Ahmad Tea Blog
Články
Recepty
Tagy

Síla je v detailu, aneb jak správně zvolit příslušenství pro přípravu čaje

Chvíle, na kterou se těšíte, okamžik, který patří vám. Váš osobní čajový rituál, který pohladí nejen chuťové pohárky, ale přinese i další pocitové zážitky. Krásnou chvíli ale předchází kvalitní příprava. Prohlubte potěšení, poznejte víc čajovou kulturu. 

foto alt

Důležité maličkosti

Velkou součásti přípravy jsou pomůcky. Již samotná příprava čaje je rituál, který si rádi vychutnáte.

Člověk by se až divil, z kolika aspektů a proč koukat na výběr tak zdánlivě banálních věcí, jako je konvička na čaj nebo čajové sítko. Můžete se sice řídit čistě estetickým dojmem, ale hrozí, že v praxi konvička znehodnotí chuť čaje.

Při výběru záleží na materiálu, velikosti i tvaru. Rádi vám poradíme jak si vybrat!

 

Konvička

Jak velkou konvičku zvolit, rozhoduje pro kolik osob čaj připravujete. Pro jednoho až dva hosty zcela vystačí konvička o objemu 350 až 500 ml.

Důležitým aspektem ovlivňujícím velikost je druh a kvalita čaje. Pokud hledáte konvičku na přípravu černého anebo bylinného čaje, pořiďte si větší.

K přípravě vícenálevových čajů zvolte menší konvičku, jelikož chuť a vůni každého nálevu hodně ovlivňuje teplota vody. V menší konvičce se teplota lépe udržuje.

Tvar není jen záležitost designu, má i svůj úkol. Nižší modely jsou vhodné k louhování čajů s menšími lístky. Pro velkolisté čaje doporučujeme zvolit vyšší konvičku, aby se listy mohly dostatečně rozvinout a uvolnit naplno chuť a aroma.

Co se materiálu týče, nezdravější varianta a také nejuniverzálnější, která navíc neovlivní chuť nápoje, je konvička skleněná anebo keramická s glazurou, či porcelán.

Při výběru hrnku pak platí stejná pravidla, jako u konvičky.

 

Sítko

Nejvíce z čaje získáte, pokud nechate lístky v horké vodě volně rozvinout. Ovšem jinak je to u čajů s drobnějšími čajovými lístky a nečajů typu Rooibos či Honeybush.

Vždy volte sítko z kvalitní nerezové oceli, které nijak neovlivňuje chuť čaje.

Velikost by měla být dostatečně velká pro plné rozvinutí čajových lístků.

 

Skladování

Pokud chcete, aby lístky zachovaly chuť a prospěšné látky, čaj je nutné uchovávat v suchém, temném a chladném prostředí cca do 20°C. Skladujte jednotlivé druhy zvlášť.

Pokud daný sypaný čaj nemá znovu uzavíratelné balení, jsou vhodné plechové nádoby. Musí se jednat o netečný kov! Vhodné jsou i keramické nádoby s těsněním.

Vyvarujte se papírovým krabičkám a průhledným skleněným nádobám. Světlo znehodnocuje lístky.

 

Dopřejte si dostatek času na přípravu, dbejte na detail.

Díky tomu se každý prožitek stane jedinečným! 

Sdílet článek

Mohlo by vás zajímat