Ahmad Tea Blog
Články
Recepty
Tagy

Malebná místa Čech pro váš letní piknik

Začátek letní sezóny láká ven, do přírody, na výlet... Vybrali jsme pro vás pár pokladů rozmanité krajiny Čech, o kterých jste možná ani netušili. Udělejte si volné odpoledne nebo klidně celý den a vyrazte na piknik i za dobrodružstvím s rodinou, přáteli a naším ledovým Anglánem!

foto alt

Zahrada a park Sacre Couer, Praha

Na Smíchově, na místě bývalé vinice, kterou později nahradil ovocný sad, se nachází jeden ze skrytých zelených klenotů metropole. I přes svou atraktivní polohu v centru tady opravdu davy turistů nepotkáte, a ještě si užijete skvělý výhled na město. Pod košatými stromy naleznete spoustu míst pro vaše malé lukulské hody z domácích zásob a děti s klidem můžete vypustit na prolézačky nebo třeba obří skluzavku. Relax si můžete zpříjemnit také návštěvou místní Stanice přírodovědců, která pořádá nejrůznější volnočasové aktivity pro děti a mládež se zaměřením na přírodní vědy a chovatelství. Ve sklenících naleznete řadu subtropických a tropických rostlin, ale také akvária a terária s množstvím živočichů včetně krokodýlů. Ve venkovní zahradě naopak narazíte na poníky, kozy, prasata i klokany.

Zámek Loučeň a Jabkenická obora, Nymburk

Objevte zámek Loučeň – romantickou barokní památku s původními interiéry, který se nachází v okrese Nymburk. Obklopuje ho rozlehlý anglický park s unikátním nově vybudovaným systémem 12 labyrintů a bludišť. Vedle prohlídky zámku, speciální dětské prohlídky či jiného zábavného programu během slavností, které se konají vždy první sobotu v měsíci, si můžete dopřát také luxusní romantický piknik přímo v zámecké zahradě. Vybrat si můžete hned z několika variant piknikových košů. Vychlazenou vodu i pár kousků ovoce dostanete do balíčku, a tak vám stačí jen pár sáčků ledového Anglána s sebou a můžete si připravit vlastní osvěžující drink rovnou na místě. Po posilnění můžete pokračovat třeba do Jabkenické obory, která v 17. století sahala až k zámku a dnes v ní pod starým dubovým porostem žije okolo 200 kusů daňků evropských. 

 

Hřebčín Favory, Benice u Benešova

Na samotě v rozmanité krajině bývalého panství arcivévody Františka Ferdinanda d´Este se nachází barokní statek Benice. Dnes v něm sídlí Hřebčín Favory, který chová více než 20 ušlechtilých starokladrubských koní. Nechte se zlákat na vyjížďku do okolních lesů a luk nebo třeba kočárem na zámek Konopiště. Děti se zde mohou svézt na ponících či oslících a v minizoo se setkat s kozlíkem Karlem, mulou Hugem a dalšími zvířátky. Samotná prohlídka hřebčína také stojí za to. A pokud vám už vyhládlo? Pro návštěvníky hřebčína je celoročně otevřená hospoda, pro romantiky naopak hřebčín nabízí možnost uspořádat piknik v trávě právě na jeho rozlehlých okolních pozemcích. 

Babiččino údolí, Ratibořice
Nedaleko České Skalice v severovýchodních Čechách se můžete vydat na výlet do míst známých z díla Boženy Němcové – Babička. Prohlédněte si národní kulturní památku ratibořický zámek, Staré bělidlo i Rudrův mlýn. V malebném údolí řeky Úpy si poté můžete udělat piknik stejně, jako si jej dělali místní už v 19. století. Babiččin košík plný dobrot, jako jsou klobásy, koláče, domácí chléb nebo trdelník, si můžete zakoupit v Posezení na mlejně. Anebo si doneste vlastní občerstvení. 

 

Tak kam se vydáte? 
 

Sdílet článek

Mohlo by vás zajímat