Ahmad Tea Blog
Články
Recepty
Tagy

Objevte svět čaje a všechny jeho druhy

Možná se to zdá jako triviální otázka, ale tušíte, jaké druhy svět čaje vlastně rozlišuje? Věděli jste, že ovocný ani bylinný čaj vlastně nejsou čaje a že pravý zelený a černý čaj si můžete vy i vaše děti vychutnat i bez kofeinu? Seznamte se s hlavním charakteristikami těch nejoblíbenějších variací.

foto alt

Černý a zelený čaj
Dvě nejžádanější odrůdy čaje pochází z listů, většinou 2-3 nejmladších vrcholových přírůstků, jediné rostliny – pravého čajovníku čínského, alias Camellia Sinensis, popřípadě jeho indického bratra odrůdy Assamica. Tak jak je možné, že si nakonec doma z oblíbeného šálku vychutnáváme zelený nebo černý čaj odlišující se svou barvou, vůní i chutí? 

Hlavní rozdíl mezi oběma výslednými produkty spočívá v biochemické reakci – procesu oxidace. Lístky čaje putují po sběru do továrny, kde dochází k jejich zavadnutí – sušení ve stínu při určité teplotě, během něhož listy ztrácí část absorbované vody a postupně křehnou. Díky tomu je pak snazší lístky nasekat nebo svinovat do ruliček. Mimochodem dříve se lístky svinovaly výhradně ručně mezi dlaněmi. Dokážete si to představit? Dnes už proces u velké produkce řídí stroje, které ušetří spoustu práce.

Narušením buněčné struktury lístků poté dochází k oxidaci, během níž se uvolňují přírodní silice a enzymy, začíná se měnit barva i výsledná chuť čaje. Přirozená oxidace je přerušena následným sušením, během něhož se obsah vody v lístkách sníží na maximálně 3 %, aby se předešlo jeho plesnivění. A právě doba oxidace ovlivňuje výsledný druh čaje. Zatímco černý čaj oxiduje nejdéle a k sušení dochází prakticky až před finálním tříděním a distribucí, zelený čaj projde ještě před sekáním či rolováním vysokou teplotou, která zabrání jeho oxidování, a tak uchová jeho specifickou chuť, aroma i maximum přírodních látek. Ne nadarmo se říká, že zelený čaj je pro zdraví nejprospěšnější.

U nás v Ahmad Tea milujeme oba bez rozdílu. Rádi ale také experimentujeme, a tak v naší nabídce objevíte i široké spektrum ochucených zelených a černých čajů obohacených o osvěžující ovocné či bylinné čistě přírodní extrakty. Roztančete vaše chuťové buňky třeba s variací černého čaje Ahmad Tea Fruit Selection s příchutí vyzrálého šťavnatého ovoce.

Žlutý a bílý čaj
Žlutý i bílý čaj jsou poměrně vzácné velmi kvalitní druhy taktéž pocházející z čajovníku. Název žlutého čaje je odvozován ze slámové barvy jeho nálevu. Má nasládlou chuť s lehkým medovým aroma a podporuje chuť k jídlu. Pochází z Číny, kde se vyrábí ve vysokých horách provincií Hunan, Sichuan a Zhejiang. Časně zjara jsou z rostlin vykrouceny vrcholové pupeny a lístky, které poté prochází podobným procesem jako zelený čaj. Je však dodatečné lehce oxidován speciálním postupem, díky čemuž vzniká plný aromatický čaj bez travnaté chuti vlastní zelených čajů.

Bílý čaj je dnes už vyráběn i mimo Čínu, z níž pochází, což má vliv i na jeho chuť. Tradičně se však získává z nejmladších pupenů čajovníku čínského, které jsou pokryty jemnými bílými chloupky. Odtud pochází i jeho název. Lístky jsou poté ihned vysušeny, a tudíž téměř neprochází oxidací. Díky tomu si bílý čaj uchovává svěží a velmi jemnou chuť.

