Ahmad Tea Blog
Články
Recepty
Tagy

Síla uchovávání čaje, aneb čaj sypaný nebo sáčkový?

Kulturní nápoj, symbol rituálů, klidu a pohody, zdroj energie, lahodný a zdraví prospěšný zážitek – to vše pro nás může představovat zdánlivě běžné pití čaje. Ne nadarmo patří čaj mezi historicky nejstarší nápoje, opředené mnoha legendami. Nadto jsme jeho důkladnou přípravou odměněni pozitivními důsledky na duchu, i na těle. Pojďme se tedy na chvilku zastavit a ukažme si několik základních rozdílů mezi pitím čajů sypaných a sáčkových.

foto alt

Sáčkový čaj je jistě skvělou alternativou pro ty z nás, kteří se ocitáme v nedobrovolném kolotoči všedního spěchu a stresu. Uvařit vodu, zalít a vypít – jednoduché a rychlé, bez využití cedníků nebo louhovacích sítek. 

Čaj sypaný je vyráběný z celých listů čajovníku anebo z velkých kousků listů, které stále obsahují aromatické esenciální oleje. Drcení nadrobno pro potřeby sáčkových čajů přispívá k vyprchávání těchto olejů a také ke snižování zdravotních účinků čaje. Proto jsou sáčkové čaje Ahmad Tea balené v alu sáčcích pro trvalejší zachování tohoto jedinečného aroma. 

 

Věděli jste například, že zelený sypaný čaj obsahuje tzv. katechiny, které přispívají ke zlepšení kvality paměti, celkového kognitivního výkonu a antioxidačnímu potenciálu krve? Stejně tak je jeho pití vhodné při hubnutí. Pro uchování těchto zdraví prospěšných látek je vhodné pořizovat zelený čaj co nejčerstvější. 

Začátečníci se mohou zamilovat do jemného zeleného čaje s vůní jasmínových květů, pokročilí milovníci sypaného čaje mohou vyzkoušet zelený čaj Jasmine Dragon Pearl z limitované řady Ahmad Tea: tento čaj je složený pouze z vybraných čajových pupenů, ručně rolovaných do kuliček.  

Z ekonomického hlediska nám sypaný čaj umožňuje více nálevů, tedy čajové lístky je možné zalít vícekrát a stále dosahujeme bohaté chuti; látky se uvolňují postupně a neomezeně.  

Čaj sáčkový zpravidla po jednom použití vyhodíme. Důležité je také hledět na expirační dobu – čaje sáčkové mají menší trvanlivost (cca 4-6 měsíců). 

 

Přestože tradice pití čaje pochází z dávné Číny a první zmínka pochází z prvního století našeho letopočtu (dohledána v čínském slovníku z roku 350), tradici pití čaje si také věhlasně osvojili Britové.

Nejtypičtějším zástupcem je čaj černý, dovážený z indického Darjeelingu nebo Assamu. Mezinárodně oblíbeným se stal pro svou trvanlivost, silnou vůni a vysoký obsah kofeinu. Také pro jeho vysoký obsah aromatických látek napomáhá ke stimulaci nervového a dýchacího ústrojí. 

Sypaný černý čaj louhujeme cca 2-3 minuty, přičemž ihned po jeho zalití dochází k uvolňování kofeinu.  Od čaje tedy neodbíhejme, po sedmi minutách louhování může kofein z nápoje zcela vyprchat a nesplní tak povzbuzovací účinek. Ochutnejte černý čaj Assam Tea, který je vhodný k pití kdykoliv během dne nebo tradiční Darjeeling, přezdívaný „šampaňským mezi čaji“. 

 

Pokud ovšem na svůj oblíbený sáčkový čaj nedáte dopustit, není třeba věšet hlavu: Ahmad Tea nedělá rozdíly mezi kvalitou sypaného a sáčkového čaje, abyste nebyli ochuzeni o svůj unikátní čajový zážitek. A tak tedy: zavřete oči a přeneste se do starodávné Číny nebo moderního Londýna – pití čaje je vždy kulturním zážitkem. 

Preferujete čaj sypaný nebo sáčkový? Jaký je váš nejoblíbenější? Ozvěte se nám! 
 

Sdílet článek

Štítky článku

Mohlo by vás zajímat