Ahmad Tea Blog
Články
Recepty
Tagy

Perla indického oceánu

Srí Lanka (do roku 1972 nazývána jako Cejlon), je ostrovní stát nacházející se v jihovýchodní Asii v blízkosti poloostrova Přední Indie.
Největším městem je Kolombo a hlavním městem Šrí Džajavardanapura Kotte (Sri Jayawardenapura), které je zároveň jeho předměstím. 
Srí Lanka je multikulturní společností, kde většinovou skupinu z asi 20 milionů obyvatel tvoří Sinhálci (buddhisté). Dalšími skupinami jsou Tamilové (hinduisté) a v menší míře tu žijí i muslimové a křesťané. Většina obyvatel je chudá, žije ve venkovských oblastech a je závislá na zemědělství. Čajové plantáže jsou mimo rýžových, kokosových a kaučukových, největším přínosem pro rozvoj ekonomiky a hlavním zdrojem příjmů vesnického obyvatelstva. Cejlonský čaj je synonymem pro Srí Lanku a je také její hlavní exportní komoditou. 

foto alt

V současné době je Srí Lanka čtvrtým největším producentem čaje na světě.
První čajové plantáže založil v roce 1867 brit James Taylor a stal se tak „otcem“ místního čajového průmyslu.
Srí Lanka disponuje více než 188 000 hektary čajových plantáží. Ty vyprodukují asi 298 000 tun čaje ročně, což znamená více než 19 % celosvětového vývozu. V názvech čajových produktů se dodnes zachoval původní název Ceylon.
Čaj se tu pěstuje v různých lokalitách a výškách, které mají výrazný vliv na konečnou chuť čaje. Díky míchání čajů z různých poloh může Srí Lanka nabízet širokou škálu vůní, chutí i barev nálevů. 
Nízko pěstovaný čaj (pod 2 000 m n. m.) se sklízí především na jihu ostrova. Čaj pěstovaný ve středních výškách (2 000 až 4 000 m n. m.) najdeme ve dvou známých oblastech – na východě je to oblast zvaná Uva a na západě oblast Dimbala. Nejvyšší oblast s plantážemi čaje (nad 4 000 m n. m.) najdeme v horské oblasti Nuwara Eliya ve středu ostrova. Odtud pocházejí čaje velmi vysoké kvality.
Vzhledem k zeměpisné poloze se čaj na Srí Lance sklízí v průběhu celého roku.  
Pokud si chcete způsob zpracování čaje prohlédnout opravdu zblízka, vydejte se skrz čajové plantáže do malé horské vesnice jménem Ella a navštivte jednu z místních továren. Odtud pak můžete rovnou podniknout výšlap na poutní místo s názvem Adamova hora, k vodopádu Rawana Ella. Je také skvělým místem, kde nastoupit na cestu vlakem do Nanu Oya nebo do Haputale, cestou vás čekají jedny z nejkrásnějších výhledů do srílanské krajiny.

 

Srí Lanka je obdařena velkou rozmanitostí krajiny i podnebí. Díky tomu, se řadí mezi jednu z nejkrásnějších zemí světa. 
Jako domov několika etnických skupin, z nichž každý má své vlastní kulturní dědictví, má také velmi pestrou kulturu.
Mezi sedmi památkami zapsanými na seznamu UNESCO najdeme paláce staré téměř 3000 let.
Mezi nejnavštěvovanější místa patří například tajemný 200 metrů vysoký skalní masiv Sigiriya s pozůstatky osídlení na vrcholu, jeskynní chrámy Dambulla, královská města Anurádhapura a Polonnaruva s pozůstatky královských paláců nebo město Kandy s Chrámem Buddhova zubu. Za vidění určitě stojí také stará část města Galle na jižním pobřeží. Díky své zachovalé unikátní architektuře domů ovlivněné portugalskými, holandskými a britskými přistěhovalci a původnímu opevnění z roku 1663 je město také zapsáno na seznamu UNESCO. 

Velkým lákadlem při cestách na Srí Lanku je také množství krásných pláží. Každý si tu určitě najde tu svou. Pokud rádi šnorchlujete, neměli byste vynechat pláž Mirissa na jižním pobřeží ostrova. Voda je tu průzračně tyrkysová a dají se tak dobře pozorovat korály nebo podnikat výlety za velrybami a delfíny.
Jedna z nejrušnějších pláží na Srí Lance s mnoha bary a restauracemi nese název Hikkaduwa. Tato pláž je stejně jako pláž Arugam Bay vyhledávaným místem surfařů.
Pokud máte raději klid a nevadí vám, že budete více vzdáleni od centra města, pak by vám neměla uniknout pláž Talalla vzdálená několik minut autem od města Matara.

 

Protože Srí Lanku ovlivňují monzuny, které rozdělují ostrov během roku na dvě části, dá se sem cestovat víceméně celoročně. Severovýchodní větry přináší slunce na jihozápadní pobřeží od listopadu do března. Během našeho léta se naopak doporučuje cestovat směrem na východ.

 

Tak už víte, proč se Srí Lance často přezdívá Perla indického oceánu?


 

Sdílet článek

Mohlo by vás zajímat