Ahmad Tea Blog
Články
Recepty
Tagy

Azorské ostrovy – ráj na zemi

Uprostřed Atlantského oceánu se nachází překrásné Azorské ostrovy. Dle legendy právě tyto ostrůvky jsou střípky bájné Atlantidy – potopeného kontinentu. I přestože místní klima působí velmi náladově, každý kdo ostrovy navštívil tvrdí, že je to „malý ráj na zemi“. Překvapivě jednou z jeho perel je nejstarší a dokonce jediná čajová plantáž v Evropě. 

foto alt

Flóra a fauna

Azorské ostrovy jsou portugalské souostroví a nachází se zhruba 1500 km od Lisabonu. Ostrůvky jsou „rozprášeny“ na významné námořní trase z Evropy do Ameriky a z geologického hlediska leží na eurasijské a severoamerické litosférické desce.

Souostroví je tvořeno devíti obydlenými ostrovy: São Miguel (největší, 759 km²), Pico (447 km²), Terceira (403 km²), São Jorge (246 km²), Faial (173 km²), Flores (143 km²), Santa María (97 km²), Graciosa (62 km²), Corvo (17 km²). Každý z devíti ostrovu se pyšní celou hromadou zajímavosti. Subtropické lesy, vzácné květiny, velryby, horké prameny a slavná jezera v kráterech někdejších ale již dávno vyhaslých sopek, opuštěné pláže a útesy. Krása, která rozbuší srdce.

 

Na ostrově Pico se nachází nejvyšší hora v Portugalsku (2351 m), překrásné vodopády a skvostné vinice. Na São Jorge zas úžasné kávové plantáže, pastviny, dokonce se tam vyrábí nejznámější portugalský sýr. A ostrov San Miguel je jediné místo v Evropě, kde se pěstuje čaj. A to ne jen tak ledajaký. Je bio a ekologický ve všech směrech.

 

Dvě století

Výroba čaje na Azorách byla zavedena počátkem 19. století. Z počátku to byl jen malý, ale geniální nápad. Někdy kolem roku 1820, Jacinto Leite, přinesl z Rio de Janeiro na ostrov první sazeničku čajovníku. Tehdy nikdo netušil jak významná událost to bude pro celou ostrovní ekonomiku! V té době pracoval Jacinto jako velitel královské gardy krále Jana VI. v Brazílii a rozhodl se vytvořit první čajovou plantáž.

Klima ostrova se pro plodiny ukázalo jako dokonalé. Pěstování čaje pomalu získalo podporu. Tehdy důležitou součásti ostrovní ekonomiky byla produkce a vývoz pomeranče.

O několik let později zasáhla ostrov ničivá plíseň a naprosto zdevastovala pomerančové a ananasové plantáže. Výroba čaje vypadala jako slibná náhrada. To přimělo členy Micaelense Promoter Society, aby se podívali na výrobu čaje jako na hospodářský cyklus, který měl za úkol nahradit ten původní. Byla to záchrana a výroba čaje se stala důležitým zaměstnáním pro obyvatele ostrova a celé jeho hospodářství. Svého vrcholu dosáhla v padesátých letech.

Budoucnost čaje nikdy nevypadala tak jasně. 


Nejčistší klenot

Málokdo ví, že továrna Gorreana (od roku 1883) každoročně vyprodukuje až 40 tun čaje. Sklizeň probíhá od dubna do září a čaj se vyváží do pevninského Portugalska, Německa, Rakouska, Francie, Itálie, Brazílie, Angoly, Japonska, USA a Kanady. Dokonce je dostupný i na českém trhu.

Vyrábí se nejen čaj černý, ale i zelený. Je nefermentovaný a obsahuje vyšší podíl vitamínů.

Čím je tak zvláštní? Plantáže čajovníku čínského se nachází stovky mil od průmyslového znečištění. Rostlinky jsou vyživovány jen vodou, vzduchem, sluncem, větrem, mlhami a zeminou, která je bohatá na minerály. Žádné herbicidy, pesticidy, žádná barviva a konzervační látky!

Jedná se o čistý, přírodou vymazlený, nejbiologičtější produkt, jaký si jen dokážete představit. Tento jemný zelený a černý čaj je celosvětově uznávaný a dokonce za svojí unikátnost dostal nálepku „world class“! 

 

Už se těšíte až ho ochutnáte? Nechte se šálkem tohoto svěžího čaje přenést do nádherné zelené krajiny obklopené oceánem!


 

Sdílet článek

Mohlo by vás zajímat