Ahmad Tea Blog
Články
Recepty
Tagy

Vánoční zvyky ČR a Anglie

Chutnají Vánoce v Británii jinak, než u nás?

Město se třpytí barvami a mrkajícími ohýnky. Mráz štípe do tváří. Zachumláváte se do své oblíbené šály a skoro jako v tanci kráčíte po ulici. Vůně hřebíčku a skořice, teplo domova, oblíbené pohádky a úsměvy nejbližších, to vše jsou notičky melodie, která bezpochyby zahřeje každé srdce. 

foto alt

Byl to dlouhý rok, během kterého každý z nás prožil mnoho příběhů. Jsme o něco starší, o něco chytřejší a zkušenější. Právě teď ale nastává ta chvíle, kdy se na okamžik můžeme pozastavit, abychom zhodnotili své zážitky. Ovšem nejvíc se těšíme na čas, který strávíme s rodinou a blízkými. Nastává to magické období roku, které přináší mnoho radosti a nostalgie. Přichází Vánoce, a najednou se můžeme znovu cítit jako děti, které věří v kouzla. Bruslíme, společně hrajeme hry, vymýšlíme své vlastní druhy vánočního cukroví, vyrábíme ozdobičky na stromeček a dojímáme se nad filmy, které známe nazpaměť. 

 

Slavnostní zahájení
Velkou součástí každého svátku jsou také tradice. Vánoce jsou čas, kdy se celá rodina schází pohromadě u svátečně prostřeného stolu. Smysl spočívá především ve vzájemné úctě, lásce, a přátelství. I přesto, že po celém světě  mají Vánoce stejné poselství, tradice a zvyky jsou často jiné než u nás. Pojďme se společně podívat, jak vypadají takové Vánoce ve Velké Británii. 
Vánoční období jak ho známe my, začíná Adventem. Trvá čtyři neděle. Vánoce ve Velké Británii začínají již pět týdnů před Štědrým dnem, slavnostním rozsvěcováním vánočních světel v ulicích za účastí muzikantů, koledníků a celebrit. 

 

Symboly a ozdoby
Jedním z hlavních symbolů Vánoc je stromeček. Zatímco my máme ve zvyku zdobit stromeček těsně před Štědrým dnem, ve většině britských domácností se zdobí již začátkem prosince. Některé rodiny postupně přidávají dárky od sousedů a příbuzných pod stromeček, aby se děti mohly těšit ještě více. Jelikož britové jsou zdvořilý národ, a za dárky rádi poděkují, u každého dárku je vždy připevněná kartička se jménem obdarovaného, přáním a jménem dárce. Zajímavosti je, že se zdobí nejen stromeček ale i domy, a to jak uvnitř, tak i zvenku. Ozdoby jsou někdy tak nápadité, že přípomínají zábavní park. Dalšími vánočními symboly jsou cesmína a jmelí. Každoročně si je lidé dávají do domu a věří, že jim to přinese štěstí. Věděli jste, že tradice polibku pod vánočním jmelím vznikla právě v Anglii? 

 

Dárky a pohoštění
Překvapivě 24. prosinec je v Británii běžný pracovní den. Až večer se věší na krbové římsy vánoční punčochy na drobné dárky a sladkosti. Další zajímavostí je, že dárky nenosí Ježíšek, ale Otec Vánoc (Father Christmas), který přiletí komínem. Z toho důvodu děti hází do komína svá přáníčka. Christmas Day přichází 25. prosince. Hned ráno po probuzení se rozbalují dárky, a poté se chodí do kostela. Nejslavnostnějším rodinným setkáním není večeře, ale oběd. Hostina začíná přípitkem a otevřením tzv. christmas crackers. Jsou to pestrobarevné papírové tuby ve tvaru bonbónu. Uvnitř je schovaný dárek, vtip, a malá papírová koruna. Zatímco u nás se podává kapr a bramborový salát, za tradiční britskou hostinu se považuje pečený krocan s kaštanovou nádivkou v kombinaci s pečenou zeleninou, bramborami a omáčkou gravy. Dalšími tradičními pokrmy jsou pečené párečky obalené ve slanině (prasátka v dekách), brusinková marmeláda, paštika a vánoční pudink v němž je zapečena mince pro štěstí. Příprava pudinku je údajně učiněné mistrovské dílo! Cukroví reprezentují perníčky (gingerbread men) a koláčky z křehkého těsta (mince pies) plněné směsí koření a ovoce s kapkou brandy. 
Zatímco české domácnosti se po hostině věnují tradičnímu lití olova nebo pouštění lodiček, v Británii všichni členové rodiny sleduji vánoční projev královny Alžběty II., a podává se odpolední čaj. Jednou z již méně užívaných tradic je tzv. Boxing day, na svatého Štěpána 26. prosince se v kostelech pořádaly sbírky na chudé, kdy se dary ukládaly do kasiček – „boxů“. 

 

 

Ať už slavíte Vánoce podle staročeských tradic, nebo raději dáváte přednost svým vlastním zvykům, přejeme vám krásné prožití celého adventního období, i samotných Vánočních svátků.

Sdílet článek

Mohlo by vás zajímat