Ahmad Tea Blog
Články
Recepty
Tagy

Zázvor - všelék nejen do čaje

Zázvor, lidově známý také jako ďumbíř, ďumbír nebo ďumbier, je v přírodní medicíně znám už od starověku pro své všestranné léčivé schopnosti. Ačkoliv je dnes už hojně rozšířen po celém světě, jedná se ve skutečnosti o vyšlechtěnou bylinu, která nepochází z volné přírody. Objevte jeho účinky na organismus a vypěstujte si tuto trvalku sami doma. 
Původní domovinou zázvoru je jihovýchodní Asie, konkrétně Čína a Indie, kde si dodnes uchovává hlubokou tradici využití také v kulinářské oblasti. Později, kolem 5. století našeho letopočtu, se zázvor rozšířil také do Evropy, kde se stal velmi cennou komoditou. Angličané z něj začali vyrábět oblíbené zázvorové pivo, Arabové si naopak oblíbili jeho afrodiziakální účinky. V Čechách se zázvorový kořen začal využívat ve 13. století, a to nejčastěji v podobě mletého koření, jako dochucovadlo. 

foto alt

Na obranyschopnost i správné zažívání

S příchodem podzimu a zimy u nás po zázvoru narůstá poptávka. Jeho silice posilují imunitní systém a je proto skvělým společníkem v prevenci a léčbě nachlazení, kašle i chřipky. Už jste zkusili například náš Ahmad Tea Lemon & Ginger – revitalizující směs citronu se zázvorem která vás příjemně zahřeje, osvěží a dodá dobrou náladu i v chladném počasí?

Nálož vitamínů A, B1, B2, C, D, E a minerálů jako draslík, fosfor, hořčík, sodík, vápník nebo železo ze zázvoru činí také jedno z nejúčinnějších přírodních antibiotik, které podle odborníků dokonce předčí některé z uměle vyrobených léčivých preparátů.
Kombinace těchto látek podporuje tvorbu žaludečních kyselin, a tedy i chuť k jídlu a správné trávení bez obtíží s pálením žáhy, nadýmáním či průjmy. Zároveň bojuje proti patogenům, jako je například listerie nebo salmonela, jež se nám mohou do těla dostat společně se stravou. 

Zázvor se také doporučuje užívat na podporu kardiovaskulárního systému, při bolestech hlavy a migréně, při snižování cholesterolu, proti artritidě a tišení svalové či menstruační bolesti. Má močopudné a již zmiňované afrodiziakální účinky. Aby výčet skvělých vlastností této nenápadné bylinky nebyl konečný – prokázány jsou i jeho pozitivní účinky při zpomalování některých druhů rakoviny, zejména vaječníků a slinivky.

 

Nejen do čaje

Zázvor má díky výrazné chuti obsažené látky gingerolu všestranné využití nejen v medicíně, ale i v kuchyni. Chuť čerstvého zázvoru se od jeho sušené varianty nicméně poměrně liší. Čerstvý zázvor má ostřejší a svěžejší chuť a připravíte z něj například skvělý sirup, nebo zeleninovou polévku. Výborně si rozumí také s pepřem, bobkovým listem, muškátovým oříškem, novým kořením nebo hřebíčkem a využijete jej dále zejména při přípravě asijských pokrmů. Sušený zázvor se hodí především do sladkých jídel a dezertů, třeba do dýňového koláče, marmelád či svařeného vína. 

Do čaje můžete využít zázvor v obou formách – čerstvý i sušený. Ochutnejte náš bylinný čaj Ahmad Tea Detox, jehož základem je výrazné zázvorové aroma, které doplňuje směs máty, fenyklu, pampelišky, břízy, rozmarýnu a kopřivy, pro získání větší vitality a energie. 

Při rýmě popíjejte zázvorový čaj v průběhu dne, avšak dejte pozor na dávkování, zvláště, máte-li senzitivní trávení. Jeden gram čerstvého zázvoru odpovídá zhruba půl gramu sušeného zázvoru, který je více koncentrovaný. Doporučená denní dávka by tedy neměla přesáhnout 3-4 gramy čerstvého nebo 1 gram sušeného zázvoru, u dětí by měla být maximálně třetinová. Zázvor naopak není vůbec vhodný pro miminka do 2 let věku, diabetiky a těhotné a kojící ženy.

Na zmírnění bolesti kloubů a svalů si z čerstvého nastrouhaného zázvoru můžete také připravit obklad nebo koupel (hrst zázvoru na 3 litry vody – nechte přibližně 3 hodiny louhovat). Vyzkoušet můžete i zázvorový olej, který vyrobíte z 1 PL strouhaného zázvoru, 250 ml olivového nebo sezamového oleje a 1 lžičky lihu. Olej přivedete k varu, přidáte zázvor, 3 minuty povaříte, poté necháte 5 hodin odstát, přidáte líh a důkladně promícháte. V lednici vám směs vydrží i 2 měsíce.

 

Vypěstujte si zázvor sami

Ze zázvoru se využívá pouze jeho podzemní oddenek, který si dokonce můžete pěstovat sami doma a používat kdykoliv během roku. Zázvor je opravdu skutečně nenáročná rostlina, jejíž listy připomínají rákos a květy se podobají orchidejím. Stačí jí stanoviště bez přímého slunce, vlhkost a zásoba tohoto přírodního všeléku vám poroste i z pouhé části oddenku, kterou zasadíte do hlíny. Rostlinku zázvoru můžete mít přes léto venku, s prvními mrazíky ji ale zase přestěhujte domů. Za zhruba 10-12 měsíců vám naroste velký kořen, který můžete celý sklidit a v hlíně ponechat jen drobné oddenky, které se opět rozrostou. Do té doby však můžete i z hlavního kořene postupně odřezávat jeho menší části.

Tip: Pokud si zázvor donesete ze supermarketu, nezapomeňte jej nejprve přes noc namočit do teplé vody, abyste jej zbavili látek na podporu růstu, kterými bývá cíleně před prodejem ošetřen, aby neklíčil. 

 


Kdo to s námi vyzkouší? 
 

 

Sdílet článek

Mohlo by vás zajímat