Ahmad Tea Blog
Články
Recepty
Tagy

Vytvořte si doma Hygge atmosféru

Konec léta se neodvratitelně blíží a než abyste propadali podzimním chmurům, máme pro vás jednoduché tipy, jak si doma vytvořit tu pravou pohodovou hygge atmosféru.

foto alt

Co to vůbec je to hygge?

Je to koncept myšlení původně z Dánska, návod na to, jak být šťastní. Zrodil se v Dánsku snad i proto, že velkou část roku zde mají deštivo, chladno, jejich zimy jsou dlouhé a slunko vysvitne jen na krátkou dobu. Všechny tyto faktory by mohly mít dost negativní dopady na náladu lidí, ale Dánové se nenechali zdeptat počasím, které nezmění a místo toho si osvojili životní styl, kterému říkají hygge. Hygge by se dalo přeložit jako pohoda, ale s tím rozdílem, že nejde o pasivní stav. Abyste se cítili příjemně, útulně a šťastně, je vždy potřeba vynaložit nějakou aktivitu navíc. Např. když si při vaření večeře otevřete víno, nebo si do koupele přidáte voňavý olej, rozsvítíte svíčky po bytě, atd.

Jak si doma vytvořit hygge atmosféru

V pochmurném počasí je zbytečné hnát se ven. Ušetřete si čas a užívejte si domácí prostředí. Zůstaňte klidně celý den zachumlaní v posteli. Dívejte se na filmy, čtěte a uvařte si šálek svého oblíbeného čaje. Černý čaj Ahmad Tea vás po ránu probere stejně jako káva, ale nepodráždí žaludek, a tak si můžete dopřát svou porci domácí snídaně. Co takové palačinky, ovesnou kaši s ovocem nebo vaječnou omeletu? Užívejte si tenhle čas po svém a s chutí. 


Mlsejte...hygge vám rozhodně nebude doporučovat dietu. Když máte chuť, pusťte se klidně do čokolády, sušenek, nebo čehokoliv jiného, na co máte zrovna mlsnou. Navíc je hořká čokoláda zdravá a plná antioxidantů, tak není vůbec na škodu, když si jí občas dopřejete. A klidně vyzkoušejte náš tip: vložte kostičku čokolády na lžičku a nechte ji rozehřát nad šálkem horkého čaje. Je to hrozná dobrota.

Zapalte svíčky, rozsviťte lampičky a světýlka. Nejen zima v Dánsku je dlouhá, ani u nás není světlo pořád. Tak se vybavte dopředu a užívejte si příjemnou atmosféru za světel svíček. Je prokázáno, že světlo z ohně nebo plamen svíčky uklidňuje mysl a působí antistresově. A co je víc, než večerní romantika ve dvou, zachumlaní v posteli s dobrým filmem a nějakým zobáním. Nakupte si do lampiček žárovky, které svítí žlutým světlem a nejlepší je, když máte možnost regulovat intenzitu záření. Žluté světlo je pro mozek večer mnohem lepší, než to bílé. Lépe vás připraví na spánek a budete usínat jedna báseň. A světýlka nad postelí nebo v oknech jsou nutnost. Vaši dobrou náladu vám pak jen tak něco nezkazí. Stačí si to doma takto hezky rozsvítit a můžete si vychutnat svůj šálek voňavého zeleného čaje

Užijte si horkou koupel. Pokud máte doma vanu, napusťte si horkou vodu, přidejte minerální sůl nebo vonné oleje a relaxujte. Prohřejete tělo, uvolníte svaly a dostanete se do pohody. Příjemně vás to připraví na kvalitní spánek, který je na dobrou náladu taky extra důležitý. Až si budete mýt vlasy, zkuste náš čajový tip: Čaj poslouží dobře také jako přírodní kondicionér a blahodárně působí i na pokožku hlavy. Vyzkoušejte ho místo svého běžného kondicionéru. Pro blonďaté vlasy sáhněte po heřmánkovém čaji, u tmavých vlasů použijte černý čaj. Odvarem z čajových sáčků vlasy opláchněte po umytí šamponem. Získají lesk, budou uhlazené a vyživené.

A takto bychom mohli pokračovat. Tipů, jak si doma vytvořit tu pravou hygge atmosféru je nekonečně mnoho, ale většinou mají společné to, že jde o maličkosti, které nám dokáží každodenně zpříjemňovat život. Ať už je to šálek čaje, kostička čokolády, voňavá koupel, společný večer s přáteli, sklenka vína k večeři nebo jen láskyplné objetí. Zkuste si každý den užít takovouto maličkost a uvidíte, jak ten podzim bude mnohem příjemnější…

Sdílet článek

Mohlo by vás zajímat