Ahmad Tea Blog
Články
Recepty
Tagy
110 minut

Shortbread-Upečtě si tradiční britské sušenky

Příběh křehkých sušenek známých jako shortbreads započal už ve středověkém Skotsku. Tehdy rodiny běžně jakékoliv zbytky chlebového těsta vysušily v troubě a nazývaly jej „biscuit bread“. Později kvasnice v receptu na chlebové těsto nahradilo máslo, a tak vznikly sušenky shortbreads, které se staly poměrně luxusní variantou původního „receptu“, a proto je běžní lidé servírovali výhradně při speciálních příležitostech jako například o Vánocích nebo na Nový rok. 
Mimochodem, věděli jste, že slůvko „short“ v původním překladu znamená „drobící“? Na jejich křehkosti jim dodává právě máslo a jsou skvělé namáčené do čaje. 
Dnes jsou shortbreads známé daleko za hranicemi skotského království a v každém kraji si původní recept upravují dle svého. Pojďte s námi tuto velmi chutnou tradici šířit dále a upečte si shortbreads podle klasického jednoduchého receptu, anebo si je dochuťte, jak je libo!

Quisque a eros semper dui mollis tempus.

Doba přípravy: 10 minut příprava + 20 minut uležení + 30-50 minut pečení.

Tradiční recept je velmi snadný na přípravu a vychází ze čtyř základních surovin, které máte jistě doma, i když lednice právě zeje prázdnotou. Na libovolné množství budete potřebovat:

Ingredience

3 díly
hladké mouky
2 díly
másla
1 díl
krupicového cukru
špetku
soli

Postup

Změklé máslo vložte do mísy a zlehka našlehejte šlehačem. Doporučujeme koupit co nejkvalitnější máslo, ideálně od farmáře. Poté přidávejte postupně cukr a šlehejte, dokud není směs dobře promíchaná a nadýchaná. Poté prosejte mouku se solí a po částech zašlehávejte do směsi. Těsto by mělo být konzistencí podobné lineckému.

My jsme si s receptem pohráli a nahradili třetinu krupicového cukru za vanilkový (lze použít i pravou vanilku), těsto rozdělili a přidali na závěr do jedné části navíc trochu hořké čokolády a do druhé naopak citronovou kůru (můžete koupit buď jako koření nebo nastrouhat chemicky neošetřený citron či limetu). Alternativou mohou být také různé druhy ořechů nebo sušeného ovoce.

Chcete-li shortbreads z těsta vykrajovat, nechte jej předtím alespoň na 20 minut ztuhnout v lednici a poté rozválejte na tloušťku přibližně půl centimetru. Tvarům se meze nekladou. My zvolili klasická kolečka, která jsme posypali před pečením čokoládou.
Shortbreads můžete připravit také jako koláč do kulaté nebo hranaté formy a poté nakrájet. Důležité je těsto ve vymazané formě důkladně před pečením uhladit. 

Pečte při nízké teplotě zhruba na 150 °C po dobu 30 minut (vykrajované) až 50 minut (ve formě), aby povrch zůstal lehce nazlátlý, ale ne hnědý. 

Povedlo se? Vychutnejte si shortbreads s naší „čajovou klasikou“ Ahmad English Tea No. 1. 
 

Sdílet recept

Štítky receptu

Koupit ingredience

Mohlo by vás zajímat