Ahmad Tea Blog
Články
Recepty
Tagy

Vyrobte si originální svíčky z čaje

Za okny se pomalu šeří a ze stromu opodál se líně snáší k zemi pár posledních barevných lístků. Začíná krápat. Déšť bubnuje na parapet a rozehrává svou podzimní symfonii. Pozorujete toto představení matky přírody z tepla domova, zatímco čekáte, až se vám v konvici vylouhuje oblíbený čaj. Berete do ruky rozečtenou knížku, zapalujete svíčky a usedáte do pohodlného ušáku. V příštích pár hodinách se rozhodně nenecháte ničím rušit... 
Už se vám v hlavě odehrává tento scénář dokonalé relaxace? Nechte se unést opojnou vůní a barvami podzimu. Vyrobte si s námi své vlastní netradiční svíčky pro naladění perfektní atmosféry, kterými můžete podarovat i své blízké. Tajná přísada? Čaj!

foto alt

Co budete potřebovat:
●    skleněnou nebo keramickou nádobu nebo nádoby (můžete použít čajový šálek, zavařovací sklenici nebo recyklovat nádobu ze staré svíčky); 
●    knot s plíškem na ukotvení (plíšek můžete vystřihnout i z plechu nastřihnout až do středu a zastrčit do něj knot);
●    tavnou pistoli nebo vteřinové lepidlo; 
●    kokosový olej (může být i použitý olivový olej z vaření);
●    sypaný čaj nebo adekvátní množství čaje v sáčcích (tip: vyzkoušejte například náš sypaný čaj Ahmad Ceylon Tea, který pochází ze směsi nejjemnějších čajů pěstovaných vysoko v horách tohoto ostrova);
●    sójový vosk ve vločkách nebo vosk ze staré nastrouhané svíčky;
●    oblíbený esenciální olej;
●    strouhanou citronovou kúru, skořici či jiné koření na dozdobení.


Čas výroby: Přibližně 1 hodina + 1-3 hodiny tuhnutí (dle velikosti svíčky).

 

Postup výroby


Rozehřejte olej a čaj v něm přibližně 15 minut na mírném stupni povařte. Experimentujte – čím silnější čajový odvar připravíte, tím více olej přijme jemný nádech čajového odstínu. 
Ve vodní lázni poté rozpusťte vosk, obojí smíchejte a krátce povařte. Nechte chvíli odstát, aby směs nebyla úplně vroucí a poté přidejte pár kapek esenciálního oleje. My jsme vyzkoušeli olej z Litsea Cubera – aromatické svěží rostlinky, jejíž domovinou je stejně jako u čaje Asie. Její vůně připomíná citrusy, zahání únavu i podzimní smutky a skvěle ladí k našemu výběru čaje. 
Připravte si nádobu nebo nádoby na svíčku. Přilepte do středu plíšek s knotem, který si nahoře přivažte na špejli, aby držel rovně, a rovnoměrně vosk s čajem nalijte do nádoby. Aby vám čaj nezůstal jen na dně, zkuste vosk nalévat po zhruba centimetrových vrstvách přibližně v 10minutových intervalech a nechat postupně tuhnout. 

 


Na závěr tvoření přisypejte také na vrch svíčky trochu čajových lístků a citronové kúry nebo jiného zdobení. Nádobky můžete zvenčí také dotvořit dle svých představ – třeba právě spadaným podzimním listím. Fantazii se meze nekladou. Nedávejte však blízko knotu svíčky větší kusy dekoru, mohl by vzplát.
Pokud si chcete tuhle nenáročnou tvůrčí aktivitu užít i s dětmi, můžete použít do směsi voskovky, které svíčku rozehrají všemi barvami. Ty přeci k podzimu patří, ne?

 


Užijte si perfektní podzimní večer!

 

Sdílet článek

Mohlo by vás zajímat