Ahmad Tea Blog
Články
Recepty
Tagy

Čaj z domácí produkce? Vypěstujte si vlastní čajovník

Čajovník sice tradičně pochází z tropických a subtropických oblastí Asie, přesto si tuto nenápadnou zelenou rostlinku můžete vypěstovat přímo doma jako pokojovku. 

foto alt

Bude se mu u vás dařit?

Čajovník čínský (Camelia sinensis nebo také Thea sinensis) je neopadavý keř se sytě zelenými lístky, který ve své exotické domovině dorůstá obvykle do výšky mezi 5-15 metry. Nemusíte se však bát, že když se doma uchytí, přeroste vám přes hlavu. V květináči zpravidla vyroste maximálně do 2 metrů a pokud se mu skutečně daří, tak na jaře a někdy i na sklonku léta rozkvétá bílými květy.

Ještě, než se pustíte do pěstování, vyberte vašemu zelenému společníkovi vhodné umístění. Nejlépe mu bude na světlém místě v blízkosti okna, kde však bude chráněný před přímými slunečními paprsky, které by ho (hlavně v létě) mohly spálit. 


Pěstování ze semen

Samozřejmě si můžete snadno koupit „hotovou“ sazenici čajovníku na internetu nebo ve specializovaném obchodě, správný botanik se ale pustí do pěstování ze semen! Kupujte je ale jen u ověřených prodejců, kteří prodávají semena čerstvá a bez plísní. Semena totiž rychle ztrácí klíčivost, i proto je dobré s výsevem neotálet.

Nejprve narušte tvrdou tmavohnědou slupku a namočte semena na dva dny do vody nebo zabalte do vlhkého ubrousku a dejte do sáčku. 

Poté můžete začít s výsadbou. Použijte rašelinový substrát a výsevní misku nebo sadbovač. Semena budou klíčit po dobu 6 až 8 týdnů a je potřeba zajistit, aby měla stále vlhký (nikoliv mokrý) substrát, polostín a pokojovou teplotu přibližně 20-25 °C. Optimálních podmínek dosáhnete, pokud substrát překryjete igelitem a vytvoříte pařeniště. Mějte se semínky trpělivost. Budete-li se o ně hezky starat, brzy se vám odmění šťavnatě zelenými výhonky.

 

Už roste!

Jakmile výhonky nasadí první lístky a kořínky posílí, je čas přesadit drobné čajovníky do samostatných květináčů a přesunout je na vymezené stanoviště. Rostlinky budou potřebovat vyšší nádoby, protože kořeny prorůstají více do hloubky než plošně. Jakmile dorostou do výšky přibližně 12-15 centimetrů, začněte zaštipovat vrcholky, aby se rostlina začala větvit. 

Čajovníku prospívá také letnění na přistíněné místě. Naopak v zimě dejte pozor, aby rostlina nebyla v prostředí s teplotou nižší než 15 °C. Zalévejte ji tak, aby hlína byla stále mírně vlhká, ale ne mokrá – jinak by kořeny začaly hnít. Naopak můžete pravidelně rosit listy, čímž rostlině dopřejete vyšší vlhkost vzduchu, kterou potřebuje. 

 

Dejte pozor na vápník a svilušky

Pravidelným rosením rostliny zároveň vytvoříte preventivní podmínky proti výskytu nepříjemného roztoče – svilušky. Jeho přítomnost poznáte podle žlutohnědých skvrn na listech nebo drobných pavučin. Dbejte také na to, aby substrát ani hnojiva neobsahovaly mnoho vápníku. Zalévejte proto jen odstátou nebo ideálně dešťovou vodou a při volbě hnojiva se raději poraďte s odborníkem.

 

Můžete sklízet

Lístky čajovníku můžete začít sklízet i z mladší rostliny, jakmile se keřík dostatečně rozvětví a stabilně roste. Na přípravu čaje prsty vyštípněte tři nejmladší vrcholové lístky z výhonů, které čerstvé nebo nasušené zalijete vodou o teplotě 80 °C. Louhujte 2-4 minuty.


Vyzkoušeli jste? Zadařilo se? Dejte nám vědět, jak vám čaj z vašeho vlastního čajovníku chutná.


 

Sdílet článek

Mohlo by vás zajímat