Ahmad Tea Blog
Články
Recepty
Tagy

Vyberte si vhodný druh čaje podle denní doby

Rádi byste si vypěstovali zdravý čajový návyk, ale zatím nevíte, jak na to? Čaj může mít blahodárné účinky na organizmus. Ve správnou chvíli umí tělo i mysl povzbudit, ale i uklidnit a připravit na odpočinek. Pojďme zjistit, které druhy čajů jsou vhodné pro různou denní dobu.

foto alt

Ráno

Člověk průměrně vyloučí přibližně 2,5 litru vody močí, stolicí, potem i dýcháním, a to i během noci. Po probuzení je tedy nutné tělu tekutiny dodat a zároveň jej povzbudit do nového dne. 
Pokud si rádi ráno k snídani dopřáváte čaj, zvolte černý čaj a louhujte ho maximálně 3 minuty. Delším louhováním si paradoxně vyrobíte spíše uklidňující odvar. Vhodný je i zelený čaj. Oba obsahují stejné množství teinu, který podporuje činnost srdce, rozšiřuje mozkové cévy a díky tomu ulevuje od bolesti hlavy a únavy. Tein má nicméně i lehké močopudné účinky, které jsou sice krátkodobé a relativně nepatrné, ale i přesto je dobré tělu vedle čaje poskytnout také obyčejnou vodu. 
Trpíte na kruhy pod očima a otoky? Na tmavé kruhy pomohou teplé sáčky s černým čajem (stačí přiložit na 10–15 minut), napuchlým očím uleví naopak studený obklad (sáčky dejte na pár minut do mrazáku, stejného efektu docílíte i se studenými čajovými lžičkami, které přiložíte vypouklou stranou). 

Dopoledne

Jste-li spíše kafaři a čeká vás náročný den, zbrzděte. Káva i čaj sice obsahují povzbuzující kofein, avšak tento efekt je u čaje dlouhodobější. Díky tomu také čaj méně zatěžuje oběhový aparát a srdce. 
Při výběru zvolte zelený nebo bílý čaj, který obsahuje vysoký podíl polyfenolů – antioxidantů, jež zvyšují imunitu a snižují hladinu cholesterolu v krvi. Zároveň vážou volné radikály, a jsou tak v optimálním případě obranou proti stárnutí i rakovině. Po obědě navíc zelené a bílé čaje pomáhají s trávením. 

Odpoledne a večer

Mnozí z nás se zabývají prací a dalšími aktivitami, které nás vysilují, často až dlouho do večera. Potřebujeme proto tělu dodávat průběžně přísun tekutin a zároveň jej držet v pohotovostním režimu. Z čajů je proto vhodné sáhnout po těch ovocných nebo bylinkových
Pokud už večer po práci neplánujete náročnější aktivity jako například sport, dejte si třeba heřmánkový nebo šípkový čaj na pohodu. Vhodným čajem před spaním je také rooibos, kterému se přezdívá „horský čaj“ nebo také „červený keř“, jak jej nazývají v Africe, odkud pochází. Rooibos je takový 
čaj nečaj, neobsahuje totiž kofein. Podle tradiční receptury se podává s mlékem a cukrem. Příprava tohoto čaje je obdobná jako u černého, výhodou je, že jej nelze přelouhovat. Rooibos je skvělý na nespavost, snižuje vysoký tlak a ulevuje od nervových obtíží včetně bolesti hlavy. 
 

Sdílet článek

Mohlo by vás zajímat