Ahmad Tea Blog
Články
Recepty
Tagy

Srí Lanka: nejkvalitnější čaj, luxusní pláže i nespoutaná divočina

Nenápadný jihoasijský stát v Indickém oceánu, který dnes známe pod názvem Srí Lanka, se až do roku 1972 oficiálně jmenoval Cejlon podle ostrova, na němž se nachází. Svou rozlohou by zabral více než 80 % území České republiky a je 25. největším ostrovem na světě. Získávají se odtud nejen ceněné suroviny, jako jsou diamanty či ebenové dřevo, ale především velmi kvalitní čaj. Podnikněte s námi cestu do historie tohoto „zeleného zlata“ a poznejte také místa, která stojí za návštěvu.
 

foto alt

Příběh pěstování čaje na úrodné půdě Srí Lanky se začal naplno odehrávat v roce 1867. Na přelomu 18. a 19. století získali pod svou správu území Britové, kteří na místních kávových plantážích pěstovali v té době hlavní vývozní plodinu. Coby asistent kontrolora kvality kávy zde pracoval i skotský imigrant James Taylor, jemuž bylo v té době pouhých 16 let. Byl velmi zdatný a tak se vedení společnosti rozhodlo obsadit ho do vedoucí pozice ve společnosti Loolecondera i přes jeho útlý věk. Své nové role se ujal nedaleko jednoho z nejposvátnějších míst buddhismu, města Kandy. Měl za úkol na místní plantáži experimentovat s pěstováním čaje. Zadařilo se a právě odtud pochází první výpěstky, z nichž vznikl lahodný cejlonský čaj, který si můžeme dopřávat i po více než 150 letech.

Dnes je Srí Lanka čtvrtým největším exportérem čaje a její produkt je považován stále za nejčistší na světě, díky minimálnímu obsahu pesticidů a dalších chemických látek. Je to dáno také tím, že zhruba čtvrtinu produkce pěstují drobní farmáři, jejichž manufaktury spatříte prakticky na každém místním kopci. Mimochodem, už jste ochutnali náš pravý černý cejlonský čaj, který vyrábíme ze směsi nejjemnějších čajů pěstovaných vysoko v horách ostrova?


Vlakem po čajových plantážích

Samotná návštěva místních čajových plantáží patří rozhodně k nejúžasnějším zážitkům, které si lze ze Srí Lanky odvézt. Rozlehlé zelené koberce čajovníků zabírají plochu přes 200 tisíc hektarů (celý ostrov má okolo 6,5 milionů hektarů) a můžete za nimi podniknout romantický výlet třeba vlakem po železnici, která byla postavena ještě v dobách britské kolonie. Přenocovat lze rovnou na některé z farem, obyvatelé jsou na návštěvníky dobře připraveni. Za malý poplatek vás provedou celým procesem zpracování čaje, který na závěr můžete sami ochutnat a levně nakoupit.

Své putování za čajem můžete započít například v Nuwara Eliya (vlaková stanice Nanu Oya), které je nejvýše položeným městem na Srí Lance a odkud pochází jedna z nejkvalitnějších produkcí čaje. Krásná zachovalá architektura vám připomene koloniální minulost země, díky níž se místu přezdívá „Malá Anglie“. Udržované zahrady, golfová hřiště i dostihové závodiště jsou atrakcemi, které by vás zde rozhodně neměly zaskočit a vaše oko potěší.

Pokračujte do městečka Haputale, kde můžete pozorovat každodenní práci sběračů na okolních plantážích i bez průvodce, poblíž se zároveň nachází jedna z dominant ostrova – vyhlídka Lipton’s Seat pojmenovaná po Siru Thomasi Liptonovi, který se zasadil o rozšíření čaje mezi všechny společenské vrstvy a udělal z ostrova čajové impérium. Impozantních výhledů se vám dostane zhruba po sedmikilometrovém výšlapu od Dambatenne Tea Company. Cestu podnikněte určitě brzy ráno, než úbočí hor zahalí mraky. 

Nejen za čajem se můžete vydat také do dalšího malého městečka Ella, do kterého si můžete zajet vlakem přímo z Haputale. Cestou zažijete naprosto nezapomenutelné výhledy do srílanské krajiny. Ella je jedním z mála míst, kde se na ostrově vyrábí zelený čaj a je zároveň perfektní základnou pro výlety do hor, například na Ella Rock, kam se dostanete přímou cestou skrz čajové plantáže. V okolí se nachází také množství nádherných vodopádů s křišťálovou vodou. 

Čistý čas, který strávíte jízdou vlakem z Nanu Oya do Elly, činí přibližně 2-3 hodiny. Z hlavního města Colombo, kde se nachází i mezinárodní letiště, pak cesta vlakem trvá 8-9 hodin jízdy (132 km) a autem je to 205 km.


Divočina, starobylá města a chrámy uprostřed Indického oceánu

Největším lákadlem turistů na Srí Lance jsou vedle čajových plantáží bezesporu pláže. Mezi doporučené patří například Dalawella Beach v zátoce na jihu, která není bičována divokými vlnami jako většina ostrova. Výlety za podmořským životem je skvělé začít zase o kus dál v Mirisse a okolí, odkud vyplouvají lodě i za velrybami. Cestou z hlavního města můžete navštívit třeba holandskou pevnost ve městě Galle. 

Chcete zažít více ostrovní divočiny? Jeďte dále na východ do Národního parku Yala, který patří mezi nejznámější a také nejstarší srílanské rezervace. Potkáte zde stáda slonů, které budhisté považují za symbol moudrosti, levharty, medvědy pyskaté, krokodýly i kaloně indické, patřící mezi největší druhy netopýrů na světě. Vyplatí se park navštívit v období od února do července, za svítání či soumraku, kdy máte největší šanci zvířata v přírodě zpozorovat. Vstup je možný pouze v rámci safari v džípech. Mezi další velmi pěkné parky patří dále například Wilpattu a Udawalawe. 

Chybí-li vám hory, vydejte se do vnitrozemí a vystoupejte na třetí nejvyšší vrchol ostrova Sri Pada/Adam's Peak. Na trasu je ideální nastoupit ještě v noci, abyste za rozbřesku získali nádherný výhled do krajiny. 
Na sever se naopak vydejte za kulturou a navštivte třeba skalní chrám Royal Rock Temple nebo starobylá města Polonnaruwa či první hlavní město ostrova Anuradhapura, které díky své historii, sahající až do 4. století př. n. l., je jedním z nejdéle nepřetržitě obývaných měst na světě. Přibližně na půli cesty mezi nimi se nachází také Sigiriya (Lví skála), patřící mezi památky světového dědictví. 

Cestou zpět na letiště jistě nevynechejte ani návštěvu Kandy, druhého největšího města ostrova, kde je největší atrakcí Chrám Buddhova zubu, který je zde skutečně uschován.
Za pár dní zvládnete klíčové body celého ostrova. Vyhraďte si ideálně alespoň dva týdny, ať můžete jeho podmanivou atmosféru nasávat plnými doušky a stihnete také trochu odpočívat. Tento výlet vám rozhodně zůstane ještě dlouho v paměti v nádherných vzpomínkách.

 

Tak na co ještě čekáte? Vyrazte za dobrodružstvím!


 

Sdílet článek

Mohlo by vás zajímat