, že teplý nebo vlažný čaj po jídle jejich tělu v tropickém či subtropickém podnebí prospívá. Ačkoliv takto upravený nápoj přímo neodvádí teplo z těla, pomáhá vytvářet dodatečný pot, jehož vylučováním z těla se organizmus příjemně chladí, aniž by musel vydávat nadměrnou energii.

Tip: Rádi si v létě dopřejete našeho Ledového Anglána? Připravte si variantu bez ledu, pouze s vodou pokojové teploty a pro osvěžení si do čaje nakrájejte čerstvé ovoce. Popíjejte nejlépe ve stínu, když vaše tělo není zaneprázdněno náročnější fyzickou aktivitou. 


Další osvědčené tipy na letní zchlazení

  • Vedle popíjení teplého čaje můžete vyzkoušet také pár dalších tipů, které vašemu tělu pomohou se zchladit a zároveň šetří srdce přetěžované vysokou okolní teplotou.
  • Zapomeňte na kávu, alkohol a jiné nápoje, které působí především na povzbuzení vašeho organizmu, a tím spouští i proces topení ve vašem těle. 
  • Zahrňte do jídelníčku nahořklé potraviny a pokrmy, které pomáhají vyhánět z těla nadbytečnou horkost. Připravte si třeba zeleninový salát z rukoly, řeřichy, pampelišky nebo vsaďte na bílé zelí.
  • Jezte lehce stravitelná jídla. Zařaďte do jídelníčku bílý jogurt, který podporuje střevní mikroflóru, nebo si připravte vlažnou zeleninovou polévku, jako je španělské rajčatové gazpacho nebo francouzský pórkový krém vichyssoise.
  • Okořeňte si jídlo chilli nebo pepřem. Lehce pálivé pokrmy podporují krevní oběh a pomáhají z těla odvést přebytečné teplo skrze pot.
  • Nepřepínejte se a zdržujte se ve stínu. Vyvarujte se během dne nadměrné fyzické aktivity, a pokud rádi sportujete, běžte si raději zaplavat nebo vyzkoušejte jógu – třeba pod stromem v parku. Prospěje vašemu tělu i duši.

Autor: Barbora Nykodýmová (Instagram: hometure_com)

 

Sdílet článek

Mohlo by vás zajímat