Oolong, Pu Erh a Matcha
Oolong je takovým prostředním bratrem zeleného a černého čaje. Někdy je nazýván jako polozelený čaj. Lístky čajovníku během zpracování několikrát krátce a kontrolovaně oxidují a procházejí mírně odlišným způsobem mechanického zpracování. Tradičně se Oolong zpracovává do tvaru půlkuliček nebo proužků a čaj na závěr prochází sušením a druhou fází, tzv. pražením, které zjemňuje a sjednocuje chuť čaje. 

Pu Erh naopak poznáte v sušené podobě nejčastěji podle tvaru (cihly, koláčku nebo misky), do kterého bývá slisován. Dříve se tímto názvem označovaly všechny čaje vyráběné v čínské provincii Yunnan, dnes se jedná hlavně o čaj, který prochází dodatečnou oxidací pomocí bakterií a plísní, jež se přirozeně v čajovníku vyskytují. Jeho chuť je zvláštně zemitá a může vám chvíli trvat, než se k němu „propijete“. Určitě ale stojí za ochutnávku. 

Matcha je naopak tradičním japonským čajem vyráběným rozemletím listů zeleného čaje na jemný prášek. Od ostatních představených druhů se liší už vlastním specifickým způsobem pěstování rostlin čajovníku za snížených světelných podmínek a ručním sběrem. Obsahuje vyšší procento antioxidantů než ostatní zelené čaje a je považován i za účinný spalovač tuků a zlepšovák paměti. 

Bezkofeinové čaje
Pravý čaj obsahuje vždy určité množství kofeinu, které ovlivňuje zejména druh čajovníku, lokalita pěstování i stáří čajových lístků. Mladší lístky zpravidla obsahují méně kofeinu než starší. Typickým čajem s nižším obsahem kofeinu je například zmíněný Pu Erh nebo Oolong. Čaje s vyšším obsahem kofeinu jsou pak například Matcha, Ceylon nebo Darjeeling

Dnes však existuje i řada metod dekofeinizace čaje. Jednou z těch nejšetrnějších, kterou používáme i my v Ahmad Tea London, je dekofeinizace vymýváním pomocí nezávadného rozpouštědla. Tato metoda neškodí zdraví, přírodě ani chuti čaje a běžně se používá například při extrakci kofeinu z kávy či v pivovarnictví. Čaj se během procesu proplachuje vysoce zředěným roztokem rozpouštědla, a tím se z jeho lístků odplaví přibližně 98 % kofeinu. Díky nízké teplotě varu rozpouštědla stačí lístky jen lehce zahřát, rozpouštědlo se odpaří a lístky znovu vysuší. Výsledný produkt velmi pečlivě kontrolujeme, aby splňoval veškeré standardy a stejně jako všechny směsi Ahmad Tea se i náš dekofeinovaný čaj v procesu nákupu a výroby ochutnává minimálně čtyřikrát. Jen tak můžeme zaručit jeho výjimečnou kvalitu. Vyzkoušejte náš černý čaj Ahmad Tea Decaffeinated Evening s jemným náznakem osvěžujícího bergamotu, který si můžete dopřát klidně i večer, a přitom celou noc neprobdít. 

Nečaje
Na závěr se dostáváme k tzv. nečajům neboli odvarům, které pocházejí z jiných rostlin a plodin, než je čajovník čínský, popřípadě indický. Ovocné směsi si získaly ve společnosti popularitu až v průběhu 2. poloviny 20. století pro svou velkou variabilitu nasládlých chutí. Jelikož neobsahují kofein, jsou vhodné i pro děti. Bylinné odvary oproti tomu známe od nepaměti. Už naše babičky znávaly skrytou sílu nejrůznějších bylinek, které pomáhaly od bolesti, nervových obtíží a dalších neduhů. Stejně jako ovocné směsi ani bylinné čaje přirozeně kofein neobsahují, avšak ne každá bylinka je vhodná pro naše ratolesti. 
Mezi nečaje patří také Roiboos, kterému se přezdívá „horský čaj“ nebo „červený keř“, jak jej nazývají v jeho africké domovině. Je ideálním pomocníkem na nespavost i vysoký tlak a skvěle chutná s mlékem a cukrem. Už jste ochutnali ten náš - Ahmad Tea Roiboos a skořice?

 

Který je váš oblíbenec?
 

Sdílet článek

Mohlo by vás zajímat