Ahmad Tea Blog
Články
Recepty
Tagy

Připravte si šálek lahodného zeleného čaje

Pokud o sobě říkáte, že neumíte uvařit nic než čaj a stojíte si za tím, buďte na sebe pyšní! Ačkoliv nad tím možná mnozí zakroutí hlavou, připravit skutečný dobrý čaj, který rozvine své jemné aroma v chuťových pohárcích bez nahořklého podtónu, je skutečné umění. Odhalte s námi pravou chuť zeleného čaje, který si společně připravíme podle originálního postupu.

foto alt

Zelený čaj byl jedním z prvních druhů čaje, který se začal vyvážet z Číny do celého světa. Jeho pěstování a zpracovávání zde má více než pět tisíc let dlouhou tradici, a tak není divu, že dnes více než tři čtvrtiny globální produkce zeleného čaje pochází právě z této asijské země. 
Málokdo však tuší, že zelený čaj ve skutečnosti dokonce pochází i ze stejného čajového keře jako například černý čaj. Rozdíl spočívá v následném zpracování pomocí oxidace (fermentace), kdy čajové lístky postupně tmavnou. Zelený čaj oproti černému a jiným druhům ale tímto procesem neprochází. Lístky jsou sušeny, zůstávají nazelenalé, a uchovávají si tak mnohem více zdraví prospěšných látek – hlavně polyfenolů, které mají silný antioxidační účinek a pomáhají nám z těla odvádět škodliviny. 

Jinými slovy by se dalo říci, že čím je čaj zelenější, tím je zdraví prospěšnější. Aby se mohly účinky zeleného čaje skutečně na organismu projevit a mohli jste si vychutnali jeho specifickou chuť, je potřeba jej umět správně připravit. Jdeme na to. 

Vyberte si kvalitní čaj

Dávno už neplatí, že porcovaný čaj v sáčcích je méně kvalitní než čaj sypaný. Naopak rozhodujícími faktory ovlivňujícími kvalitu, chuť i aroma jsou především lokalita a počasí, v nichž byl čaj pěstován, a také zda byl sbírán ručně. 
Vyzkoušejte například náš ručně sbíraný Ahmad Pure Green Tea, který má jemnou a lehkou chuť připomínající rozkvetlou letní louku.

Připravte si čajovou konvici

Vyvarujte se použití plastových či kovových nádob, které by mohly ovlivnit aroma čaje. Ideální jsou širší oblé nádoby z porcelánu nebo skla. Chcete-li si čaj opravdu vychutnat, pak si pro každý druh vyhraďte jinou konvici, kterou nebudete mýt saponátem ani v myčce a po použití ji vždy jen vypláchnete vodou. Časem si osvojí charakteristické aroma čaje a rozvine jeho chuť. 
Konvici i šálky prolejte před použitím vroucí vodou, aby nebyly studené, jinak by tekutinu rychleji vyhladili a čaj by se nemusel správně vylouhovat.

Uvařte vodu na správnou teplotu

Zelený čaj byste nikdy neměli zalévat přímo vroucí tekutinou. Ideální teplota vody je okolo 60-80 °C. Máte-li rychlovarnou konvici vybavenou teploměrem, nechte i přesto vodu projít varem a teprve poté nechte vychladnout na požadovanou teplotu. Přímo ve varu ji však ponechte jen krátce, aby si uchovala co nejvíce přírodních kyselých látek. Nemáte-li konvici, která vám změří optimální teplotu, ponechte vodu odstát přibližně 2-3 minuty před zalitím čaje.

Pozor na přelouhování

Zelený čaj byste měli louhovat 1-3 minuty, ne více. Pokud jej přelouhujete, nahořkne a z povzbuzovače se rázem stane spíše uspávadlo, což nechcete. 
Zvolíte-li čaj porcovaný, sáček z konvice vyndejte před podáváním a nevymačkávejte. Máte-li sypaný čaj, pak se držte pravidla 1 vrchovaté čajové lžičky na 1 šálek čaje (přibližně 2-2,5 g čaje na 200-250 ml vody). Čaj nechejte louhovat přímo v konvici a teprve při nalévání do šálku přeceďte přes sítko. 

Citron, med nebo mléko až na závěr

S dochucováním počkejte, až jakmile je čaj hotový. Pokud dáte do čaje citron v průběhu přípravy, citrusová šťáva proces louhování zastaví. Zapamatujte si také, že do jednoho šálku by neměl přijít citron společně s mlékem. A pokud jde o med, příliš horká voda může ničit v něm obsažené zdraví prospěšné látky, proto s ním také počkejte raději až na konec.

 

Sdílet článek

Mohlo by vás zajímat