Ahmad Tea Blog
Články
Recepty
Tagy

Zaleťte si na čaj o páté do Londýna

Jarní měsíce jsou ideálním obdobím na objevování krás evropských metropolí. Pokud totiž nejste právě fanoušky davů turistů, kteří se uličkami měst proplétají během léta, právě nyní je ta ideální doba vyrazit na prodloužený víkend. 
Vydejte se s námi do Londýna – metropole mnoha barev a kontrastů, které vás nadchne nejen svou více než 2000 let dlouhou historií, ale také puncem moderního velkoměsta, které zaujímá čelní postavení v umění, módě i hudbě. Inspirujte se našimi tipy a navštivte více i méně známá místa. 

foto alt

Za památkami podél Temže

Kdo v Londýně ještě nebyl, bude chtít jistě vidět notoricky známá místa a památky. Vyrazte na pěší výlet uličkami okolo Temže, anebo při hezkém počasí využijte lodní dopravy a nasedněte na říční autobus (Thames Clipper River Bus). Lístek vás vyjde výhodněji s tzv. Oyster Card v rámci MHD. 

Svou cestu začněte rovnou u londýnského Toweru – nejzachovalejší středověké pevnosti v Británii, kde si můžete prohlédnout korunovační klenoty. Prohlídka vám ale nějakou tu hodinu zabere a pokud se chcete vyhnout frontě, přijďte hned ráno. Poté směle pokračujte k další dominantě města – gotickému skvostu Tower Bridge. Pokochat se můžete pohledem ze čtyřicetimetrové výšky z jeho proskleného můstku. V jeho těsné blízkosti spatříte na vodě také bitevní křižník HMS Belfast, který je dnes muzeem a nadchne nejednoho milovníka válečné historie a techniky. Pár ulic za ním se naopak rýsují obrysy moderního výdobytku architektury – mrakodrapu Swiss Re Building alias „okurky“ (The Gherkin), jak se mu přezdívá podle jeho tvaru.

Dále proti proudu řeky na levé straně za Southwark Bridge potkáte moderní rekonstrukci Shakespearova divadla Globe, ve kterém se dnes nachází také restaurace Swan s krásným výhledem na řeku a město. Další dominanty, které při svém výletu minete, jsou například moderní lanový Millenium Bridge, londýnský grandhotel Savoy, ve kterém byly nainstalovány první elektrické výtahy v Evropě, nebo obří ruské kolo London Eye

Svůj říční výlet můžete zakončit zastávkou u Parliament Square, které stojí za bližší prozkoumání. Projděte se okolo Westminster Abbey, budovy parlamentu i mohutné hodinové věže westminsterského paláce Big Ben. Pak si zajděte doplnit energii do některého z oblíbených podniků v okolí – například do Cafe Nero nebo do pravého anglického pubu The Red Lion.

Pokračujeme? Po posilnění se můžete vydat dále od řeky směrem k Buckinghamskému paláci. Možná se vám zrovna poštěstí zhlédnout výměnu stráží, která probíhá dle aktuálního rozpisu, který naleznete zde. No a jestli chcete vidět opravdu vše z hlavních atrakcí, pokračujte dále přes Downing Street 10 k náměstím Trafalgar Square a Picadilly Circus a v podvečer zakotvěte v některém z tamních podniků – třeba v jednom z velmi oblíbených japonských street food and sushi řetězců Yo! Sushi, který má ve městě hned několik poboček. 

Stále nemáte dost? Vyrazte navečer do galerie Tate Modern. V pátek a sobotu večer má totiž otevřeno až do 22 hodin, a tak si moderní umění vychutnáte skutečně bez davů... 
Pokud nechcete trávit čas prohlídkami každé památky a máte dost sil, zvládnete tuto trasu i během jednoho dne. Jestli si ale chcete Londýn vychutnat v klidnějším tempu, počítejte alespoň se dvěma dny.

