Ahmad Tea Blog
Články
Recepty
Tagy

Recept na zdraví a dlouhá léta najdete na dně šálku zeleného čaje

Každý z nás si přeje být zdravý, vyhýbat se nemocem, jak jen to jde, a i s postupem věku si stále užívat život plnými doušky. Někdo proto pravidelně cvičí, jiný polyká vitamíny a další? Ten si pravidelně dopřává kvalitní zelený čaj. A dělá jen dobře. Jeho blahodárné účinky na lidský organismus jsou opěvovány po generace a podloženy řadou relevantních výzkumů. Možná budete sami překvapeni, jaký vliv na naše zdraví skutečně má!

foto alt

Zelený čaj na zdravé srdce

Rýma a nachlazení nejsou jedinými neduhy, na něž je čaj obecně dobrý pomocník. Málokdo už ale ví, že konkrétně zelený čaj obsahuje celou řadu tělu prospěšných a velmi účinných látek, které například výrazně pomáhají snižovat krevní tlak, a díky tomu riziko výskytu mozkových příhod a infarktu. 

Dokonce se zjistilo, že každý další šálek kvalitního zeleného čaje, který si během dne dopřejeme, pomáhá snížit riziko výskytu kardiovaskulárních onemocnění o 5 %. Zdá se vám to málo? „Přitvrdíme“. Vědci pátrali dále a zjistili, že tři a více šálků denně snižuje riziko mrtvice až o 21 %(!)

To jsou jistě pozitivní zprávy, vezmeme-li v úvahu smutnou statistiku, která uvádí, že okolo 50 % obyvatel v Česku umírá právě na některé z uvedených onemocnění. V případě počtu infarktů jsme my Češi dokonce rekordmany v porovnání s jinými evropskými zeměmi. Rozdílnost v údajích nicméně jen dokazuje, že existuje způsob, jak vzniku těchto chorob předcházet. Zelený čaj je jedním z nich. 

 


Pár šálků zažene i strašáka rakovinu

Zelený čaj obsahuje vysoký podíl přírodní látky EGCG, neboli Epigallocatechin Gallate, která má silné antioxidační účinky a také pozoruhodnou léčivou schopnost – snižovat poškození buněčné DNA. Skutečně tedy může zabránit rakovinovému bujení a zároveň ochránit zdravé buňky v těle. 

Díky této schopnosti dokáže zelený čaj úspěšně a prokazatelně snižovat výskyt jedné z nejčastějších typů rakoviny v naši populaci – rakoviny plic. A to až o 18 % při pití dvou šálků denně. Ženám navíc pomáhá chránit prsa (rakovina prsu je druhým nejčastějším typem rakoviny u žen). Mužům naopak prostatu. 


Všeho s mírou

Nic se nemá přehánět, a tak je potřeba mít na paměti, že zelený čaj není vhodné pít na prázdný žaludek. Kofein, který obsahuje, může způsobit dehydrataci nebo dokonce zažívání rozdráždit. Snídani proto raději zapijte jiným nápojem. Ideálně s prvním douškem čaje počkejte přibližně hodinu po jídle, abyste podpořili správné trávení a vstřebávání živin do těla – to platí i se stravou v průběhu celého dne.

Pokud máte zelený čaj skutečně rádi a dopřáváte si jej denně, zkuste tento rituál narušovat, ať si nevypěstujete závislost. Naordinujte si během týdne či měsíce průběžné pauzy, kdy jej vynecháte. V ostatních dnech si naopak naordinujte zelený čaj v optimální míře 3-5 šálků denně.

Vyzkoušejte třeba náš Green Tea Pure – lahodnou uklidňující směs s vůní rozkvetlé louky, nebo poctivý sypaný Green Tea

 


Tak na zdraví!
 

Sdílet článek

Štítky článku

Mohlo by vás zajímat