 

Pro milovníky přírody

Pokud jste skuteční botanici (a právě jaro jejímu objevování nahrává), určitě si nenechte ujít některou ze zelených dominant města. K nejoblíbenějším parkům v centru patří Hyde Park, kde si můžete zajezdit na loďce i koni, St. James`s Park, jehož jezero je domovem asi 40 druhů vodního ptactva a je zde i příjemná kavárna, nebo Green Park, jehož plochy na jaře pokrývají koberce narcisů. Vzdálenější Chelsea Physic Garden je naopak méně známou, avšak londýnskou nejstarší botanickou zahradou, která byla založena za účelem pěstování léčivých rostlin. V květnu zde navíc můžete spatřit úžasnou květinovou show!

Třešničkou na dortu, kterou se rozhodně vyplatí navštívit, máte-li více času, jsou proslulé královské botanické zahrady Kew Gardens z 18. století, které jsou vzdáleny dále proti proudu od Westminsteru – přibližně 30 minut metrem ze stanice St. James's Park station (zelená trasa). Na 121 hektarech na vás čeká přes 30 000 druhů rostlin, Pagoda Tower, Palmový skleník nebo také znovuotevřený největší viktoriánský skleník světa Temperature House, ve kterém se pěstují rostliny z 10 různých klimatických pásem. Pro děti zde jistě bude zážitkem procházka stezkou korunami stromů (Treetop Walkway), která je dlouhá 200 metrů a vede ve výšce 18 metrů nad zemí.

A co večer? Zabookujte předem zdarma návštěvu v úžasné Sky Garden – skleněném dómu v oblacích vysoko nad linií města, ve kterém můžete pozorovat západ slunce mezi tropickou květenou a vychutnat si třeba drink v místním baru. 

 

Kam za nákupy

Londýn nabízí také řadu skvělých nákupních příležitostí. Luxusní kousky světových značek nabízí například obchodní domy Harrods, Selfridges nebo ulice Bond Street. Velký výběr naleznete také na celé Oxford Street, Carnaby Street nebo Kings Road. Máte-li rádi knihy, neměli byste opomenout navštívit knihkupectví Daunt Books u Regent Parku, kde si mezi regály budete nejspíš připadat jako v příběhu Harryho Pottera. Jestliže jste spíše lovci raritek, milujete vintage a rádi navštěvujete bleší trhy, pak si určitě nenechte uniknout Camden Passage v severním Londýně (stanice metra Angel Station). Naleznete tu plno obchůdků s uměním, módou, antiky, pouličními trhy, netradičními dárky, ale i množství kaváren, restaurací a barů. Poblíž se také nachází část zvaná Malé Benátky (Little Venice) – kousek Itálie ukrytý v srdci Anglie. Každý si tu zkrátka přijde na své.

 

Stylový čaj o páté 

Pití čaje má v Anglii tradici od 19. století a tamní tradiční čajový rituál si dnes prakticky můžete vychutnat v řadě podniků ve městě. Máme pro vás  dva tipy, kde tento zážitek povýšíte na další úroveň. Navštívit můžete třeba módní Sketch London poblíž Picadilly Circus. V interiéru sladěném do barvy cukrové vaty si budete připadat, jako kdyby vám právě někdo nasadil růžové brýle (nic pro pány, nebo? ☺). Na své si zde přijdou milovníci čaje, dobrého jídla, ale i moderního umění. 

Pokud si chcete dopřát čaj (skoro) v oblacích, navštivte Ting Restaurant, který se nachází ve 35. podlaží hotelu Shangri-La poblíž Tower Bridge. Odměnou za odvahu ve výšce vám bude nejen naprosto úžasný výhled na město, ale také lahodný šálek odpoledního čaje s výběrem chutných delikates k zakousnutí.

 

Navštivte muzeum čaje Ahmad Tea!

Památky máte za sebou a letadlo letí až zítra? Co se takhle vydat vlakem za hranice metropole a cestou poznat trochu anglické maloměsto a jeho malebnou jarní krajinu? Navštivte naši centrálu Ahmad Tea v městečku Chandlers Ford v Hampshire, kde vám v našem malém muzeu čaje prozradíme řadu zajímavých faktů o této nenápadné rostlince i její bohaté historii, o kterých jste doposud nejspíš ani neslyšeli. Těšíme se na návštěvu!
 

Sdílet článek

Mohlo by vás zajímat